Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Ποιός θα πληρώσει τα χρέη της ΔΕΥΑΝ;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Ποιός θα πληρώσει τα χρέη της ΔΕΥΑΝ;

Δεκέμβριος 14, 2019 - 11:12

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου:

Μερικές αλήθειες  για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν

Στις 28/11/2019  συγκλήθηκε σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο :

 Έγκριση απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2018 του Δήμου Ναυπλιέων.

Από τον  ισολογισμό που μας κατατέθηκε διαπιστώσαμε για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν τα εξής:

  • Σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν, στον Ισολογισμό της 

        31.12.2018 παρουσιάζονται συσσωρευμένες ζημίες συνολικού ύψους  € 18.531.153,05.

  •  Η προκύψασα ζημία εκμετάλλευσης για την χρήση 2018 ανήλθε στο ποσό € 492.358,14
  • Η ΔΕΥΑΝ συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να σωρεύει ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.
  • Εξαιτίας της έλλειψης ικανής ρευστότητας, ο Δήμος ως εγγυητής προς το Τ.Π και Δανείων έχει υποχρεωθεί σε μόνιμη βάση προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την εξόφληση των Δανειακών υποχρεώσεων (κεφαλαίου και ετήσιων Δόσεων)

Ο Δήμος δεν πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει τα ελλείμματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης τα οποία απορρέουν καθαρά από ζημίες λειτουργικής εκμετάλλευσης.

Από τα Οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΥΑΝ των τελευταίων ετών διαπιστώνεται, ότι η επιχείρηση συνεχίζει να παράγει ζημίες και ελλείμματα

Με τα σημερινά Οικονομικά δεδομένα η Δ.Ε.Υ.Α.Ν ευρίσκεται σε θέση Οικονομικού αδιεξόδου και χρειάζεται πάση θυσία μία Μελέτη Βιωσιμότητας , τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης όσο και στην περιστολή δαπανών, (μέσω της οποίας πιθανόν να επιτευχθεί μια γενικότερη Οικονομική Εξυγίανση).

(Απόσπασμα από: Δήμος Ναυπλιέων Έκθεση Ελέγχου 31/12/2018, σελίδες 17-18 , «ΑΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε.»  )

Στις  25/11/19  το ΔΣ της ΔΕΥΑΝ αποφάσισε το τεχνικό πρόγραμμα της επιχείρησης το οποίο φιλοδοξεί να εκτελέσει έργα και μελέτες, συνολικού κόστους: 968.402,57€  Ιδίοις Πόροις ( ΑΔΑ: 62ΔΛΟΡ91-Π5Ω).

Για ποιούς ιδίους πόρους μιλάνε όταν δεν υπάρχει τίποτα στο ταμείο;

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν κος Καχριμάνης ( σε δημοσίευσή του στα τοπικά sites  6/12/19), είπε: «...το πρώτο πράγμα που θα προσπαθήσω να πετύχω είναι να κάνω όλους εσάς κοινωνούς και συνοδοιπόρους στην προσπάθεια να καταστήσουμε την επιχείρηση έναν υγιή οργανισμό....... Το νερό είναι υπόθεση όλων μας και η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. είναι η ΄΄επιχείρηση΄΄ όλων μας»

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν δεσμεύτηκε ότι θα έχουμε παντού πόσιμο νερό και θα γίνουν έργα υποδομής. Δεν αναφέρει ούτε πόσο θα κοστίσει ούτε πως θα εξοφληθούν τα χρέη της επιχείρησης.

Ποιός θα πληρώσει τα χρέη;

Να θυμίσουμε  ότι το τρίτο μνημόνιο (ν. 4336 που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΩΝ) είναι σε ισχύ. Με αυτό το νόμο προωθείται η εμπορευματοποίηση του νερού, ενώ με την εφαρμογή της ΚΥΑ 135275/2017 εισάγεται η έννοια των ιδιωτικών δικτύων, εφαρμόζεται υποχρεωτικά συγκεκριμένο λογιστικό μοντέλο υπολογισμού του κόστους παροχής υπηρεσιών νερού και επιδιώκεται η πλήρης ανάκτησή του μέσω των χρεώσεων στον τελικό χρήστη.

 Με απλά λόγια, περισσότερα «πράσινα», χαράτσια στο νερό.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της τωρινής αλλά και των πρώην κυβερνήσεων επιβάλλονται  κανόνες τιμολόγησης του νερού μετατρέποντας τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν σε πλήρως ανταποδοτική επιχείρηση. Δηλαδή, δεν χρηματοδοτείται  από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά το βάρος της λειτουργίας, της μισθοδοσίας των εργαζομένων, της συντήρησης του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και της κατασκευής νέων, τα σηκώνει αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού.

Μήπως τελικά αυτό που προσπαθεί δειλά-δειλά να μας πει ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν  είναι ότι τα χρέη της επιχείρησης και τα μελλοντικά έργα βελτίωσης θα βγούν από την τσέπη των δημοτών με πιθανή αύξηση των τελών  και του τιμολογίου ;

Μήπως τελικά το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή μας και βασικό συστατικό της καθημερινότητας μας το πληρώσουμε (σαν συνοδοιπόροι) χρυσό;

Ζητάμε από τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν κο Καχριμάνη αντί να υπόσχεται το αυτονόητο, δηλαδή να έχει πόσιμο νερό ο κάθε δημότης, να πάρει θέση και να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.  

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου