1 minute
Είμαστε ή δεν είμαστε αυτάρκεις...
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε η ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την αυτάρκεια ή μη της χώρας μας σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, με σκοπό να ενημερώσει τι θα γίνει στην περίπτωση που η χώρα μας χρεωκοπήσει. Δείτε τα στοιχεία και τα συμπεράσματα δικά σας αν η Ελλάδα ζει ή όχι τα παιδιά της....
Σύμφωνα με τα στοιχεία και των διαγραμμάτων (στις φωτό) το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 94% περίπου.
Αυτάρκεια διατροφικών αγροτικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ
Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %). Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Αυτάρκεια φυτικής παραγωγής (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή - αλιεία ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 76,11% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα. Τέλος, στα αλιεύματα το ποσοστό αυτάρκειας αγγίζει το 125,61% περίπου.
Αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010) |
||||||
|
|
|
|
|
|
|
Προϊόντα |
Παραγωγή |
Εισαγωγές |
Εξαγωγές |
Κατανάλωση |
Αυτάρκεια (%) |
|
|
(1) |
(2) |
(3) |
(4=1+2-3)* |
(5=1:4*100) |
|
1 |
Ελιές βρώσιμες |
107 |
4,94 |
94,56 |
17,38 |
615,48 |
2 |
Σταφύλια επιτραπέζια |
121 |
6,18 |
89,64 |
37,54 |
322,32 |
3 |
Ακτινίδια |
117 |
4,05 |
72,81 |
48,24 |
242,54 |
4 |
Σταφίδα |
43 |
2,18 |
24,67 |
20,51 |
209,65 |
5 |
Ρύζι |
240 |
23,33 |
123,20 |
140,13 |
171,27 |
6 |
Πορτοκάλια |
900 |
7,4 |
369,65 |
537,75 |
167,36 |
7 |
Καρπούζια |
510 |
3,02 |
176,96 |
336,06 |
151,76 |
8 |
Ελαιόλαδο |
225 |
4,33 |
80,85 |
148,48 |
151,54 |
9 |
Σιτάρι σκληρό |
1.278 |
83,9 |
508,97 |
852,93 |
149,84 |
10 |
Φέτα |
102,09 |
0,40 |
32,96 |
69,53 |
146,84 |
11 |
Βερίκοκα |
77 |
0,34 |
16,87 |
60,47 |
127,34 |
12 |
Αλιεύματα |
197,00 |
90,87 |
131,04 |
156,83 |
125,61 |
13 |
Αγγούρια |
120 |
1,04 |
24,40 |
96,64 |
124,17 |
14 |
Ροδάκινα |
610 |
3,67 |
110,58 |
503,09 |
121,25 |
15 |
Τομάτες βιομηχανίας |
700 |
21,62 |
101,64 |
619,98 |
112,91 |
16 |
Μήλα |
240 |
18,2 |
42,62 |
215,58 |
111,33 |
17 |
Κρασί |
310 |
12,05 |
35,34 |
286,71 |
108,12 |
18 |
Γιαούρτι |
95,22 |
19,99 |
26,01 |
89,20 |
106,75 |
19 |
Πεπόνια |
120 |
1,33 |
1,98 |
119,35 |
100,54 |
20 |
Τομάτες νωπές |
700 |
17,01 |
