Ανδρέας Πουλάς: Ο Προϋπολογισμός της χώρας οφείλει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Ο Προϋπολογισμός της χώρας οφείλει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της Αργολίδας

Δεκέμβριος 16, 2019 - 12:52

φωτογραφία eurokinissi

Σημεία ομιλίας  Ανδρέα Πουλά, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020:

«Ο Προϋπολογισμός της χώρας οφείλει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της Αργολίδας στην Υγεία, στον Πρωτογενή Τομέα και στον Τουρισμό»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση σας έχει αναλάβει ιστορικές ευθύνες. Δεν είναι μόνο η ετοιμότητα που οφείλετε να δείξετε στις πιέσεις από τους εξ ανατολών γείτονες μας. Είναι κυρίως, η ευθύνη σας να κάνετε τις οικονομικές, φορολογικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ευκαιρία που χάθηκε κατά την προηγούμενη τετραετία της  αδράνειας και πολιτικής ιδεοληψίας. Αντίθετα με τις προσδοκίες που δημιουργήσατε στους πολίτες, ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτετε ως κυβέρνηση, δείχνει αμηχανία, αβεβαιότητα και ατολμία. 

Δυστυχώς, ακολουθείτε την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης: υπεραισιοδοξία, έλλειψη στρατηγικής στόχευσης, φοροελαφρύνσεις, χωρίς σύνδεσή τους με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις, υπερφορολόγηση, οριακές προβλέψεις στηριζόμενες σε αυθαίρετες εκτιμήσεις, ίδιες δαπάνες δημοσίων επενδύσεων και αλχημείες στους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση των εισοδημάτων. Η επίτευξη του κοινωνικά άδικου προϋπολογισμού, που καταθέσατε, στηρίζεται σε τρία μεγέθη: 

  1. Στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, 
  2. στις επενδύσεις και 
  3. στις ευνοϊκές διεθνείς εξελίξεις. 

Μεγέθη αβέβαια και ευμετάβλητα. Ήδη οι διεθνείς εξελίξεις αποβαίνουν αρνητικές. 

Ως προς την αύξηση της κατανάλωσης δεν διαβλέπεται βελτίωση, λόγω της διατήρησης της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας των τραπεζών να στηρίξουν την ελληνική οικονομία για δέκατο χρόνο. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι όνειρο απατηλό λόγω της φορολογικής και γεωπολιτικής αστάθειας. Γνωρίζετε πολύ καλά την επισφάλεια των προβλέψεων σας. Για τον λόγο αυτό και επιχειρείτε να δημιουργήσετε ένα οικονομικό μαξιλαράκι «το ειδικό αποθεματικό» για να καλύψετε τις τρύπες όπου αυτές δημιουργηθούν.

Δυστυχώς η δήθεν έτοιμη κυβέρνηση σας δείχνει αδράνεια στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, υποχώρηση στις τράπεζες ως προς τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυξάνει τη φορολογία με επιπλέον 773 εκατομμύρια, δίνοντας υπόσχεση ότι θα τα διανείμει ως φιλοδώρημα στους φτωχοποιημένους έλληνες. 

Οι Έλληνες πολίτες, χρειάζονται δουλειές, προοπτική και ελπίδα. Ιδίως στην περιφέρεια -και συγκεκριμένα στον Νομό μου στην Αργολίδα- χρειάζονται έργα υποδομών τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα του τουρισμού. Για παράδειγμα δεν μπορεί ένα τόσο σημαντικό έργο όπως είναι ο Ανάβαλος να μένει στάσιμος τόσα χρόνια τη στιγμή που όπως πολύ καλά γνωρίζετε θα δωσει λύσεις στα προβλήματα άρδευσης των περιοχών που κινδυνεύουν με ερημοποίηση. Επίσης οι αγρότες της Αργολίδας όπως και όλης της χώρας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με τις πολύ χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους. Και για να μιλήσω για το Νομό μου αυτή την περίοδο οι τιμές στο λάδι και στα εσπεριδοειδή είναι εξαιρετικά χαμηλές. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών. 

