Ομιλία Μανιάτη στη βουλή για την λίστα Λαγκάρντ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία Μανιάτη στη βουλή για την λίστα Λαγκάρντ

Ιανουάριος 17, 2013 - 23:21

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ο ιστορικός του μέλλοντος όταν θα επιχειρήσει να καταγράψει τα γεγονότα της τελευταίας τριετίας θα περιγράψει ως μια οδυνηρή εμπειρία της κρίσης, την πρωτοφανή έξαρση του λαϊκισμού, της δημαγωγίας,  της εμπάθειας και  της συνομωσιολογίας. 
Δυστυχώς το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε στη χώρα,  δεν αφορούσε μόνον τα οικονομικά μεγέθη αλλά και όλες τις εκδοχές του ανορθολογισμού. 
Φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται προτιμότερη η ελεύθερη πτώση στο γκρεμό και το χάος από μια συγκροτημένη προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.
Και βέβαια το κερασάκι σε όλη αυτή την ανορθολογική επιχειρηματολογία ήταν πως για όλα φταίνε οι  «ξένοι», το «διεθνές κεφάλαιο», οι «τοκογλύφοι», τα «ξένα κέντρα» και άλλες σατανικές δυνάμεις, γηινες και εξωγήινες.
Γιατί τα λέω όλα αυτά;
Για ένα πολύ απλό λόγο.
Διότι και η αναζήτηση ευθυνών για τη διαχείριση της λεγόμενης λίστας “Λαγκάρντ” προσέλαβε κραυγαλέα ανορθολογικά χαρακτηριστικά.
Αντί της λογικής αναζήτησης πραγματικών περιστατικών και γεγονότων άρχισαν να κατασκευάζονται εικασίες, σενάρια, μυθολογίες.
Πότε με κραυγές και πότε με ψιθύρους έγινε μια συστηματική προσπάθεια  όχι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας, που είναι το λογικό και το επιβεβλημένο, αλλά να μπουν στο κάδρο τα πρόσωπα που κράτησαν όρθια τη χώρα, τα πρόσωπα που έδωσαν σκληρές μάχες να παραμείνει η Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα, τα πρόσωπα που έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της δημαγωγίας κι έκαναν το καθήκον τους με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Με ένα ΣΥΡΙΖΑ που πάσχιζε να βάλει πάση θυσία στο κάδρο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ακούστηκαν δυστυχώς ένα σωρό αθλιότητες και ψεύδη.
Τα οποία βεβαίως από την εξέλιξη των πραγμάτων κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, εκθέτοντας τους εμπνευστές τους. 
Ήρθε η ώρα να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην πολιτική σκευωρία που ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι, είχαν ως κύρια ενασχόλησή τους το τελευταίο διάστημα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί υπό πολιτική ομηρία. Η ιστορία μας, η πορεία μας, η προσφορά μας στον τόπο δεν το επιτρέπει.
Κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν το ανέχεται.
Αυτούς τους τρεις μήνες τα ακούσαμε όλα:
Ότι το σόι του Βενιζέλου και τα πεθερικά του ήταν στη λίστα.
Ότι υπήρχαν 600 ονόματα που σβήστηκαν.
Ότι υπήρχαν συγγενείς του πρώην Πρωθυπουργού που είχαν λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ.
Ότι το ΠΑΣΟΚ εκβίαζε προεκλογικά επιχειρηματίες με την λίστα.
Συκοφαντίες, αστειότητες, τακτικές κίτρινων μέσων ενημέρωσης για να υλοποιήσουν τους στόχους τους.
Και όταν αυτά κατέπεσαν, όταν αποδείχτηκαν ψέματα, τι έκαναν;
Αναγνώρισαν τα λάθη τους;
Ζήτησαν συγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του; 
Όχι.
Έκαναν το αντίθετο.
Δέσμιοι της τακτικής τους, αδύναμοι να χειριστούν τα υπαρκτά θέματα της πολιτικής, ανίκανοι να αρθρώσουν δημιουργικό και σύγχρονο λόγο συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο. 
Έκρυψε,  είπαν, ο Βενιζέλος το μοναδικό αντίγραφο της λίστας.
Εμπόδισε, είπαν, τις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και να έρθουν έσοδα στο κράτος από τη φοροδιαφυγή.
