Λυκουρέντζος: Με τις συγχωνεύσεις δεν ακρωτηριάζεται το ΕΣΥ αλλά ενισχύεται

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λυκουρέντζος: Με τις συγχωνεύσεις δεν ακρωτηριάζεται το ΕΣΥ αλλά ενισχύεται

Ιανουάριος 21, 2013 - 18:06

Κύρια σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στην εκπομπή "ΝΕΤ στα Γεγονότα" σήμερα Δευτέρα 21 Ιανουαρίου. Ο κ. Λυκουρέντζος αναφερόμενος στο θέμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων είπε πως δεν ακρωτηριάζεται το ΕΣΥ αλλά αντιθέτως ενισχύεται, ενώ για το τρομοκρατικό χτύπημα τόνισε πως "μας σοκάρει και μας γεμίζει λύπη"...
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του κ. Λυκουρέντζου
(1) Κα ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ:
κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε  με ένα δικό σας πρώτο σχόλιο για  όλα όσα έχουν συμβεί, για το τρομοκρατικό χτύπημα, που νομίζω ότι μας ξεπερνάει και μας σοκάρει, γιατί συμβαίνει σε ένα χώρο με πολύ κόσμο και σε ώρα αιχμής.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Μας σοκάρει και μας  γεμίζει λύπη. Διότι πράξεις τρομοκρατικές  πλήττουν το κύρος της χώρας, την εικόνα της χώρας στη διεθνή Κοινότητα, χωρίς να προσθέτουν τίποτα σε αυτούς οι οποίοι επιχειρούν τις τρομοκρατικές ενέργειες. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά στα 40 χρόνια δημοκρατίας στην Ελλάδα, ότι αυτές οι ενέργειες επιτυγχάνουν τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.
Δεν είναι δυνατόν ποτέ με τον τρόμο, με το μίσος να επιβάλλεις τις ιδέες σου και τις απόψεις σου. Το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν, είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στη κοινωνική ομαλότητα, στην οικονομία, στην αγορά και το χειρότερο, αν υποθέσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι «αγωνίζονται» για τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων, το μόνο το οποίο κάνουνε, είναι να ζημιώνουν τους εργαζόμενους.
Τι θα συμβεί στο MALL που μπήκε η βόμβα χθες; Πώς θα πάνε οι πελάτες στα καταστήματα αυτά; Πως θα έχουν το αίσθημα της ασφάλειας; Πως οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας εκεί; Η Δημοκρατία είναι ισχυρή. Η ασφάλεια στην Ελλάδα είναι δεδομένη. Τα μεμονωμένα περιστατικά αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας. Μας δημιουργούν προβλήματα. Βεβαίως, το είπα ήδη και προηγουμένως, αλλά είναι μάταιη αυτή η προσπάθεια.
(2) Κα ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Νομίζω ότι είναι σημαντικό το θέμα με τις συγχωνεύσεις. Θα μας πει ο κύριος Υπουργός, είναι το θέμα για το οποίο εργάζεστε εντατικά αυτή την περίοδο.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Να ξεκινήσουμε με το εξής. Δεν ακρωτηριάζεται το εθνικό σύστημα υγείας. Αντιθέτως ενισχύεται. Οι συνενώσεις των κλινικών αποσκοπούν στην ενδυνάμωσή τους, δηλαδή αξιοποιούμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό και κάνουμε μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πώς εξηγείται να υπάρχει κλινική στην οποία ο διευθυντής είναι και ο μοναδικός ιατρός της κλινικής; Και δεν είναι μία αυτή η περίπτωση, είναι πολλές..
Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Κύριε Υπουργέ, όμως, οι συνενώσεις νοσοκομείων δεν σημαίνουν και  λιγότερες κλίνες;
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Όχι.
Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Αυτό δεν είναι υποβάθμιση του συστήματος;
Κα ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Οι 11.000 κλίνες που λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ότι  χάνονται;
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Ακούστε, οι συνδικαλιστές  έχουν δικαίωμα να διατυπώνουν τις  απόψεις τους. Ο Υπουργός, όμως, διαχειρίζεται την πραγματικότητα και όχι τον φαντασιακό κόσμο των συνδικαλιστών.
Οι κλινικές οι οποίες υπάρχουν σήμερα συνενώνονται, όπως έγινε  στο ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων  Αναργύρων στη Νέα Κηφισιά. Οι κλινικές, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε άλλα κτίρια εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καλύτερες συνθήκες.