7,31 |
709,70 |
98,63 |
21 |
Γάλα αιγοπρόβειο |
703 |
15,02 |
2,50 |
715,52 |
98,25 |
22 |
Κρέας αιγοπρόβειο |
102 |
8,79 |
1,93 |
108,86 |
93,70 |
23 |
Μέλι |
13 |
1,95 |
0,87 |
14,08 |
92,33 |
24 |
Αυγά |
109 |
10,62 |
0,12 |
119,50 |
91,21 |
25 |
Βρώμη |
158 |
17,55 |
0,08 |
175,47 |
90,04 |
26 |
Γραβιέρα - Κασέρι |
6,42 |
1,82 |
1,04 |
7,20 |
89,19 |
27 |
Πατάτες |
800 |
132,64 |
24,35 |
908,29 |
88,08 |
28 |
Αχλάδια |
68 |
17,14 |
7,72 |
77,42 |
87,83 |
29 |
Κρέας πουλερικών |
188 |
54,26 |
15,09 |
227,17 |
82,76 |
30 |
Αραβόσιτος |
1.542 |
363,88 |
18,42 |
1.887,46 |
81,70 |
31 |
Λεμόνια |
45 |
31,66 |
4,96 |
71,70 |
62,76 |
32 |
Γάλα αγελαδινό |
674 |
431,00 |
1,00 |
1.104,00 |
61,05 |
33 |
Ρεβύθια |
4,94 |
4,54 |
0,09 |
9,39 |
52,57 |
34 |
Κριθάρι |
237 |
228,26 |
0,66 |
464,60 |
51,01 |
35 |
Ζάχαρη |
155,27 |
303,45 |
137,12 |
321,60 |
48,28 |
36 |
Κεφαλοτύρι |
3,42 |
3,90 |
0,23 |
7,09 |
48,22 |
37 |
Φακές |
7,45 |
10,87 |
0,29 |
18,03 |
41,32 |
38 |
Χοιρινό κρέας |
111,25 |
189,61 |
10,49 |
290,37 |
38,31 |
39 |
Φασόλια |
12,34 |
23,82 |
0,70 |
35,46 |
34,79 |
40 |
Σιτάρι μαλακό |
351 |
751,41 |
3,40 |
1.099,01 |
31,94 |
41 |
Κρέας βόειο |
61 |
139,58 |
2,24 |
198,34 |
30,76 |
|
Σύνολο |
12.164,40 |
3.067,62 |
2.305,37 |
12.926,65 |
94,10 |
|
* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση |
|
|
|
|
|
|
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ |
|
|
Αυτάρκεια προϊόντων φυτικής παραγωγής (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
Προϊόντα |
Παραγωγή |
Εισαγωγές |
Εξαγωγές |
Κατανάλωση |
Αυτάρκεια (%) |
||
(1) |
(2) |
(3) |
(4=1+2-3)* |
(5=1:4*100) |
|||
Σιτηρά |
|||||||
Ρύζι |
240,00 |
23,33 |
123,20 |
140,13 |
171,27 |
||
Σιτάρι σκληρό |
1.278,00 |
83,90 |
508,97 |
852,93 |
149,84 |
||
Βρώμη |
158,00 |
17,55 |
0,08 |
175,47 |
90,04 |
||
Αραβόσιτος |
1.542,00 |
363,88 |
18,42 |
1.887,46 |
81,70 |
||
Κριθάρι |
237,00 |
228,26 |
0,66 |
464,60 |
51,01 |
||
Σιτάρι μαλακό |
351,00 |
751,41 |
3,40 |
1.099,01 |
31,94 |
||
Ελαιοκομικά |
|||||||
Ελιές βρώσιμες |
107,00 |
4,94 |
94,56 |
17,38 |
615,48 |
||
Ελαιόλαδο |
225,00 |
4,33 |
80,85 |
148,48 |
151,54 |
||
Οπωροκηπευτικά |
|||||||
Αγγούρια |
120,00 |
1,04 |
24,40 |
96,64 |
124,17 |
||
Τομάτες βιομηχανίας |
700,00 |
21,62 |
101,64 |
619,98 |
112,91 |
||
Τομάτες νωπές |
700,00 |
17,01 |