Και όταν και αυτό πριν από μερικές μέρες κατέπεσε;
Όταν αποδείχτηκε ότι το ΣΔΟΕ είχε το πρωτότυπο, και ότι ως η μόνη αρμόδια αρχή μπορούσε απόλυτα να κάνει αυτό που έπρεπε?
Ζήτησε μήπως κανένας συγγνώμη;;
Όχι, γιατί ο φανατισμός τυφλώνει.
Και στη συνέχεια είχαμε νέο σενάριο περί μυστικής συνάντησης Βενιζέλου – Διώτη με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Και όταν και εκεί οι επίδοξοι Κλουζώ διασύρθηκαν, τι έκαναν;
Τίποτε.
Απλώς άδειασαν τον κ.Διώτη.
Και αντί να αποσύρουν την κατηγορία, φθάνουμε στην σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία.
Και από την άλλη το μπλοκ της ακροδεξιάς αντίληψης για την πολιτική, βρήκε την  ευκαιρία να βυσσοδομήσει εναντίον δύο πρώην πρωθυπουργών του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. 
Οι επιλογές αυτές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την απλή  λογική, έχουν όμως μια κοινή και πολύ συγκεκριμένη στόχευση.
Να βυθίσουν τη χώρα στο χάος.
Ο στόχος ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ. Να χτυπηθεί, να διαλυθεί κι έτσι να πέσει η κυβέρνηση.
Να μείνει η χώρα στον αέρα.
Και πότε επιχειρείται αυτός ο τυφλός τυχοδιωκτισμός;
Τη στιγμή που αρχίζει η χώρα να παίρνει μια ανάσα.
Τη στιγμή που η συνεννόηση των δυνάμεων της λογικής και της ευθύνης δείχνουν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξαναδώσουμε στην πατρίδα μας αξιοπιστία και στον λαό μας αξιοπρέπεια. 
Η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία λοιπόν οφείλει να δώσει μια καθαρή απάντηση στον πολιτικό παραλογισμό που επιμένει συστηματικά να πυροβολεί τα πόδια της χώρας και να ροκανίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.
Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ζει ούτε με σκιές, ούτε με παραλογισμούς.
Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας και μαζί και όλη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι όσοι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, που να μην πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
Όμως, το να μετατρέπεις την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απέραντο ποινικό δικαστήριο, με ψεύδη, συκοφαντίες και συνομωσιολογία και να εγκαλούνται οι πάντες, δεν παρέχει καμία αξιοπιστία.
Είναι παιχνίδι φτηνών μικροκομματικών εντυπώσεων.
Η πρόταση που κατατέθηκε από τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση υπηρετεί και υπερασπίζεται την αξιοπιστία της πολιτικής.
Χωρίς χρονοτριβές και δεύτερες σκέψεις ζητήσαμε αυτό που είναι αυτονόητο στο μυαλό κάθε πολίτη που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. 
Τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει νοθευτεί ή όχι το αρχείο της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Δεν θεωρούμε εκ προοιμίου ένοχο κανέναν. Λέμε όμως ότι εφόσον έχουν εγερθεί σοβαρά ερωτηματικά για πράξεις ή παραλείψεις σε σχέση με την παραλαβή και τη διαχείριση της λίστας, θα πρέπει η επιτροπή να ρίξει άπλετο φως. 
Υπάρχει πράγματι ένα μεγάλο ερώτημα. Ένα ερώτημα που βασανίζει κάθε έλληνα πολίτη που έχει δει τη ζωή του τα τελευταία χρόνια να αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο.
Έκαναν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, έκανε ο Βενιζέλος ως Υπουργός Οικονομικών αυτό που έπρεπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής;
Είναι πολύ φυσιολογικό κάποιοι να θέλουν να στρέψουν τα βέλη τους κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ .
Διότι πρέπει να θυμίσουμε κάποιες άλλες, πολύ σημαντικότερες λίστες, που συγκροτήθηκαν κατά την περίοδο της θητείας Βενιζέλου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Λίστες που ενόχλησαν πολλούς. 
