Ο Κοδέλας για την επίσκεψη Τσαυτάρη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Κοδέλας για την επίσκεψη Τσαυτάρη

Δεκέμβριος 10, 2012 - 10:37

φωτογραφία eurokinissi

Την Κυριακή 9/12 επισκέφθηκε το Νομό μας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης. Βασικό θέμα για ακόμη μια φορά ήταν τα έργα του Ανάβαλου. Ο “γόρδιος δεσμός” που επί σαράντα χρόνια απασχολεί τον αγροτικό -και όχι μόνο- κόσμο της Αργολίδας. Είχαμε επισημάνει το περασμένο καλοκαίρι με ερώτησή μας στον υπουργό, αλλά και σε όλους με δελτίο τύπου, ότι είναι απαράδεκτο το 2012 ο νομός να κινδυνεύει να ξεραθεί επειδή παρουσιάστηκαν και πάλι προβλήματα με τις αντλίες.
Οι διαβεβαιώσεις ότι το έργο προχωρά δεν εφησυχάζουν κανέναν, κυρίως γιατί :
1. Είναι φανερό ότι υπάρχουν κενά και αστοχίες στις τεχνικές μελέτες που προκαλούν τραγική αργοπορία στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, είναι αναμενόμενο, ότι, λόγω των κενών και αστοχιών αυτών,   εκείνο που θα προκύψει θα είναι πολύ κατώτερο του αναγκαίου.
2. Είναι επίφοβο, όταν ολοκληρωθούν τα έργα του  Ανάβαλου, να μην υπάρχουν πια αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους και αν ακόμη υπάρχουν, να μη μπορούν να κάνουν χρήση του νερού, αφού το κόστος της ηλεκτροδότησης των αντλιών θα εκτοξευθεί, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στην ενέργεια.
3. Τέλος, η επικείμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων, ζήτημα που μας απασχολεί ύστερα από τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας με την υπό  παράδοση σε ξένους πολυεθνικούς κολοσσούς ΕΥΔΑΠ  ΑΕ, θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη κερδοσκοπία στην παροχή νερού με τραγικές συνέπειες για τους χρήστες.
Επίσης αναπάντητο παραμένει το ερώτημα που αφορά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν πανάκριβα ασφάλιστρα. Το ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμένα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ήδη έχουν κατατεθεί δύο ερωτήσεις, καθώς και επίκαιρη ερώτηση.
Τέλος, ο κ. Υπουργός δεν αναφέρθηκε στις “κομμένες” συντάξεις του ΟΓΑ, στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στα χριστουγεννιάτικα “δώρα” της κυβέρνησής του προς τους αγρότες με βάση το νέο φορολογικό.
Καλές οι επικοινωνιακές κινήσεις, όμως, αυτό που λείπει από τον αγροτικό χώρο, είναι η συγκρότηση μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής με στήριξη των παραγωγών, σύγκρουση με τα καρτέλ και θέσπιση στόχων για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος του επισιτισμού του ελληνικού λαού. Η εκποίηση της ΑΤΕ, η πώληση της Δωδώνης και άλλων συνεταιριστικών βιομηχανιών δείχνει πως η τρικομματική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στον αγροτικό χώρο προς τη σωστή κατεύθυνση.