Οι πολίτες, κυρίως, οι ασθενείς, οι επισκέπτες, φιλοξενούνται  σε καλύτερους χώρους. Και αυτό είναι  το οποίο πρέπει να επιδιώκει η  πολιτική ηγεσία. Το να λειτουργεί το σύστημα για να εξυπηρετηθούν προσωπικά συμφέροντα, πρέπει να είναι έξω από τη λογική κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα και έξω από κάθε οποιαδήποτε μορφή νομιμοποίησής τους, αυτών των πρακτικών.
(3) Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Κύριε Υπουργέ, πάνω στο  ίδιο θέμα θέλω να ρωτήσω: μπορεί να κλείσουν κάποιες μονάδες εντατικές θεραπείας; Διότι εδώ λήγουν συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί πριν από δύο χρόνια για τη λειτουργία κλειστών…
Κα ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ:
Φεύγουν συγκεκριμένα 170 γιατροί  και νοσηλευτές τέλος Φεβρουαρίου.
Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Ακριβώς. Το θέμα είναι, λοιπόν, ότι, με κάθε μονάδα ΜΕΘ που κλείνει, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν άνθρωποι. Αυτό ανησυχεί τον κόσμο.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Δεν θα κλείσουν μονάδες. Και το πρόβλημα το οποίο υπάρχει με τις συμβάσεις  οι οποίες λήγουν, έχουμε ξεκινήσει να το αντιμετωπίζουμε. Ήδη έχω εισήγηση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά τις εντατικές. Θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΛΠΝΟ, θα πάρουμε αποφάσεις και θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Είναι μέσα στον προγραμματισμό μας.
Παράλληλα με την πρόσληψη επικουρικών ιατρών, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, θα βγει η καινούρια  προκήρυξη εντός των ημερών, δεν  θα αφήσουμε να κλείσει ένα κρεβάτι  εντατικής.
(4) Κα Μιχελιδάκη: Να γυρίσουμε στον κύριο Λυκουρέντζο. Έχουν στείλει πάρα πολλά μηνύματα, κύριε Λυκουρέντζο, σχετικά με την ψυχική υγεία. Θα σας μεταφέρω κάποια, θα παρεκκλίνουμε λίγο από τη συζήτησή μας, αλλά για να μεταφέρω κάποια μηνύματα τηλεθεατών.
Λένε λοιπόν ότι στην ψυχική υγεία υπάρχουν στον τομέα αυτό απλήρωτοι έως και 10 μήνες και ότι έχει κοπεί πάρα πολύ το κονδύλι της κρατικής χρηματοδότησης.
Και γνωρίζουμε και έχουμε δει και  εικόνες ανθρώπων που πραγματικά έχουν μεγάλη ανάγκη και τώρα κρούουν  τον κώδωνα ότι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν στο δρόμο αυτοί οι ασθενείς.
Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Υπάρχει και μία αναφορά στους  εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ που δεν  πληρώθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Τα βάζω όλα μαζί.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Πώς έχει το πρόβλημα της ψυχικής  υγείας. Στο πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ ιδρύονται μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες, ή υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες ιδρύουν ξενώνες.
Αυτό, για να μην λέω  πολλά, σήμερα ξέρετε πώς λειτουργεί; Ως μία προέκταση του Δημοσίου. Κάποιοι κάνουν επιχειρήσεις με τα χρήματα του δημοσίου και κοστολογούν κάθε ασθενή τρεις και τέσσερις φορές επάνω, σύμφωνα με τις δαπάνες που κάνουν, από ό,τι στοίχιζε ένας ασθενής στο δημόσιο ή σε μία ιδιωτική κλινική.
 
.....
 
Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν ξενώνες, αλλά δεν μπορεί να έχω έρευνα του ΣΕYΥΠ όπου μία οικογένεια, σύζυγος, ο άνδρας, η κυρία και η κόρη έχουν πάρει 1,5 εκατομμύρια από αυτά τα χρήματα για υπηρεσίες ενός έτους.
