Το πρόβλημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το πρόβλημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του

Φεβρουάριος 22, 2012 - 20:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

 

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και ο Δήμος Ναυπλιέων διοργάνωσαν ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 5.00 μμ στην αίθουσα του Βουλευτικού με θέμα «Το πρόβλημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης»Η κήρυξη των εργασιών της ημερίδας έγινε  από τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου και Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.Στην  εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Επίσκόπος Επιδαύρου  Καλλινίκος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος,ο Περιφερειάρχης Πελοποποννήσου Π.Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος,ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς δήμαρχος Ναυπλιέων, ο Δημήτρης Καμπόσος δήμαρχος Αργους -Μυκηνών ,ο Γιάννης Σμυρνιώτης δήμαρχος Τρίπολης, ο Αλέξανδρος Πνευματικός δήμαρχος Κορινθου, Ο Δήμαρχος Επιδαύρου  Κώστας Γκάτζιος ,ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής,ο Δημάρχος Νεμέας Ευάγγελος Ανδριανάκος,ο Δημήτρης Κρίγγος αντιδήμαρχος Αργους -Μυκηνών,ο Γιάννης Τζεφεράκος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε:

«Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτή τη χρονιά ζούμε όλοι τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Μεγάλα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας, αγγίζουν κάθε οικογένεια. Ζητήματα που δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, απαιτούν όμως διαφορετική αντίληψη και μια διαφορετική πρακτική, απαιτούν ανθρωπιά, και ανοιχτό μυαλό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε ένα από τα  μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, που είναι τα ναρκωτικά.

Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας επιδεινώνεται συνεχώς. Όσο η κοινωνική και οικονομική κρίση θα γιγαντώνεται και η χρήση ναρκωτικών ουσιών παραμένει ανεξέλεγκτη, τόσο το πρόβλημα της εξάρτησης θα οξύνεται. Το πολιτικό επίπεδο μιας κοινωνίας κρίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ανήμπορους, τους άρρωστους, αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ανάγκη προνοιακής και κοινωνικής στήριξης. Μια πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της δε τιμωρεί τον αυτοεξευτελισμό των ατόμων, δεν τον διασφαλίζει με κανένα τρόπο και δε στέκεται υποκριτικά αδιάφορη μπροστά στην απαξίωση του ανθρώπου. Αντίθετα, παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης αυτών των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένης και της θεραπείας τους.

Οι νέοι που κάνουν χρήση των ναρκωτικών ουσιών προσπαθούν να ξεφύγουν από μια κοινωνία που τους συνθλίβει. Το γεγονός ότι η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο από μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θέλει και είναι αποφασισμένος, και φυσικά αν υπάρχει πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας. Στην πραγματικότητα, η τοξικομανία είναι αποτέλεσμα της πλήρους αποξένωσης του ατόμου από τον εαυτό του, το συνάνθρωπό του και την κοινωνία. Μέσα σε ένα κοινωνικό, οικογενειακό, πολιτιστικό περιβάλλον σε κρίση, είναι μια ακραία μορφή εκδήλωσης της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς ολόκληρης της κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από την αποξένωση, τον ατομικισμό, την υποκρισία, τη διαμεσολάβηση των ανθρώπινων σχέσεων από το χρήμα, την έλλειψη αξιών, τον καταναλωτισμό, την έλλειψη πνευματικών ενδιαφερόντων, την πολιτιστική και συναισθηματική φτώχεια. Η ταχύτητα, με την οποία αλλάζουν τα πράγματα, σε συνδυασμό με την διογκωμένη διαρκή ανεργία, ενισχύουν το άγχος και την αβεβαιότητα του. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι τεράστιες και το κόστος για τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους είναι δυσβάστακτο. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτό το κοινωνικό πρόβλημα είναι η όσο το δυνατό πλατιά και πλήρη ενημέρωση του μέσου ανθρώπου και κυρίως των νέων για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των ναρκωτικών στον οργανισμό.

Με τον Καλλικράτη εμείς σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε να συντονίσουμε τις προνοιακές δομές με τους κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση και μια αλληλοσύνδεση στα προγράμματα. Το θέμα είναι να μεταφερθούν ουσιαστικά αυτές οι υπηρεσίες σε εμάς, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν συνεργίες. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΔ, γιατί να μην συνεργαστεί σε προγράμματα ανεργίας, ή για τα ναρκωτικά, που θα μπορούσαμε να τα συντονίζουμε εμείς; Ποιος θα αποφασίσει για παράδειγμα την ένταξη κάποιου στα προγράμματα αποτοξίνωσης; Θα πρέπει να αποφασίσει η κεντρική Κυβέρνηση; Ή μπορούμε να το οργανώσουμε εμείς τοπικά; Με την αποκέντρωση, λοιπόν, θα γίνει οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Θα έχουμε εργαλεία στα χέρια μας, και αν αυτά τα εργαλεία δεν είναι σε χρήμα, εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, θα είναι σε δράσεις, τουλάχιστον.

