Ανδρέας Πουλάς: Το μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι η υποχρηματοδότηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Το μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι η υποχρηματοδότηση

Δεκέμβριος 10, 2019 - 13:08

φωτογραφία eurokinissi

Εισήγηση Ανδρέα Πουλά, βουλευτή του Κινήματος αλλαγής στο Νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ήρθε αιφνιδιαστικά προς συζήτηση με διαδικασίες εξπρές υπό τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος. Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που σε κανένα άρθρο του δεν ενέχει τον χαρακτήρα του επείγοντος και της ρύθμισης έκτακτης ανάγκης. 

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση σας χρησιμοποιεί καταχρηστικά το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό εργαλείο, υποβαθμίζοντας τον πολιτικό διάλογο, είτε από ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει να διαλέγεται είτε από αλαζονεία γιατί επαναπαύεται στις δημοσκοπικές της δάφνες. Ή ακόμα γιατί το επικοινωνιακό σας επιτελείο, σας έχει πείσει ότι με τον τρόπο αυτό δήθεν  δείχνετε στους πολίτες στιβαρή κυβερνησιμότητα. 

Δυστυχώς, το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποδυναμώνετε το δημοκρατικό διάλογο και να δημιουργείτε κακό προηγούμενο, που σίγουρα θα το βρείτε μπροστά σας στο μέλλον.Πέραν της κατάχρησης των κοινοβουλευτικών θεσμών και της υποβάθμισης του κοινοβουλίου, η επί τροχάδην συζήτηση των εξήντα έξι άρθρων του νομοσχεδίου σας δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα: Ότι το περίφημο σχέδιο σας για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα δεν έχετε ξεδιπλώσει το πρόγραμμά σας σε κανένα τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Από τις πολλές υποσχέσεις για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις, έχετε περιοριστεί σε μία πεζή και χωρίς φαντασία διαχείριση των πολλών προβλημάτων που άφησε άλυτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κινείστε στο πνεύμα των πρόχειρων, αποσπασματικών και βιαστικών διευθετήσεων, χωρίς κυβερνητικό σχέδιο. Πίσω από αυτές,  υποκρύπτεται η δημιουργία από την πίσω πόρτα ενός στρατού ημετέρων, τακτοποιήσεις, επαναφορά συνταξιούχων στην ενεργό δράση, παράταση συμβάσεων κατά παράβαση του νόμου Πεπονή και προσλήψεις κατ’ εξαίρεση του ΑΣΕΠ. Και γενικώς, εγκαθίσταται μια κατάσταση που έρχεται ολοταχώς από το παρελθόν. Τελικά λεφτά υπάρχουν!

Το ευτύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι η αντιπολίτευση λόγω του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος της, το οποίο αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες στις εκλογές, δεν έχει το ανάστημα να εκφράσει ικανοποιητικό και δυναμικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Η προσπάθεια σας να ψηφιστεί με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις ένα  διεκπεραιωτικό νομοσχέδιο με πλήθος τακτοποιήσεων δεν μπορεί να κρύψει ότι μοναδική πυξίδα σας είναι το «βλέπουμε και κάνουμε». Για παράδειγμα:

Κάνετε πρόχειρες διευθετήσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς σχεδιασμό. Παρότι είναι ο αδύναμος κρίκος του τομέα υγείας κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης που έχει επιλεγεί στα χρόνια του μνημονίου, δεν έχετε ακόμα ξεδιπλώσει το σχέδιο σας για το πως θα τον οργανώσετε. Αντίθετα με την σκληρή αντιπολίτευση που κάνατε, σήμερα ακολουθείτε ακριβώς τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ με μικρές διορθώσεις. Ούτε κουβέντα για την ολοκλήρωση του υποστηρικτικού συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα πρότυπα χωρών που ήδη το εφαρμόζουν επιτυχημένα. Προβλέπετε επίσης, την μισθολογική εύνοια των εργαζόμενων στα Κέντρα Φροντίδας Προσφύγων και Μεταναστών και στα Κέντρα Υποδοχής και Τεκμηρίωσης,  ενώ δεν κάνετε τίποτα για την οργάνωση, τον συντονισμό και τον έλεγχο μιας άναρχης και επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στις συγκεκριμένες δομές. Κλείνετε τα μάτια στην ανεπαρκή παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες – μετανάστες με ελλιπή μέσα, στην επιβάρυνση των τοπικών νοσοκομείων, στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών για τον ντόπιο πληθυσμό, στην έλλειψη οργάνωσης, ελέγχου και καταγραφής των ιατροκοινωνικών υπηρεσιών στις δομές αυτές και στην άλωση τους από αγνώστου σκοπιμότητας ΜΚΟ. Νομίζετε δε, ότι με μισθολογικές ευεργεσίες θα εξαγοράσετε την σιωπή και υπομονή των εργαζόμενων τους, που υποφέρουν από την διαχρονική κυβερνητική αδιαφορία και αμηχανία. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζετε και το σοβαρό ζήτημα των ιατρικών συνεδρίων. 