Δηλαδή τι θέλω να πω, ότι  έχει γίνει μια σπατάλη του χρήματος. Και τι κάνουν; Οι περισσότεροι εξ αυτών αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για να εκβιάζεται το Υπουργείο. Δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό. Ήδη, έχουμε βάλει τα πράγματα σε μία σειρά, εξασφαλίζουμε 50 εκατομμύρια επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις δομές. Επιβάλλαμε να υπάρξει αμοιβή, μισθολόγιο, όπως ισχύει σε όλο τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, να μην υπάρχουν αυθαίρετες αμοιβές αυτού του υψηλού επιπέδου.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση  θα εξομαλυνθεί τους επόμενους 2-3 μήνες, είμαστε πάνω στο πρόβλημα, το παρακολουθούμε καθημερινά, η αρμόδια Υφυπουργός, η κυρία Σκοπούλη είναι σε διάλογο μαζί τους και τώρα με το νέο προϋπολογισμό αμέσως μετά τον Ιανουάριο θα υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση από το Υπουργείο.
Και πρέπει να σας πω ότι  πέρσι είχαν εξαντλήσει στο 100% του  προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας από το πρώτο 4μηνο. Δεν μπορεί να γίνεται τέτοια διαχείριση.
(5) Κα ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Υπουργέ, μιας και μιλήσατε για όργιο της σπατάλης, έχετε  κάνει και κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων. Μειώσατε κάποιες τιμές που ήταν υπέρογκες εδώ στην Ελλάδα.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Μία από τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλαμβάνει είναι  να μειωθούν οι δαπάνες των προμηθειών και οι λειτουργικές δαπάνες. Σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα. Να σας θυμίσω ότι η μείωση των τιμών των φίλτρων αιμοκάθαρσης, που πήγαν περίπου στο 50%, 50%-60% σε σχέση με την τιμή που προμηθευόμασταν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.
Έχει γίνει μία σημαντική  προσπάθεια για να βγει ο διαγωνισμός  για τα αντιδραστήρια τα οποία  χρειάζονται για το μοριακό έλεγχο του αίματος στο 50%, επίσης, και παρακάτω, της τωρινής συμβάσεως. Και αυτή η μάχη γίνεται καθημερινά. Ελέγχουμε 894 συμβάσεις προμηθειών από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι διοικητές των νοσοκομείων παντού επιτυγχάνουν μειώσεις.
(6) Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Υπάρχει ζήτημα με την υπερσυνταγογράφηση. Δυστυχώς δεν μειώνονται κύριε Κουβαρά οι συνταγές. Έχουμε φτάσει να έχουμε και 5,5 εκατομμύρια συνταγές μέσα σε ένα μήνα.
Αυτό οφείλεται σε μία  συμπεριφορά των ιατρών. Εμείς  απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά εφεξής θα είμαστε αυστηροί και θα επιβάλουμε κυρώσεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα να έχω στοιχεία, ότι οι συγκεκριμένοι ιατροί μέσα στο κατακαλόκαιρο  έγραφαν 3.500 και 4.000 συνταγές Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Ή οι συνταγές ενός ιατρού να κατευθύνονται κατά 62% - 65% σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Εδώ είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για εναρμονισμένες πρακτικές και συνεργασίες ιατρών, φαρμακοποιών σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Και τι θα κάνετε; Θα επιβάλλετε κάποιες κυρώσεις σε αυτούς όλους;
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Βεβαίως. Έχουν συγκροτηθεί  και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Είμαστε έτοιμοι. Θα παίρνουμε τα στοιχεία από την Η.ΔΙ.Κ.Α και  θα ελέγχουμε όσο μπορούμε αυτές  τις συμπεριφορές.
Εγώ όμως και από την  εκπομπή σας κάνω έκκληση σήμερα στον ιατρικό, επιστημονικό κόσμο να μην επιχειρεί αυτή τη πρακτική, όσο και αν κάποιοι εξ’ αυτών επωφελούνται με συγκεκριμένους τρόπους, να εγκαταλείψουν τα συνέδρια, να εγκαταλείψουν τα ταξίδια, να εγκαταλείψουν όλα αυτά. Η πατρίδα δεν μπορεί να πληρώνει τα δικά τους συνέδρια, τα δικά τους ταξίδια με τον ιδρώτα των φορολογουμένων.