Τα Κέντρα Πρόληψης, καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης, επεκτείνουν τις δράσεις τους σε τοπικούς φορείς και ομάδες της τοπικής κοινότητας που επηρεάζουν σημαντικά το κοινωνικό γίγνεσθαι των τοπικών κοινωνιών ( αιρετοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι εργαζομένων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, σύλλογοι κτλ.) έχουν άμεση επαφή με νέους (π.χ. πρόσκοποι, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι) και μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη των εξαρτήσεων και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές (π.χ. επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εθελοντές πολίτες) Βασικοί στόχοι προσέγγισης της κοινότητας είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες πρόληψης, καθώς και η συνεργασία των φορέων της τοπικής κοινότητας.

Στον νομό μας σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας  τα έτη 2010-2011 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 154 υποθέσεις ναρκωτικών, κατηγορήθηκαν 221 άτομα, κατασχέθηκαν 5017,70  γραμμάρια ηρωίνη-μορφίνη, 116,6  γραμμάρια κοκαΐνη, 49225,1  γραμμάρια κάνναβη,141 δέντρα-φυτά, 67 ναρκωτικά χάπια και 517 άλλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος και αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι πολλοί άλλοι μένουν ατιμώρητοι ή δεν έχουν πέσει ακόμη στην τσιμπίδα του νόμου τότε καταλαβαίνεται ότι  το πρόβλημα είναι τεράστιο, όπως και οι ευθύνες όλων ημών για την αντιμετώπιση του.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρω πως ήδη το Ναύπλιο από το 2011 έγινε η 22η πόλη πανελλαδικά και η 3η στην Πελοπόννησο μετά την Καλαμάτα και την Πάτρα, στην οποία δημιουργήθηκε ένα Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, όπου οι χρήστες εξαρτημένων ουσιών και οι οικογένειές τους  έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του οργανισμού. Το ΚΕΘΕΑ  είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Έχει διεθνή αναγνώριση και είναι σύμβουλος του ΟΗΕ (ECOSOC) για τα ναρκωτικά. Στόχος των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι η πλήρης αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.

«Τα ναρκωτικά είναι καλά για να φύγεις από τη πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια, ώστε δεν αξίζει να την αποφεύγεις», Τσάρλι Τσάλπιν (Βρετανός Ηθοποιός).»

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και παρεμβάσεις συμμετεχόντων.Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  διαμαρτυρία της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ έξω από τον χώρο της εκδήλωσης με θέμα "ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ''.(φωτογραφίες eurokinissi- Βασίλης Παπαδόπουλος)

 

 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Χθες, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στο Ναύπλιο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με την παρουσία των, κ.κ. Καλλίνικου, Επισκόπου Επιδαύρου, κ. Αποστολόπουλου Αναστάσιου, Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, κ. Τατούλη Πέτρου, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Χειβιδόπουλου Αναστάσιου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αργολίδας  και των Δημάρχων, των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με θέμα: «Το Πρόβλημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

 

Τα συμπεράσματα της ημερίδας μετά από τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, τις εισηγήσεις, καθώς και τη βιωματική προσέγγιση, συνοψίζονται ως ακολούθως: 

 

Συνεργασία και οικονομική στήριξη από τους Δήμους και την ΠΕΔ Πελοποννήσου των Κέντρων Πρόληψης και Απεξάρτησης (ΚΕΠΕΨΟ, ΚΕΘΕΑ, κλπ).

Πρόβλεψη για την απασχόληση των εξαρτημένων ατόμων είτε μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΤΟΠΣΑ και  ΤΟΠΕΚΟ) είτε στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα .

Κοινές και συντονισμένες δράσεις Δήμων, Κέντρων Πρόληψης και Απεξάρτησης, Συλλόγων Γονέων, Συλλόγων Εκπαιδευτικών  για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δημιουργία και οργάνωση Κέντρων Απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ) και στις πέντε (5) πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη βοήθεια και τη στήριξη των Δήμων.

Συνεργασία της ΠΕΔ Πελοποννήσου, των Δήμων της Περιφέρειας και των Κέντρων Απεξάρτησης για την οργάνωση και λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων μέσω αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αξιοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης για την εκπαίδευση των εξαρτημένων ατόμων σε θέματα πληροφορικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας κλπ, με στόχο την προώθηση τους στην απασχόληση . 

Συνεργασία της ΠΕΔ Πελοποννήσου, των Δήμων της Περιφέρειας και των Κέντρων Απεξάρτησης για την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στους χώρους απεξάρτησης και πρόληψης για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Οργάνωση ημερίδων σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την παρακολούθηση του προβλήματος και την αξιολόγηση των προσπαθειών αντιμετώπισης του.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου

 

Παναγιώτης Νίκας

Δήμαρχος Καλαμάτας