7,31 |
709,70 |
98,63 |
||
Πατάτες |
800,00 |
132,64 |
24,35 |
908,29 |
88,08 |
||
Εσπεριδοειδή |
|||||||
Πορτοκάλια |
900,00 |
7,40 |
369,65 |
537,75 |
167,36 |
||
Λεμόνια |
45,00 |
31,66 |
4,96 |
71,70 |
62,76 |
||
Φρούτα |
|||||||
Ακτινίδια |
117,00 |
4,05 |
72,81 |
48,24 |
242,54 |
||
Καρπούζια |
510,00 |
3,02 |
176,96 |
336,06 |
151,76 |
||
Βερίκοκα |
77,00 |
0,34 |
16,87 |
60,47 |
127,34 |
||
Ροδάκινα |
610,00 |
3,67 |
110,58 |
503,09 |
121,25 |
||
Μήλα |
240,00 |
18,20 |
42,62 |
215,58 |
111,33 |
||
Πεπόνια |
120,00 |
1,33 |
1,98 |
119,35 |
100,54 |
||
Αχλάδια |
68,00 |
17,14 |
7,72 |
77,42 |
87,83 |
||
Αμπελοκομικά |
|||||||
Σταφύλια επιτραπέζια |
121,00 |
6,18 |
89,64 |
37,54 |
322,32 |
||
Σταφίδα |
43,00 |
2,18 |
24,67 |
20,51 |
209,65 |
||
Κρασί |
310,00 |
12,05 |
35,34 |
286,71 |
108,12 |
||
Όσπρια |
|||||||
Ρεβύθια |
4,94 |
4,54 |
0,09 |
9,39 |
52,57 |
||
Φακές |
7,45 |
10,87 |
0,29 |
18,03 |
41,32 |
||
Φασόλια |
12,34 |
23,82 |
0,70 |
35,46 |
34,79 |
||
Ζάχαρη |
|||||||
Ζάχαρη |
155,27 |
303,45 |
137,12 |
321,60 |
48,28 |
||
Σύνολο |
9.798,99 |
2.099,82 |
2.079,84 |
9.818,97 |
99,8 |
||
* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση |
|
||||||
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ |
|
||||||
Αυτάρκεια προϊόντων ζωικής παραγωγής – αλιείας
(σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
Προϊόντα |
Παραγωγή |
Εισαγωγές |
Εξαγωγές |
Κατανάλωση |
Αυτάρκεια (%) |
(1) |
(2) |
(3) |
(4=1+2-3)* |
(5=1:4*100) |
|
Κρέας |
|||||
Κρέας αιγοπρόβειο |
102 |
8,79 |
1,93 |
108,86 |
93,70 |
Κρέας πουλερικών |
188 |
54,26 |
15,09 |
227,17 |
82,76 |
Χοιρινό κρέας |
111,25 |
189,61 |
10,49 |
290,37 |
38,31 |
Κρέας βόειο |
61 |
139,58 |
2,24 |
198,34 |
30,76 |
Γαλακτοκομικά-Τυροκομικά |
|||||
Φέτα |
102,09 |
0,40 |
32,96 |
69,53 |
146,84 |
Γιαούρτι |
95,22 |
19,99 |
26,01 |
89,20 |
106,75 |
Γάλα αιγοπρόβειο |
703 |
15,02 |
2,50 |
715,52 |
98,25 |
Γραβιέρα - Κασέρι |
6,42 |
1,82 |
1,04 |
7,20 |
89,19 |
Γάλα αγελαδινό |
674 |
431,00 |
1,00 |
1.104,00 |
61,05 |
Κεφαλοτύρι |
3,42 |
3,90 |
0,23 |
7,09 |
48,22 |
Μέλι |
|||||
Μέλι |
13 |
1,95 |
0,87 |
14,08 |
92,33 |
Αυγά |
|||||
Αυγά |
109 |
10,62 |
0,12 |
119,50 |
91,21 |
Αλιεύματα |
|||||
Αλιεύματα |
197,00 |
90,87 |
131,04 |
156,83 |
125,61 |
Σύνολο |
2.365,40 |
967,80 |
225,53 |
3.107,68 |
76,11 |