Το 2ο ΓΕΛ Άργους στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το 2ο ΓΕΛ Άργους στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard

Νοέμβριος 11, 2019 - 14:21

Στα πλαίσια υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές της Α΄ τάξης του 2oυ ΓΕΛ Άργους είχαν την ευκαιρία την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, να επισκεφτούν δυο σημαντικούς πολιτιστικούς προορισμούς. 

        Πρώτος σταθμός η Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου. Στο φιλόξενο αυτό χώρο οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την κα Δήμητρα Δέδε στην ελληνική τέχνη του 19ου αιώνα, αμέσως μετά τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους, με τρεις κορυφαίους εκπροσώπους της, Νικηφόρο  Λύτρα, Νικόλαο Γύζη και Γεώργιο Ιακωβίδη. 

      « Άρωμα γυναίκας» είναι ο τίτλος και το θέμα αυτής της σημαντικής έκθεσης  με την εικόνα της γυναίκας μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες και ηθογραφικές σκηνές. Τα πορτρέτα τους δίνουν την εικόνα της Αθήνας κυρίως της μεγαλοαστικής τάξης αλλά και τη στροφή της νεοελληνικής τέχνης στον υπαιθριστικό μοντερνισμό στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

 

 

       Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν και στον πρώτο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση «1821 – Μορφές και Θέματα του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». 

     

       Δεύτερος σταθμός το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Harvard (CHS) και η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Αίθουσα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Γεωργίου Δ. Βερναρδάκη). Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Εισαγωγή στα ψηφιακά εργαλεία γνώσης».  Κατά την υλοποίηση αυτού του προγράμματος η κα Γκόγκα Ματίνα, υπεύθυνη του κέντρου μίλησε στους μαθητές για το ρόλο και τη σημασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα. 

         Επίσης, τους ενημέρωσε για το ετήσιο θερινό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές λυκείων της Αργολίδας. 

          Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής βιβλιοθήκης και να αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν την έρευνα και μελέτη των ψηφιακών τεκμηρίων.   

 

    Ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Άργους, κος Σωτηρόπουλος Κων/νος και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων της Πινακοθήκης και του Κ.Ε.Σ. του Harvard, κα. Λάμπρου Δήμητρα και κα. Πιπέρου Μάρω αντίστοιχα, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες  προς τους δύο πολιτιστικούς φορείς οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων.