Μανιάτης: για το επικείμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης: για το επικείμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Ιανουάριος 16, 2013 - 13:31

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε σήμερα  υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γιάννη Μανιάτη και με την παρουσία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, με αντικείμενο τον επικείμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ) και τα πρόσφατα περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια.
Σχέδιο «Αθηνά» - Πανεπιστήμια & ΤΕΙ: Θεσμοί  αριστείας και μέσα διεθνούς προβολής και ανάπτυξης της χώρας
Για το Σχέδιο Αθηνά, το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, συζητήθηκαν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων τμημάτων και Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι βουλευτές διαπίστωσαν  τη σημασία μιας ορθολογικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης στο ζήτημα αυτό, που θα λαμβάνει υπʼ όψιν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό, τις υποδομές και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.
Συμφωνήθηκε ότι από την αναδιάρθρωση πρέπει να προκύπτει σαφώς η αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιπλέον του δημοσιονομικού οφέλους της προσπάθειας.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητούν τη μελέτη αλλά και τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά» έτσι ώστε να τις επεξεργαστούν με στόχο να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση αυτή στο δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει, παραβλέποντας κοντόφθαλμες λογικές πολιτικού κόστους.
Βία στα Πανεπιστήμια
Μετά την πρωτοβουλία τους για σύγκλιση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σε ειδική σύνοδο για τα θέματα βίας στα Πανεπιστήμια, οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσαν επιπλέον ερώτηση για το ρόλο της αστυνομίας στην υπόθεση αυτή, δεδομένου ότι αυτά συνεχίζονται με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση (π.χ. προπηλακισμοί των πανεπιστημιακών και βανδαλισμοί στο ΟΠΑ). Ζητούν  από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια την πάταξη των αυτόφωρων αδικημάτων που τελέστηκαν και την αναζήτηση  τυχόν ευθυνών για την αναποτελεσματική αντιμετώπισή τους, καλώντας τον συγχρόνως  να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να προληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.