- Είναι ή δεν είναι  αλήθεια  πως για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν από τις τράπεζες, χάρις στην άρση του τραπεζικού απορρήτου των καταθέσεων (θέμα που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), όλα τα στοιχεία για τα εμβάσματα εξωτερικού («λίστα» των 54.000) και άρχισαν οι σχετικοί έλεγχοι?? Ο κατάλογος των μεγάλων εμβασμάτων διαβιβάστηκε ή όχι στη Βουλή?? Είναι ή δεν είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μέγιστη πλειοψηφία όσων περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκαρντ περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα των 54.000 εμβασματούχων;
- Είναι ή δεν είναι  αλήθεια  πως για πρώτη φορά συγκροτήθηκε η «λίστα» αυτών που απέκτησαν ακίνητα στο Λονδίνο;
- Είναι ή δεν είναι  αλήθεια  πως για πρώτη φορά άρχισε ο έλεγχος όσων περιλαμβάνονται στη «λίστα» των 1700 μεγάλων φορολογουμένων με ακίνητη περιουσία;
- Είναι ή δεν είναι  αλήθεια  πως για πρώτη φορά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου;
- Είναι ή δεν είναι  αλήθεια,  πως για πρώτη φορα άρχισε να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία κατά των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου;
- Είναι ή δεν είναι  αλήθεια, πως για πρώτη φορά εντάθηκαν οι διασταυρώσεις με βάση δείγματα επιλεγμένα αυτόματα από τη ΓΓΠΣ;
- Είναι ή δεν είναι  αλήθεια, πως εντάθηκαν και ουσιαστικά  ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις  με την Ελβετία για διακρατική σύμβαση για τη φορολόγηση του συνόλου των ελληνικών  καταθέσεων, όχι μόνο σε μία τράπεζα, όπως στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά στο σύνολο των Ελβετικών τραπεζών;.
Είναι δυνατόν ο άνθρωπος που προώθησε όλα τα παραπάνω, να έχει ευθύνες όπως  αυτές που επιχειρείται να του καταλογίσουν; Πόσο μάλλον όταν η λίστα αυτή βρισκόταν όταν ανέλαβε και παρέμεινε όπως  αποδείχθηκε στα χέρια του ΣΔΟΕ, του μόνου αρμόδιου για να γίνουν όλες οι σχετικές ενέργειες που πρέπει.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Μπορεί μερικοί να ονειρεύονται ένα νέο ’89.
Όμως αυτό πια μόνο ως τραγική ιστορική «φάρσα» μπορεί να το αντιληφθεί κανείς.
Δεν θα λύσουμε εμείς τις εσωτερικές αντιφάσεις κανενός άλλου κόμματος.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πήρε ομόφωνα την απόφασή της.
Με την σημερινή μας στάση στέλνουμε το μήνυμα: Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ δε θα περάσει.
Όπως και δεν θα περάσει η αυθαίρετη, αστήρικτη και γελοία επιχείρηση εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου από την συμμαχία ΑΝΕΛ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Το ΠΑΣΟΚ που όλη αυτή την περίοδο επιθέσεων στάθηκε στο πλάι του σημερινού αλλά και του πρώην Προέδρου του, στέκεται σήμερα καθαρά, με ψηλά το κεφάλι, εδώ, στο θεσμικό βήμα της Βουλής, και καθιστά σαφές ότι το «ρεσάλτο» στην εξουσία απέτυχε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την επανένταξή της  στις προηγμένες και δυναμικές Ευρωπαϊκές χώρες.
Η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει ότι νομίζει. Θα κριθεί γι αυτό από το λαό.
Κατά τα άλλα τέρμα με τη «λιστολογία».
Δε θα μας απασχολήσει  γιατί οι προτεραιότητες μας είναι άλλες .
Αφορούν τον απλό Έλληνα, τον πολίτη αυτής της χώρας που έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε.
Και ο οποίος περιμένει απαντήσεις, ελπίζει, προσδοκά πιο δημιουργικές παρεμβάσεις για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, περισσότερο εισόδημα στη χώρα και δίκαιη διανομή του. Εμείς με αυτά θα ασχοληθούμε.
Όπως και με την δημιουργία ενός σταθερού, δίκαιου, αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, που δεν θα επιτρέψει να συντηρείται το αίσθημα της αδικίας στους πολίτες που σήκωναν τα φορολογικά βάρη.
Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε αυτό που πρέπει.
Για να μεταδώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αλλάζει, ωριμάζει και κερδίζει με το σπαθί της την αξιοπιστία της και την αξιοπρέπειά της.
Σας καλώ να υπερψηφίσετε την κοινή πρόταση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ».