Παύλος Χρηστίδης: Ότι καλό έγινε στην πατρίδα μας έχει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παύλος Χρηστίδης: Ότι καλό έγινε στην πατρίδα μας έχει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ

Νοέμβριος 25, 2019 - 17:30

φωτογραφία eurokinissi

Ομιλία του Παύλου Χρηστίδη στο 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ:

Στόχος μας να γίνουμε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που οδηγεί την Ελλάδα μπροστά

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,
Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα και την καθεμιά από εσας,που έχετε πληρώσει πολλά λεφτά από την τσέπη σας για να έρθετε από κάθε γωνιά της πατρίδας και σας αξίζει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους.

Αυτά τα οποία ποτέ δεν ήταν αυτονόητα σήμερα γίνονται. Και είναι καλό να ξεκινάμε με ένα χαμόγελο και μια διαφορετική όψη των πραγμάτων για την πολιτική. Πολιτική δεν κάναμε για την γκρίνια, δεν κάναμε για τις ίντριγκες, δεν κάναμε για τους διαδρόμους. Γι αυτό ακριβώς θέλω να ευχαριστήσω και τον Βασίλη Κεγκέρογλου που έχει πάρει πάνω του εδώ και ενάμιση χρόνο μια ιστορία εξαιρετικά δύσκολη και την έφερε εις πέρας. Και να ευχαριστήσω όλους αυτούς οι οποίοι δούλεψαν περισσότερο ή λιγότερο για ένα συνέδριο το οποίο αποτελεί την αρχή,την αρχή του να πιστέψουμε όλοι σήμερα εδώ ένα πράγμα:To ΠΑΣΟΚ δεν πεθαίνει,το ΠΑΣΟΚ θα ζήσει πιο δυνατό μέσα από το Κίνημα Αλλαγής με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια.

Ανήκω σε μια γενιά η οποία δεν έγινε ΠΑΣΟΚ επειδή γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου,δεν έγινε ΠΑΣΟΚ επειδή γνώρισε τον Γιώργο Γεννηματά. Έγινε όμως ΠΑΣΟΚ γιατί πίστεψε σε αυτό το έργο το οποίο έχεις ως εφόδιο στην πορεία της ζωής του. Ανήκω σε μια γενιά που πίστεψε στην ΠΑΣΠ και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ως φορείς πολιτικής του ενός συντρόφου στον άλλον και όχι ως όχημα καμιάς φιλοδοξίας ή ματαιοδοξίας. Και είδε η γενιά αυτή,η δική μας γενιά το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής,το ΠΑΣΟΚ του εκσυγχρονισμού,το ΠΑΣΟΚ της νέας αλλαγής και της δημοκρατικής παράταξης να φορτώνεται στην πλάτη του ένα τεράστιο βάρος δυσανάλογα το 2009 το οποίο άλλοι δημιούργησαν. Όχι προφανώς γιατί εμείς ήμασταν αλάνθαστοι,όχι προφανώς γιατί δεν είχαμε ευθύνες,αλλά γιατί εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από τον ιστορικό του μέλλοντος μία κρίση. Και σε πολύ δύσκολες στιγμές πήραμε αποφάσεις για να σώσουμε πρώτα την πατρίδα και τους πολίτες και στη συνέχεια την παράταξη. Και αυτό είναι κάτι συντρόφισσες και σύντροφοι,το οποίο μας δίδαξαν όλοι οι πολιτικοί μας αρχηγοί. Από τον Α. Παπανδρέου,τον Κώστα Σημίτη,τον Γιώργο Παπανδρέου,το Βαγγέλη Βενιζέλο και σήμερα η Φώφη Γεννηματά.

Και είναι δική μας η ευθύνη να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια της παράταξης. Είναι δική μας ευθύνη να πούμε την αλήθεια και να βρούμε το αφήγημα από εκεί που το αφήσαμε το 2009,έτσι ώστε να δώσουμε σε όλους να αντιληφθούν το πώς η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει συγκεκριμένα πράγματα και πώς η Ελλάδα μπορεί να ξαναπετύχει πράγματα στο αύριο. Και αν δεν το κάνουμε εμείς,δε θα το κάνει κανένας άλλος,και αν δεν το κάνουμε εμείς δεν θα το κάνουν σίγουρα αυτοί οι οποίοι ξεκίνησαν πρώτοι τη δίωξη εναντίον του Ανδρέα το 1989 και τη συνέχισαν εις βάρος της παράταξης μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ,ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2009. Και πρεπει βέβαια να πούμε και με σαφήνεια ότι, αν ένας από τους βασικούς λόγους που μας οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την κάμψη συνεχίζει να υπάρχει,είναι γιατί κάποιοι επέλεξαν να βάζουν το εγώ τους πάνω από το εμείς. Και αυτό φίλες και φίλοι,συντρόφισσες και σύντροφοι έχει μια πολύ μεγάλη σημασία,όχι απλά να λέγεται,αλλά να φαίνεται και στην πράξη.

