Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τα επιδοτούμενα προγράμματα που αναμένονται

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τα επιδοτούμενα προγράμματα που αναμένονται

Ιανουάριος 21, 2020 - 18:31

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται μεγάλος αριθμός νέων ή και επόμενοι κύκλοι προηγούμενων επενδυτικών προγραμμάτων. Αν καταφέρατε να επιβιώσετε της οικονομικής κρίσης, ίσως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανακάμψει η επιχείρησή σας ή να προβείτε σε έναρξη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, υπάρχουν ορισμένα πολύ σημαντικά tips.

Ενημερωθείτε

Αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τα  επερχόμενα επιδοτούμενα προγράμματα. Αναζητήστε σε τι είδους επιχειρήσεις απευθύνονται και ποιες είναι οι δαπάνες που επιδοτούνται.Κάντε τον κόπο να διαβάσετε προσεκτικά τις προκηρύξεις των προγραμμάτων, έστω τα βασικά χαρακτηριστικά τους, ώστε να είστε σε θέση να καταλάβετε αν το εν λόγω πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιχείρησης σας ή αν η επιχείρησή σας ανταποκρίνεται στις ανάγκες του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αποτελεσματική συζήτηση με τον μελετητή – σύμβουλό σας και δεν θα αναλωθείτε σε συζητήσεις από μηδενική βάση.

ΤΙΡ 1. Εγγραφείτε σε newslettersΣυμβουλευτικών Επιχειρήσεων ή ζητήστε απλά να σας ενημερώνουν με e-mailγια τα νέα προγράμματα. Προσοχή μην το παρακάνετε με πολλούς συμβούλους ταυτόχρονα, γιατί θα γεμίσετε με τεράστιο αριθμό e-mail.

ΤΙΡ 2. Μεγάλη προσοχή σε επιτήδειους συμβούλους (συνήθως από άλλες πόλεις) που βασιζόμενοι στην άγνοια ή την έλλειψη ενημέρωσης πολλών επιχειρηματιών υπόσχονται σίγουρες εγκρίσεις και ζητούν προκαταβολές για να σας στείλουν πληροφορίες, ενημερωτικούς φακέλους κλπ. Πριν στείλετε χρήματα, μιλήστε με άλλους συναδέλφους σας και συμβούλους - μελετητές.

 

Έχετε τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται?

Όλα ξεκινούν από τα ίδια κεφάλαια. Τα περισσότερα προγράμματα απαιτούν να έχετε περίπου τα μισά χρήματα της επένδυσης. Μάλιστα, σε πολλά προηγούμενα προγράμματα, ο επενδυτής έπρεπε να αποδείξει ότι τα είχε και σε βάθος τριμήνου ή εξαμήνου ή έτους! Αν δεν έχετε ίδια κεφάλαια υπάρχουν δυο επιλογές. Η μία είναι να σταματήσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο γιατί δεν θα πάρετε επιδότηση. Η δεύτερη είναι να προσπαθήσετε να τα βρείτε μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Εδώ υπάρχουν άλλες δυο επιλογές που εξαρτώνται από το εάν είστε σε θέση να προσφέρετε στην Τράπεζα εξασφαλίσεις. Εάν δεν έχετε εξασφαλίσεις, σταματήστε να διαβάζετε το άρθρο γιατί δεν θα πάρετε επιδότηση. Εάν έχετε εξασφαλίσεις πρέπει να διερευνήσετε αν το τραπεζικό σύστημα είναι διατεθειμένο να σας δανείσει και με ποιους όρους. Καλό είναι να πάτε στην Τράπεζα με έτοιμη πρόταση που θα την έχετε διαμορφώσει με τον σύμβουλό σας σύμφωνα με τις ανάγκες της επένδυσης.

ΤΙΡ. Αν έχετε ατομική επιχείρηση, συγκεντρώστε όλα τα διαθέσιμά σας σε επαγγελματικούς λογαριασμούς για να μπορείτε να αποδείξετε την ύπαρξη των ιδίων κεφαλαίων όταν σας ζητηθεί.

 

Φτιάξτε το επιχειρηματικό σας πλάνο

Καθορίστε τις ανάγκες της επιχείρησής σας, γιατί το επιχειρηματικό πλάνο θα κινηθεί σύμφωνα με αυτές. Τι χρειάζεται να γίνει ή να αποκτηθεί? Πότε? Πόσο θα κοστίσει? Τι αποτέλεσμα θα έχει για την επιχείρηση με φυσικούς και οικονομικούς όρους? Τι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα της προσφέρει?

ΤΙΡ. Κάντε από νωρίς έρευνα αγοράς για τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που χρειάζεστε, ώστε να αποφύγετε στο μέλλον να προβαίνετε σε τροποποιήσεις των επενδυτικών σχεδίων και των εγκεκριμένων χαρακτηριστικών

Χρειάζεστε προσωπικό?

Σε όλα σχεδόν τα επιδοτούμενα προγράμματα επιδοτείται η νέα εργασία. Σε ορισμένα επιδοτούνται και δαπάνες για το υφιστάμενο προσωπικό. Εξετάστε σοβαρά αν η επιχείρησή σας χρειάζεται ήδη προσωπικό ή αν θα χρειαστεί στο μέλλον.

ΤΙΡ. Εάν προβλέπετε ότι θα χρειαστείτε προσωπικό στο μέλλον, ίσως να ήταν καλό να περιμένετε λίγο, προκειμένου να ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα

Δράστε γρήγορα

Κάποια προγράμματα έχουν συγκεκριμένες περιόδους υποβολών αιτήσεων, σε κάποια οι αιτήσεις σταματούν όταν τελειώσουν οι διαθέσιμοι πόροι. Είναι προτιμότερο να είστε από πριν προετοιμασμένοι σε ό,τι αφορά τις ανάγκες, το επιχειρηματικό πλάνο και τον σχεδιασμό ώστε να καταθέσετε αίτηση το συντομότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε περισσότερο χρόνο για τροποποιήσεις και προσαρμογές στην πρώτη περίπτωση και περισσότερες ελπίδες έγκρισης στη δεύτερη.

ΤΙΡ. Η ταχύτητα και ο επαγγελματισμός του συμβούλου σας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πληρότητα, την επάρκεια και την ορθή αποτύπωση της αίτησης. Κάντε σοφά την επιλογή σας.

 Ο Νίκος Λαγογιάννης είναι Οικονομολόγος με master στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, ιδιοκτήτης του γραφείου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Business Lab στην Τρίπολη. Διαθέτει πολυετή πείρα στα επιδοτούμενα προγράμματα και τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών προϊστάμενος επιχειρηματικού κέντρου.