Ομιλία Γιώργου Διδασκάλου στο συνέδριο: «Ἴδια ἡ μνήμη γινάμενη παρὸν...»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία Γιώργου Διδασκάλου στο συνέδριο: «Ἴδια ἡ μνήμη γινάμενη παρὸν...»

Δεκέμβριος 02, 2019 - 20:46

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα ΥΠΠΟΑ Γιώργου Διδασκάλου στην έναρξη των επιστημονικών συναντήσεων Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ,Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής.

Κα Υπουργέ
Αξιότιμοι συνεργάτες,
Κυρίες και κύριοι,

Με χαρά χαιρετίζω την έναρξη των επιστημονικών συναντήσεων με θέμα: «Ἴδια ἡ μνήμη γινάμενη παρὸν», μία αναδρομή και ανάδειξη του αρχαιολογικού έργου των Εφορειών Αρχαιοτήτων τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη «Ίδια η μνήμη γινάμενη παρόν» στο Άξιον Εστί, συμπυκνώνει τους στόχους και το έργο της αρχαιολογικής επιστήμης που δεν είναι άλλο από τη διαχρονική μελέτη της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η μνήμη αποτελεί τη γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν. Και η αρχαιολογία είναι το όχημά της.

Το παρελθόν είναι ο χρόνος που περνάει και υπήρξε κάποτε παρών αλλά που ουσιαστικά παραμένει αδιαίρετος.

Ο χρόνος που η επιστήμη της αρχαιολογίας προσπαθεί να ταξινομήσει, να κατατάξει σε διακριτές περιόδους.

Θα έλεγε κανείς πως οι επιστήμες του παρελθόντος προσπαθούν να «τιθασεύσουν» τον χρόνο, ορμώμενες από την ανθρώπινη ανάγκη να τον κατανοήσουμε.

Η μεθοδολογία της αρχαιολογικής επιστήμης αποτελεί το σταθερό εργαλείο αποκωδικοποίησης των μαρτυριών του παρελθόντος, μεταφράζοντας τη γλώσσα των αιώνων σε γλώσσα και εικόνες του παρόντος.

Κυρίες και κύριοι,
Διανύουμε ήδη τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και στο πλαίσιο αυτών των επιστημονικών συναντήσεων είναι να παρουσιαστούν εννέα μόλις χρόνια από τα 186 χρόνια της εργώδους διαδρομής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της μακροβιότερης υπηρεσίας της χώρας.
Σε αυτό το αναλογικά μικρό χρονικό διάστημα η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει να επιδείξει ένα τεράστιο και πολυσχιδές έργο, που αφορά στον τομέα της ανασκαφικής έρευνας, της συντήρησης, της ανάδειξης και της προστασίας των αρχαιοτήτων, έργο που έκανε επιτακτική την ανάγκη παρουσίασης και δημοσίευσής του.
Η παρουσίαση των πεπραγμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων κατά τη δεκαετία που διανύουμε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεσμική παράδοση του Υπουργείου.

Η διεξαγωγή της επιστημονικής συνάντησης που ξεκινάει από αύριο, και πολύ περισσότερο - η έντυπη και ψηφιακή έκδοση των πρακτικών σε τόμους, θα δώσει την ευκαιρία της ενημέρωσης, της γνώσης και του διαλόγου στους συμμετέχοντες, αλλά και σε αναρίθμητους επιστήμονες στο άμεσο μέλλον.
Η παρουσίαση του αρχαιολογικού πανοράματος της τρέχουσας δεκαετίας αφορά όχι μόνον στο ανασκαφικό έργο αλλά και στο συνολικό έργο που επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία όπως ανασκαφές (συστηματικές και σωστικές), έργα συντήρησης των κινητών και ακίνητων ευρημάτων, έργα ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, οριοθετήσεις και καθορισμοί ζωνών προστασίας, απαλλοτριώσεις αρχαιολογικών χώρων και πάρα πολλά ακόμη έργα.

Η παρουσίαση όλων των παραπάνω σε ένα επιστημονικό τριήμερο έχει ως σκοπό να καταδείξει τη σπουδαία και πολύπλευρη ερευνητική και διοικητική δραστηριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που υπηρετεί την πολιτιστική κληρονομιά.
To πολύπλευρο έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων συνοψίζεται και αντανακλάται στα θέματα συζήτησης στο ΚΑΣ.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους και συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο ρόλος του είναι καίριος και καθοριστικός στην προστασία των αρχαιοτήτων, στην αναστήλωση των μνημείων, στην ανάδειξη και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, στην ανέγερση και διαχείριση των μουσείων, στην ανασκαφική δραστηριότητα.

Η ιστορική εξέλιξη του θεσμού παρακολουθεί την ιστορία του Ελληνικού Κράτους και διαμορφώνεται από αυτήν.

Οι γνωμοδοτήσεις και τα πρακτικά του Συμβουλίου συνιστούν έναν μοναδικό αρχειακό θησαυρό με δυναμικό χαρακτήρα.

Ένα πολύτιμο και ογκώδες αρχείο, που ξεκινά από τα πρακτικά των Αρχαιολογικών Επιτροπών του 19ου αιώνα που τις διαδέχθηκε το ΚΑΣ, και που εμπλουτίζεται συνεχώς.

Ένα αρχείο που καλύπτει όλη σχεδόν την ζωή του Ελληνικού Κράτους και που συνιστά το κατεξοχήν ιστορικό απόθεμα της πολιτιστικής διαχείρισης της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι βάσει των στοιχείων της Γραμματείας του ΚΑΣ, μόνο το 2013 τα θέματα που εισήχθησαν για γνωμοδότηση ανήλθαν στα 1500.

Φίλες και φίλοι,
Η λαμπρή αυτή επιστημονική συνάντηση μέσα σε τρεις ημέρες θα ξεδιπλώσει τους αιώνες που μεσολαβούν από την Εποχή του Λίθου ως τα μεταβυζαντινά μνημεία που κοσμούν τη χώρα μας
και θα μας ταξιδέψει από το Διδυμότειχο ως τη Κρήτη.

Ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και ως Πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για το σπουδαίο έργο τους, το Μέγαρο Μουσικής για τη φιλοξενία των επιστημονικών συναντήσεων, το ΤΑΠΑ για την καλλιτεχνική επιμέλεια και την επικείμενη έκδοση των πρακτικών σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή για τη ευγενική χορήγηση προσκλήσεων στους συνέδρους.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της επιστημονικής συνάντησης, και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσουν σε πολλαπλά και χρήσιμα συμπεράσματα.
Σας ευχαριστώ