Γι αυτό όλοι εμείς οι οποίοι πιστέψαμε στο όραμα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ,είμαστε και παραμένουμε πιστοί στις αρχές,τις ιδέες,τα ιδανικά που μας δίδαξε η μεγάλη μας παράταξη με στόχο όχι να βγάλουμε ο ένας τα μάτια του άλλου,αλλά να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να ξεπεράσουν τη δεκαετή κρίση. Να οδηγήσουμε τη νέα γενιά να πιστέψει ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική δεν την κάνει για την πάρτη του, δεν το κάνει για να βολευτεί κάπου, αλλά γιατί πιστεύει ότι μέσα από μικρές και μεγαλύτερες ομάδες,μέσα από συλλογικότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό,με τα επιμελητήρια και τις φοιτητικές παρατάξεις μπορούμε να αλλάξουμε όλα αυτά τα οποία είναι γύρω μας και τα οποία είναι μίζερα, είναι μαύρα,είναι γκρίζα. Όλα αυτα τα οποία οδήγησαν με τις παθογένειες τους στην κρίση και την οικονομική και την κοινωνική και την αξιακή, την κρίση όλων όσων θεωρούν ότι οι πολιτικοί μπορούν να αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα. Την κρίση όλων αυτών οι οποίοι πιστεύουν ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική, το κάνει για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα. Απέναντι σε αυτούς, έχουμε όλοι σήμερα εδώ, από αυτό το βήμα τιμής, μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Να μην επαναλάβουμε ποτέ ξανά τα ίδια λάθη, ποτέ τα λάθη τα οποία δίχασαν το ΠΑΣΟΚ και το οδήγησαν σε μία παρακμή η οποία δεν του άξιζε.

Και να απευθυνθούμε στους χιλιάδες αγωνιστές οι οποίοι πίστεψαν στο όραμα του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ και να τους δεσμευτούμε ότι δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Και να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι άξιζαν και αξίζουν να διεκδικήσουν θέσεις και οφίτσια αλλά δεν το έκαναν ποτέ μπροστά στο συλλογικό καλό,ότι είμαστε εδώ έχοντας μάθει από το τί συνέβη στο παρελθόν και είμαστε εδώ για να κάνουμε όχι παράλληλους μονολόγους αλλά για να ακούμε αυτούς οι οποίοι είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι μέσα στο ίδιο μας το κόμμα. Είναι αλήθεια ότι δεν ήμασταν ,δεν είμαστε και δε θα γίνουμε ποτέ όλοι φίλοι μεταξύ μας. Και αυτό είναι και λογικό. Η ουσία του ζητήματος όμως είναι ότι έχει έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε, μια νέα συλλογική συνείδηση και να αποτελέσουμε εμείς ένα παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η πρώτη δύναμη της νέας εποχής.

Γιατί 220000 άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν πριν δύο χρόνια να σταθούν στις ουρές της αισιοδοξίας; Οι πρώτες ουρές αισιοδοξίας τα χρόνια της κρίσης δεν ήταν για να μας δουν εμάς δύο χρόνια μετα να διαμαρτυρόμαστε και να γκρινιάζουμε μεταξύ μας. Ήταν γιατί πίστεψαν ότι δημιουργούμε μια νέα μεγάλη παράταξη, τη μεγάλη παράταξη αυτή που έβγαλε τους Έλληνες από την κρίση, τη μεγάλη παράταξη που άλλαξε την  Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων σε μια Ελλάδα η οποία έβλεπε όλα της τα παιδιά, ανεξαρτήτως πού έχουν γεννηθεί, ανεξαρτήτως του φύλου τους, ανεξαρτήτως του τί ψήφιζαν, με βάση πολιτικές και θεσμούς οι οποίες έδιναν ευκαιρίες σε όλους, με ένα σύστημα παιδείας το οποίο έδωσε ευκαιρίες στα νέα παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας, με ένα σύστημα υγείας το οποίο άνοιγε τις πόρτες του σε όλους όσους ήθελαν να μπουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Αν σήμερα πρέπει κάτι να ξαναδούμε και να ανακαλύψουμε, είναι πώς αυτή η παράταξη θα ξαναγίνει μεγάλη. Και ένας ασφαλής τρόπος για να μη γίνει μεγάλη, είναι να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της παράταξης είναι τα προβλήματα τα οποία συζητάμε σε διαδικαστικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι η εσωτερική δημοκρατία και η θεσμική λειτουργία πρέπει να αποκατασταθεί .Όχι τώρα μόνο, πρέπει να αποκατασταθεί με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παράταξή μας διαρκώς όλα τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες συντρόφισσες και σύντροφοι ,για να είμαστε ειλικρινείς.

