Διάσκεψη για τη Λιβύη... με Ερντογάν αλλά χωρίς την Ελλάδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διάσκεψη για τη Λιβύη... με Ερντογάν αλλά χωρίς την Ελλάδα

Ιανουάριος 15, 2020 - 18:47

Χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση η διοργάνωση της διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.

Όπως ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ, στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Αλλά όχι η χώρα μας.

Η αμηχανία στην κυβέρνηση, έντονη. Και αυτό διότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας είχε διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της χώρας μας στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Επιπροσθέτως, θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 29 Δεκεμβρίου δήλωνε στο «Βήμα»: «Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου. Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;».

Ο κ. Πέτσας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, όπου αναφέρεται ότι «η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει δύο νέους συμμετέχοντες - την Αλγερία και το Κονγκό- αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή της χώρας μας στη διάσκεψη.

Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας τον Νοέμβριο του 2018 ήταν παρών στη διάσκεψη για τη Λιβύη στην Ιταλία.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, κυρίως επειδή η πολύ πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απέσπασε διθυραμβικά σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ενώ εξυμνήθηκε δεόντως από την κυβέρνηση.

Να υπογραμμίσουμε, ακόμα, ότι η παρούσα συγκυρία δεν θα έπρεπε να προσφέρεται για μικροπολιτική ούτε για τους συνήθεις διαξιφισμούς μεταξύ της νυν κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γαλανιάδη Εύα