Τατούλης: Το 2013 ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την Περιφέρεια Πελοποννήσου (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης: Το 2013 ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την Περιφέρεια Πελοποννήσου (video)

Ιανουάριος 04, 2013 - 19:17

Τρέχουμε μελέτες για ένταξη έργων σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και δε θα υπάρχει κενός χρόνος- έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις εκατομμυρίων ευρώ για την Περιφέρεια.

"Το 2012 ήταν ένας εφιαλτικός χρόνος για τη χώρα και το 2013 είναι δύσκολη χρονιά αλλά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκινά με τις καλύτερες των προϋποθέσεων αφού έχουν εξασφαλισθεί χρήματα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και θα τρέχουν μελέτες για ένταξη έργων τόσο στο α' εξάμηνο του 2013 όσο και  στην επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε να μην υπάρξει κενός χρόνος".

Αυτό ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πρώτη του συνέντευξη τύπου για το νέο έτος.

Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε την αναφορά του με τις πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί για την Περιφέρεια, ενώ μίλησε για "ξαναζωντάνεμα" του ταμείου Μολυβιάτη από το οποίο μετά το ΦΕΚ που αναμένεται η Περιφέρεια έχει να λάβει 18 εκ. ευρώ για τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας. Επίσης έχουν εξασφαλιστεί 101 εκ ευρώ για τα απορρίμματα και μέχρι το 2015 θα έχει δημιουργηθεί η ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης, θα έχουν αποκατασταθεί οι ΧΑΔΑ και θα έχουν προχωρήσει η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Υπάρχουν επίσης πόροι από το λιγνιτόσημο, αφπό το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που είναι 5ετές και περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 75 εκ ευρώ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τατούλης στο θέμα των οδικών αξόνων οι οποίοι όπως είπε προχωρούν κανονικά και ήδη τρέχουν μελέτες για τον ανατολικό άξονα.

Επεσήμανε πως η περιφέρεια έχει γίνει πιλότος- περιφέρεια και εργάζεται με μεθοδικότητα, γνώσεις και εμπειρία και σύντομα θα διαθέτει την μεγαλύτερη κινητικότητα στο ΕΣΠΑ. Μίλησε ακόμα για τις σχέσεις με την Ευρώπη που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια και ανακοίνωσε πως η Πελοπόννησος θα είναι η τιμώμενη Περιφέρεια στην έκθεση Ανούγκα της Γερμανίας και όλο το κόστος της συμμετοχής θα καλυφθεί από τους διοργανωτές.

Χαρακτήρισε ακόμα κομβικό το 2013 αφού στόχος τους είναι να λειτουργήσει στην Πελοπόννησο το κέντρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι.

Το α' 4μηνο του 2013 θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο και θα υπάρξει επανεκίννηση του σιδηροδρομικού δικτύου σε συνεργασία με την Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα εντός των ημερών στην Τρίπολη θα γίνει μία συνάντηση με τους εμπλεκόμενους για διαδικαστικά θέματα.

Σύσκεψη στην Τρίπολη με ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές για Τσιγγάνους

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τατούλης υπεραμύνθηκε των απόψεών του για τους τσιγγάνους και τόνισε πως με την παρέμβασή του κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές για ελέγχους και έρευνα ενώ σύντομα θα υπάρξει στην Τρίπολη συνάντηση για το θέμα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Κατηγόρησε για αδράνεια τα προηγούμενα χρόνια όλους όσους σήμερα κάνουν τους υποστηρικτές των ΡΟΜΑ και τόνισε ότι κατασπαταλήθηκαν κονδύλια χωρίς να γίνει τίποτα όταν σε άλλες χώρες τρέχουν πάρα πολλά προγράμματα για την ενσωμάτωση των τσιγγγάνων στην κοινωνία. Ενώ κάλεσε τους διαφωνούντες και τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ όπως είπε να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και να πουν τις δικές τους απόψεις για το θέμα.

Για τα απορρίμματα τόνισε πως όλα βαίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Περιφέρεια και τόνισε πως στην Πελοπόννησο θα υπάρχει η πρώτη ολοκληρωμένη δομή με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες ενώ επεσήμανε πως υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις μέχρι σήμερα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αποκεντρωμένη πρέπει να παραμείνει αλλά δεν χρειάζεται γενικός γραμματέας

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε την αποκεντρωμένη διοίκηση απαραίτητη ως δομή αλλά τόνισε πως δεν απαιτείται η ύπαρξη ενός κομματικού γενικού γραμματέα. Μίλησε για πλήρη αποκομματικοποίηση των δομών γιατί η εμπλοκή των κομμάτων αποτελεί πισωγύρισμα και νομιμοποιεί αντιλήψεις του παρελθόντος. Τόνισε ακόμα πως η αποκεντρωμένη έχει ταλαιπωρήσει πολλάκις την αιρετή περιφέρεια κυρίως σε θέματα περιβαλλοντικών μελετών και ως παράδειγμα ανέφερε την στροφή Λαγγουβάρδου στη Μεσσηνία. Ενώ για την αρνητική απόφαση Αγγελάκα για το λιγνιτωρυχείο στην Φαλάνθη Μεσσηνίας σημείωσε πως η απόφασή του είναι πολιτική και είναι σεβαστή.

Δεν εκβιάζομαι και δεν κιοτεύω

Τέλος με αφορμή ερώτηση σχετικά με απευθείας αναθέσεις έργων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τόνισε πως και όταν ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή και τώρα που είναι στην Περιφέρεια (μία Περιφέρεια στην οποία δίνει την ψυχή του και ασχολείται μόνο με αυτήν, έστω και αν με τις παρεμβάσεις τους δημιουργούν και μία ατζέντα θεμάτων πανελλαδικά) δεν εκβιάζεται από κανέναν και δεν κιοτεύει...

Τυχερό μέσο ο τηλεοπτικός σταθμός "Ηλέκτρα" της Κορινθίας

Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκοψε πίτα για τους δημοσιογράφους και τυχερός ήταν ο τεχνικός του τηλεοπτικού σταθμού Ηλέκτρα στο Νομό Κορινθίας. Το δώρο του γκραβούρες της Περιφέρειας και ένα γούρι για το 2013

Στα βίντεο αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου του κ. Τατούλη....

Ελένη Τράκα

IvzlQK8B6KA

AewgSB2RUoA

8NT9zfYozYU