Ετησίως, ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός ιατρικών εταιριών διεκδικούν -για συνέδρια που δεν αξιολογούνται- κονδύλια που διανέμονται άνισα και αδιαφανώς από φαρμακευτικές εταιρείες για την πραγματοποίηση των συνεδρίων. Με αυτόν τον τρόπο υποκαθιστούμε την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση που πρέπει να παρέχεται διαρκώς σε όλους τους γιατρούς.  Όπως επανειλλημένα σας έχουμε πει το μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι η υποχρηματοδότηση. Και εσείς φαίνεται να την συνεχίζετε. Προσπαθείτε με τεχνάσματα, παίρνοντας τα πλεονάσματα των νοσοκομείων και μεταφέροντάς τα σε εκείνα που παρουσιάζουν οικονομικά και λογιστικά κενά. Δηλαδή αντί να επιβραβεύετε και να αναβαθμίζετε τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν χρηστή διοίκηση, εσείς τα τιμωρείτε για να μπαλώσετε προσωρινά κενά χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Προς τι λοιπόν, η αξιολόγηση των διοικητών;

Σε όλο το νομοθέτημα σας υπάρχουν διάσπαρτες διατάξεις που εμμέσως καταστρατηγούν το ενιαίο μισθολόγιο με  διάφορα προσχήματα. 

Αντί λοιπόν, να δημιουργείτε δημόσιους υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, γιατί δεν επανεξετάζετε το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο ώστε με τρόπο δίκαιο και ανάλογο να επαναφέρετε για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ένα μέρος της απώλειας των εσόδων τους κατά τα χρόνια των μνημονίων; Προς το παρόν, θεσπίζετε διαρκώς εξαιρέσεις για τους αρεστούς και τους δικούς σας. Στο πλαίσιο αυτό της εξυπηρέτησης, κάνετε μικρορυθμίσεις και στην κινητικότητα. Από τη μία κάνετε την ένταξη στον θεσμό πιο δύσκολη, αυξάνοντας το ποσοστό κάλυψης των θέσεων του κλάδου στον φορέα προέλευσης από 50 σε 65% και από την άλλη θεσπίζετε νέες εξαιρέσεις. Ούτε όμως και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αφήνετε παραπονεμένους, συνεχίζοντας  μία σειρά μπαλωμάτων στον έτσι -κι -αλλιώς προχειρογραμμένο Κλεισθένη. Θεσπίζοντας δε, την κατηγορία των άμισθων αντιδημάρχων, δημιουργείται έναν θεσμικό «δόλωμα» για τεχνητές συναινέσεις, εξαγορά ψήφων και την εξόντωση των αντιπολιτευόμενων σχηματισμών στην αυτοδιοίκηση. Παράλληλα κλείνετε και το μάτι στους άμισθους αντιδημάρχους για αθέμιτη και καταχρηστική εκμετάλλευση του αξιώματος τους.

Τέλος, η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι την 30η Απριλίου παρέχει μόνο μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης φυσικών και νομικών προσώπων. Το ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, έμπνευσης ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέχρι σήμερα μια σκέτη αποτυχία με μόλις 690 αιτήσεις προς διαβίβαση στις τράπεζες, μόλις 26 δεκτές προτάσεις ρύθμισης και μόνο 13 πολίτες να έχουν εγκριθεί για την κρατική επιχορήγηση. Είναι φανερό ότι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες ήταν ένα μεγάλο κοινωνικό σφάλμα, που δεν πρέπει και εσείς να συνεχίσετε. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα νομοθέτημα της τόλμης και της εμβέλειας του νόμου 3869/2010. Κάθε άλλη εκ μέρους σας επιλογή (συμπεριλαμβανομένης και της διατήρησης του αποτυχημένου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι πολιτική και ηθική ήττα.

Σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο στερήθηκε μίας  ουσιαστικής και εποικοδομητικής συζήτησης επί των διατάξεων του νομοσχεδίου «σκούπα» που φέρνετε προς ψήφιση υπό συνθήκες κοινοβουλευτικής ασφυξίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει επί της αρχής το παρόν Νομοσχέδιο.»

https://youtu.be/b4yp4Nh4KIM