Θυμάμαι τον εαυτό μου στην Κομοτηνή, να συζητάμε πριν από πάρα πολλά χρόνια για τα ίδια διαδικαστικά θέματα και για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί το κόμμα στην καθημερινότητά του. Αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας, όσων συμμετέχουμε στις διαδικασίες και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη θεσμική πολιτική συμμετοχή. Είναι επίσης προφανές ότι το βλέμμα μας και το ενδιαφέρον μας πρέπει να είναι έξω από εδω,στα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις του αύριο. Στον τρόπο με τον οποίο θα οδηγήσουμε τα πανεπιστήμια μας να μην ανήκουν ούτε στους κουκουλοφόρους, ούτε στα ΜΑΤ, αλλά στους φοιτητές και στην πρόοδο τους.

Πώς θα αναζητήσουμε τους νέους ανθρώπους να πιστέψουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τους μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ “μαύρα” με περηφάνεια και αξιοπρέπεια μέσα από την 4η βιομηχανική επανάσταση και τη δουλειά την οποία εμείς θα κάνουμε. Πώς θα δώσουμε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε το ρόλο της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη μετά από 10 χρόνια κρίσης η οποία στοίχισε στην Ελλάδα σε επίπεδο αξιοπιστίας. Πώς θα διασφαλίσουμε τα σύνορά μας απέναντι σε έναν γείτονα, την Τουρκία, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια της επιθετικότητας και διαρκώς τροφοδοτεί με προκλητικότητα τις διεθνείς και διμερείς μας σχέσεις. Πώς προφανώς θα δώσουμε στη νέα γενιά να πιστέψει ότι ανεξαρτήτως φύλου,ανεξαρτήτως καταγωγής,ανεξαρτήτως του τί ψηφίζεις,έχει πιθανότητες να πετύχει στο μέλλον την κοινωνική κινητικότητα όπως ακριβώς την πέτυχε με τις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Και πώς προφανώς η δική μας παράταξη θα το εκφράσει όλο αυτό πρωταγωνιστικά, πώς η δική μας παράταξη θα βγει από την εσωστρέφεια η οποία ταλανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα πετύχει την εξωστρέφεια. Πώς θα μας κάνει όλους να κινηθούμε μαζί,ενιαία,ως μία φωνή ακόμα και αν δεν είμαστε το ίδιο πράγμα, πώς θα μας κάνει όλους μαζί ενιαία να πετύχουμε ένα στόχο,να ξαναγίνουμε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η παράταξη την οποία όλοι ονειρευτήκαμε, η παράταξη για την οποία μπήκαμε στην πολιτική,η παράταξη η οποία πέτυχε τόσα πολλά και μπορεί να ξαναπετύχει, η παράταξη η οποία δίνει ευκαιρίες,η παράταξη η οποία βάζει το καλό της Ελλάδας πάνω από όλους

Σε αυτή τη διαδικασία,φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν περισσεύει κανένας. Σε αυτή τη διαδικασία η γλώσσα της αλήθειας είναι η μεγάλη μας δύναμη. Και η αλήθεια για το τί έχει συμβεί στη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, είναι μια αλήθεια η οποία δεν κρύβεται.

Ότι καλό έγινε στην πατρίδα μας έχει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. Όποτε κυβέρνησε τη χώρα η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα πήγε πολύ πίσω. Στο σήμερα λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ όχι για να βάλουμε τάφο στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε εδώ για να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ μια νέα φορά, για να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ μια νέα κατεύθυνση, την κατεύθυνση την οποία είχε πάντα. Για τους πολλούς, τους μη προνομιούχους, τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν για τη νέα γενιά, για τους μικρομεσαίους που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, γι αυτούς οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ρήξεις και ανατροπές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολλών.
Καλή δύναμη!
Σήμερα ξεκινάμε συντρόφισσες και σύντροφοι!

Βίντεο https://youtu.be/Qp8oNiwfKWY