Έχεις πτυχίο; «φτιάξε κρέμα Γιώτης»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έχεις πτυχίο; «φτιάξε κρέμα Γιώτης»

Ιανουάριος 14, 2013 - 11:58

Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.168.761 από 810.821 που ήταν πέρυσι, αύξηση δηλαδή 44,1% και ποσοστό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι λοιπόν σχεδόν δεδομένο ότι μάλλον θα περάσουμε κάποια στιγμή από την καρέκλα της ανεργίας.
Χωρίς δουλειά και μέλλον οι νέοι 24-29 ετών
Αν και διαθέτουν προσόντα, πτυχία και μεταπτυχιακά, δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς όπου και να απευθυνθούν οι πόρτες είναι κλειστές. Είναι όλοι τους από 24-29 ετών. Νέοι και άνεργοι. Στην Ελλάδα της αμείλικτης κρίσης.
Το 29,2% των νέων μεταξύ 15-24 ετών στην Ελλάδα εργάζεται σε θέση επισφαλούς εργασίας ή με συμβόλαιο προσωρινής απασχόλησης. Δεν έχει κανείς παρά να δει τι γίνεται με τους πτυχιούχους ακόμη και με αυτούς που θεωρούνται «ισχυρές ομάδες». Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η γνωστή Εurostat, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα ποσοστά ανεργίας δεν μειώνονται ανάλογα με την απόκτηση περισσότερων τυπικών προσόντων και, συνολικά, δεν διαφοροποιούνται σημαντικά.
Πάνω από 4.000 νέοι /ες ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κάθε μήνα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και με το πτυχίο στο χέρι αναζητούν εργασία. «Μάθε, παιδί μου, γράμματα για να βρεις έπειτα εύκολα δουλειά» έλεγαν πριν από μερικές δεκαετίες οι γονείς στα παιδιά τους. Και αυτό γιατί το πτυχίο πανεπιστημίου θεωρούνταν το καλύτερο διαβατήριο για την αγορά εργασίας. Σήμερα οι δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τα εμπόδια στη διαδικασία οικονομικής ένταξης αποτυπώνονται με ιδιαίτερη ένταση και στην περίπτωση των νέων πτυχιούχων, οι οποίοι αποτελούν, ήδη, πάνω από το 20% του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα μας.
Eιδικότερα, η έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου «Eυρυδίκη» δείχνει τα εξής:
Στην Eυρώπη, οι απόφοιτοι AEI ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τους κατόχους κατώτερων προσόντων. Oι απόφοιτοι γυμνασίου περιμένουν κατά μέσο όρο 9,8 μήνες για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, οι απόφοιτοι λυκείου 7,4 μήνες και εκείνοι των AEI 5,1 μήνες. Στην Eλλάδα, ωστόσο, λόγω και της οικονομικής κρίσης, η περίοδος αναζήτησης μιας εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη: 15,1 μήνες για τους αποφοίτους γυμνασίου, 13,9 μήνες για τους αποφοίτους λυκείου και υπερδιπλάσια -12,2 μήνες- για τους αποφοίτους AEI. H Eλλάδα μαζί με την Iσπανία, την Iταλία και την Tουρκία είναι οι χώρες όπου ο χρόνος που αναμένει κανείς για να βρει την πρώτη του σημαντική εργασία είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο της Eυρώπης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στην Eυρώπη, το πτυχίο αποτελεί από τα ισχυρότερα «διαβατήρια» για την είσοδο στην αγορά εργασίας με τους αποφοίτους AEI να σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε σχέση με τους αποφοίτους γυμνασίου. Στην Eλλάδα, η διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης ανάμεσα στους αποφοίτους αυτών των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων είναι από τις μικρότερες που καταγράφονται στην Eυρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από τη   Δ/νση  Στατιστικών Πληθυσμού & Αγοράς Εργασίας από το Τμήμα  Έρευνας  Εργατικού  Δυναμικού  που έγινε κατά το  Γ ΄ Τρίμηνο του  2012.
• Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.739.018  άτομα και των ανέργων σε 1.230.918.  Το ποσοστό ανεργίας ήταν  24,8%,  έναντι 23,6%  του προηγούμενου τριμήνου και 17,7%  του αντίστοιχου τριμήνου 2011.
• Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και  κατά 8,3%  σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2011.
•  Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 40,2% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο  του 2011.
    Όπως όλοι βλέπουμε γύρω μας οι νέοι  στρέφονται σε εργασία χαμηλότερων απαιτήσεων και όχι μόνο βλέπουμε αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται
σε εργασία που απαιτεί χαμηλότερα προσόντα από αυτά που κατέχουν. Kαι αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. H τάση είναι πανευρωπαϊκή.
Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη περισσότεροι από έναν στους πέντε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν υψηλότερα προσόντα από εκείνα που χρειάζονται για την εργασιακή θέση που κατέχουν. Tην  ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι νέοι που καταφεύγουν στη λύση της προσωρινής απασχόλησης με τα σχετικά ποσοστά να διαμορφώνονται στη χώρα μας σε 17% για τους  αποφοίτους γυμνασίου, 10,3% για τους αποφοίτους λυκείου και 8,3% για τους πτυχιούχους AEI.
Έφη Κ.