ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ιανουάριος 08, 2020 - 13:36

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε καυστική ανακοίνωση για τα πενιχρά, όπως λέει, αποτελέσματα της συνάντησης Τραμπ - Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. «Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του.

Το κόμμα της Κουμουνδούρου σχολιάζει ειδικότερα, ότι «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων». Προσθέτει πως «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τα έδωσε όλα πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ «για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση».

Κύκλοι του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται σε τέσσερα αρνητικά σημεία που προέκυψαν μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο:

To πρώτο αφορά το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σε τέσσερις εγκαταστάσεις πριν ακόμα γίνει η συνάντηση. Θυμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει τον Κ. Μητσοτάκη «να μη το πράξει».

Δεύτερο θέμα αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού πως υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ, «αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση» όπως σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν πως η δήλωση αυτή «θέτει τη χώρα στο στόχαστρο και σε διακινδύνευση, χωρίς κανένα λόγο».

Τρίτο θέμα που μπαίνει στο μικροσκόπιο έχει να κάνει με την αγορά F35, «όταν είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο επιθετικό μάλιστα όπλο».

Τέταρτο και τελευταίο που σχολιάζεται από πηγές της Κουμουνδούρου έχει να κάνει με τα θετικά μηνύματα που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G. «Δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

efsyn.gr