Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το κάπνισμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το κάπνισμα

Ιανουάριος 08, 2020 - 13:01

Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Σε σημείο, μάλιστα, που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τσιγάρο «σβήνει» στους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μάλιστα, στο 75% των περιπτώσεων οι ελεγκτές δεν χρειάστηκε καν να επιβάλλουν πρόστιμα.

Δυστυχώς στη χώρα μας, και ενώ το κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες έχει απαγορευθεί με βασιλικό διάταγμα επί... Όθωνα από τις αρχές του 19ου αιώνα, η συμμόρφωση αργεί. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, οι υπάλληλοι στις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει αφενός να σβήσουν το τσιγάρο, αλλά και οι ίδιες δημόσιες υπηρεσίες να ενημερώσουν τους υπαλλήλους για τα πρόστιμα και να αναρτήσουν πινακίδες εντός και εκτός των υπηρεσιών ειδοποιώντας το κοινό αλλά και το προσωπικό.

Σε απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορά στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2019, και με θέμα «Κατάρτιση ελέγχου σχεδίου καπνίσματος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων», καθορίζονται όλες οι παράμετροι για την απαγόρευση του καπνίσματος, την ενημέρωση εγγράφως των υπαλλήλων, αλλά και την απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από όλους τους χώρους της Διεύθυνσης.

Όπως αναφέρει το έγγραφο:

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 της (7) - σχετικής Απόφασης: «Οι Διοικήσεις των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Ν.Π.Ι.Δ και των φορέων εκείνων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οφείλουν να καταρτίσουν εντός μηνός από τη δημοσίευση της (7) - σχετικής Απόφασης σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος εντός του φορέα και να ορίσουν υπεύθυνο/ους για την εφαρμογή του». β) Με το υπ’ αρ. πρωτ. 345694 / 83253 / 17-12-2019 έγγραφό της η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αρκαδίας μας ενημέρωσε ότι οφείλουμε να προβούμε άμεσα σε κατάρτιση σχεδίου ελέγχου του καπνίσματος και σε ορισμό υπευθύνων τήρησης της εφαρμογής του υπόψη σχεδίου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Καταρτίζουμε το παρόν Σχέδιο Ελέγχου Καπνίσματος και εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει άμεσα:
Να ενημερωθούν ενυπόγραφα όλοι οι υπάλληλοι για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας

Να αναρτηθεί σήμανση περί της απαγόρευσης του καπνίσματος ανά γραφείο και στους διαδρόμους της υπηρεσίας.

Να αναρτηθεί σήμανση εξωτερικά της υπηρεσίας με στόχο την ενημέρωση των πολιτών που προσέρχονται στην υπηρεσία πριν την είσοδό τους.

Να απομακρυνθούν τα σταχτοδοχεία.

Να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο και ευδιάκριτα το τηλέφωνο αριθμού κλήσης καταγγελιών (1142). Για την τήρηση και εφαρμογή των ανωτέρω και γενικά της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ορίζεται ως υπεύθυνος ο Προϊστάμενος της Δ/νσης με τον αναπληρωτή του. Σύμφωνα με τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις, εκτός των πειθαρχικών κυρώσεων:

1.Στους παραβάτες υπαλλήλους που υπηρετούν στις υπηρεσίες επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. 2. Στους παραπάνω οριζόμενους υπευθύνους επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για παραβάσεις όπως:

Μη κατάρτιση σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων.

Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).

Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης.

Παράλειψη κλήσης των αρμοδίων Οργάνων Ελέγχου

Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης – υποτροπής διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο. Ως υποτροπή - επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο νοείται η επανάληψη της ίδιας παράβασης σε μεταγενέστερο χρόνο ή η πλέον της μίας παράβασης των διατάξεων του ν. 3868/2010, όπως ισχύει, που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ή στο ίδιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 

Την απόφαση υπογράφει ο νέος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Γ. Μουταφίδης.