Κα ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Καθυστερεί όμως η απονομή  δικαιοσύνης στον τομέα αυτό. Εσείς  ο ίδιος είπατε προχθές ότι  στο νοσοκομείο της Χίου η Διευθύντρια  της οφθαλμολογικής κλινικής γύρισε στο πόστο της, παρά το γεγονός ότι εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά τυφλότητας.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Έχετε δίκιο κυρία Αγορογιάννη. Για αυτό υπέγραψε εντολή ασκήσεως πειθαρχικού ελέγχου σε όλους  εκείνους οι οποίοι επέτρεψαν να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Το ίδιο είχα κάνει και  για τη Ζάκυνθο. Ο Υπουργός δεν  είναι όμως εισαγγελέας. Δεν μπορώ  το πρωί που μπαίνω στο υπουργείο  να αρχίζω να ερευνώ τις υποθέσεις  ως εισαγγελέας.  Η δουλειά είναι  άλλη.
Παρ’ όλα ταύτα, όποια  υπόθεση έρχεται μπροστά μου, αυτομάτως δίνω εντολή.
(7) Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Κύριε Λυκουρέντζο, με τον ΟΚΑΝΑ τι θα γίνει; Γιατί έχουμε και άλλα μηνύματα. Πήραν και τηλέφωνο εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ. Είναι απλήρωτοι 15 μέρες και ρωτάνε τι θα γίνει.
Κα ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ:
Και έχει σταματήσει και η λειτουργία της κινητής μονάδας μας ενημερώνουνε τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ θα εξοφληθούν εντός των  ημερών. Υποβάλλαμε το αίτημα στο Υπουργείο  Οικονομικών κατά προτεραιότητα.
Διότι ο ΟΚΑΝΑ είχε εξαντλήσει τις πιστώσεις του και δεν είχε αποθεματικό στο τέλος του 2012. γνωρίζετε ότι σε όλα τα Υπουργεία, σε όλους τους φορείς το πρώτο μήνα του έτους πληρώνουμε από το αποθεματικό του προηγούμενου έτους. Το αποθεματικό του τελευταίου μήνα.
Διότι για να εγκριθούν, μάλλον για να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετά τις εγκρίσεις των κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών, απαιτείται  κάποιος χρόνος.
Και η κατάσταση πάντοτε  ομαλοποιείται με το δεύτερο μήνα του έτους.
Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Άρα, λέτε ότι θα λυθεί  το θέμα άμεσα;
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Ο Γενικός Γραμματέας ο  κύριος Καλλίρης έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες για να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι είναι θέμα ημερών, αλλά υπάρχει κάτι στον ΟΚΑΝΑ.
Υπάρχει ένα κρατούμενο σοβαρό. Ότι δεν είχε προσαρμοστεί το μισθολόγιο των εργαζομένων με βάση τη νέα νομοθεσία την οποία έχουμε από την άνοιξη και μετά και υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, τις οποίες και αυτές προσπαθούμε ως πολιτική ηγεσία να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά καλείται η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ να προσαρμόσει το μισθολόγιο και να επιταχύνει τις διαδικασίες.
(8) Κα ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ:
Ναι, η αλήθεια είναι  αυτή για τις εφημερίες. Λένε ότι έχει μειωθεί το κονδύλι. Και έχουμε κινητοποιήσεις στο Αττικό Νοσοκομείο.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Ακούστε. Όποιες κινητοποιήσεις επιχειρηθούν, είναι άδικες. Κάθε δεδουλευμένη εφημερία πληρώνεται, αλλά να το δούμε το πράγμα και αυτό σε βάθος.
Ξημερώματα Παρασκευής έγινε επιθεώρηση από το Εθνικό Κέντρο επιχειρήσεων υγείας και από το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας στο ΑΤΤΙΚΟΝ. Περιμένω το πόρισμα.
Κα ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Γιατί έχει  ράντζα.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Θα εκπλαγείτε. Ακριβώς  επειδή ξέραμε ότι έχει ράντζα. Ειδικευμένοι ιατροί δεν ήταν στην εφημερία. Πλην ενός. Ήταν ειδικευόμενοι. Περιστατικά  τα οποία δεν έπρεπε να εισαχθούν, γιατί ήταν εκτός.
Κα ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Τακτικά, δηλαδή, μπήκαν ως έκτακτα.
Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:
Μπήκαν ως έκτακτα. Η  κλινική ξεκίνησε όχι με 25% δυνατότητα υποδοχής κενών κρεβατιών, δυνατότητα υποδοχής ασθενών. Αυτά δεν θα περνούν απαρατήρητα. Όταν λέμε επίσης εφημερία, ο ιατρός θα κάνει εφημερία. Δεν θα κάθεται στο σπίτι του και θα θεωρεί την εφημερία προσθήκη στο μισθό του χωρίς να ασκεί τα καθήκοντά του.