Επίσης, η διασύνδεση της Αργολίδας με την Εθνική Οδό πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητά σας. Δεν μπορεί ένας δρόμος 7 χιλιομέτρων να μη έχει ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέχρι σήμερα. Ως προς τον τομέα της υγείας, ο προϋπολογισμός σας είναι αποκαλυπτικός της κατεύθυνσης στην οποία κινείστε. Χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, αυξημένα βάρη στους πολίτες, απουσία σχεδίου για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, αντιμετώπιση των αποχωρήσεων των γιατρών του ΕΣΥ με συμβάσεις επικουρικών ιατρών μέσω ΕΣΠΑ.  Συγκεκριμένα:

  • Μειώνετε κατά 37 εκατομμύρια ευρώ την επιχορήγηση στα νοσοκομεία για το 2020, μείωση της τάξης του 3%
  • Μειώνετε κατά 22 εκατομμύρια ευρώ το μισθολογικό κόστος στην υγεία ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλετε προσλήψεις
  • Κάνετε δώρο 50 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρίες από την αύξηση του ορίου δαπανών στο φάρμακο
  • Αυξάνετε κατά 100 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ
  • Μειώνετε τις δαπάνες για προσωπικό και υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κατά 37 εκατομμύρια 
  • Διατηρείτε τις αυξημένες εισφορές για τους ασφαλισμένους
  • Διατηρείτε το ποσοστό της δημόσιας δαπάνης στην υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,73%, όταν το 2010 ανερχόταν στο 6,6%

Οι αριθμοί για την κατάσταση της υγείας στην χώρα μας είναι αποκαλυπτικοί:

  • Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων η συνολική δαπάνη υγείας (ιδιωτικής και δημόσιας) ανέρχεται στο 7.8% του ΑΕΠ , πολύ κάτω από μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Οι ελάχιστοι δημόσιοι πόροι για την πρόληψη ανέρχονται στα 20 ευρώ ανά άτομο, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στα 89 ευρώ.
  • Οι Έλληνες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υπηρεσίες περίθαλψης ανέβηκαν στο 8.3% του πληθυσμού το 2018, ενώ το 2009 ήταν μόλις 4%.

Από την αρχή της κρίσης οι Έλληνες έχουν χάσει 1,5 χρόνο από το προσδόκιμο ζωής τους. Επίσης, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος για την υγεία και την ασφάλιση τους. Και εσείς αυτό το αντιμετωπίζετε με επιπλέον μειώσεις και άρα με περαιτέρω υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας. 

Την ώρα που λεφτά υπάρχουν για τις φαρμακευτικές εταιρίες και για αυξήσεις στους μισθούς του γνωστού υπερταμείου, για την δημόσια υγεία επιφυλάσσετε και άλλες μειώσεις, που προστιθέμενες στο οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα και στο μεταναστευτικό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό μείγμα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η διαρκής αυτή απαξίωση έχει να κάνει με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δομών της δημόσιας υγείας, με την είσοδο των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία και την επιστροφή του υγειονομικού συστήματος της Χώρας μας στην προ ΕΣΥ εποχή. Είναι αυτονόητο ότι κάθε προσπάθεια επιστροφής του υγειονομικού συστήματος στο παρελθόν θα τύχει της αντίδρασης του Κινήματος Αλλαγής. 

Αντίθετα με την πολιτική των περικοπών και περιστολών στην υγεία, είναι ώρα να λάβετε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, καθώς η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα, δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. 

Για παράδειγμα: 

  • ολοκλήρωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ που θα αιμοδοτήσει με νέο επιστημονικό προσωπικό τα νοσοκομεία μας.
  • αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής στον τομέα της υγείας για ένα σύγχρονο σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σημερινού πληθυσμού.
  • δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών κυρίως στην περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Αργολίδα σε αντικατάσταση των δύο υφιστάμενων πεπαλαιωμένων και εξαντλημένων κτιριακά και λειτουργικά νοσοκομείων του Άργους και του Ναυπλίου. 

Η δημιουργία του σε υφιστάμενο χώρο, που προορίζεται για δημόσια χρήση και με κεφάλαια που μπορούν εύκολα να βρεθούν είτε μέσω ΠΔΕ είτε μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων, θα επιλύσει οριστικά το ζήτημα της νοσοκομειακής κάλυψης ενός νομού 100 χιλιάδων κατοίκων με αυξημένη τουριστική αξία. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υγεία των πολιτών αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Είναι εθνικό στοίχημα και δεν επιδέχεται πειραματισμών. Για το Κίνημα Αλλαγής η προστασία της υγείας είναι προτεραιότητα και πολιτική παράδοση και ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, οι προβληματισμοί μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν σας.»

Βίντεο   https://youtu.be/WIJ9rkqxaL0