Η εκδήλωση του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μοριάς» (photos)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η εκδήλωση του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μοριάς» (photos)

Φεβρουάριος 15, 2013 - 09:39

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 η εκδήλωση του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μοριάς» επί τη ευκαιρία της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του συλλόγου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Best western Plaza» στη Ρόδο και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Χατζηδιάκος Φώτης, ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Κουσουρνάς Ευστάθιος, ο Αντιδήμαρχος Ροδίων κ. Διακοσταματίου Σάββας, πολλοί πελοποννήσιοι- μέλη του συλλόγου και φίλοι.
        Μετά την κοπή της βασιλόπιτας ακλούθησε χορός με μοραΐτικους και τοπικούς σκοπούς όπου οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν και γλέντησαν. Το ραντεβού του συλλόγου με τα μέλη του ανανεώθηκε για την 24η Μαρτίου όπου θα γίνει η καθιερωμένη χοροεσπερίδα του συλλόγου για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.
                Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «Ο ΜΟΡΙΑΣ» ιδρύθηκε στις 13 Ιουνίου 1965 από πελοποννησίους της Ρόδου, που εγκαταστάθηκαν μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Σκοπός της ιδρύσεως του «συλλόγου των εν Ρόδω πελοποννησίων»  ήταν η σύσφιξη των πατριωτικών σχέσεων και η αρμονική συμβίωση με κύριο σύνθημα του συλλόγου «Αγάπη προς τη Ρόδο». Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Κωνσταντίνος Γκόνος  και συνοδοιπόροι στο πρώτο συμβούλιο ο Γκιοκας Αλέξης, ο Αριστείδης Αργυράκης, ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο Νικόλαος Παπαδόπουλος η κόρη του οποίου δραστηριοποιείται σήμερα ενεργά στο σύλλογο συνεχίζοντας το έργο του αείμνηστου πατέρα της.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ο σύλλογος είχε μια πορεία σχεδόν αδρανή όμως στις 29/07/1979, 39 νέα μέλη με πρόεδρο τον Αριστείδη Αργυράκη «επανιδρύουν» το σύλλογο με το ίδιο σύνθημα «Αγάπη προς τη Ρόδο» και δίνοντας του μια νέα αίγλη οργανώνοντας χοροεσπερίδες που άφησαν εποχή και συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις της Ρόδου. Αποφασίζεται επίσης, επίσημη γιορτή του συλλόγου να είναι η 25η Μαρτίου ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Το 1990 αγοράστηκε και η αίθουσα του συλλόγου οπού βρίσκεται μέχρι σήμερα στην οδό μεγάλου Κωνσταντίνου 39 ενώ το 1993 δημιουργείται και η χορευτική ομάδα του συλλόγου αποτελούμενη από παιδιά πελοννησίων και φίλων η οποία λειτούργησε για 2 χρόνια.
Στην πορεία των χρόνων ο σύλλογος λειτουργούσε ενεργά μέσω της καθιερωμένης χοροεσπερίδας του στις 25 Μαρτίου ενώ τα τελευταία χρόνια αρχίζουν προσπάθειες ανοδικής πορείας όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στις εκδηλώσεις τις Νομαρχίας αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και η συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του ΠΟΑΔΡ στην Ροδιακή Έπαυλη το 2005.
Σιγά σιγά ο σύλλογος αναλαμβάνει πολλές και νέες δράσεις. Συναυλία με τον ροδίτη τραγουδιστή και τραγουδοποιό Βασίλη Καζούλλη και η  παρουσίαση του βραβευμένου παιδικού  βιβλίου «Το παραμύθι της μουσικής» με τη βραβευμένη συγγραφέα Βασιλική Νευροκοπλή. Εκδηλώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Ταυτόχρονα στις 20 Νοεμβρίου 2010 ξεκίνησε η λειτουργία  χορευτικής ομάδας με σκοπό την εκμάθηση παραδοσιακών χορών όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Την επιμέλεια της χορευτικής ομάδας έχει, μέχρι και σήμερα, ο Κώστας Κατσικανταής ο οποίος βοηθάει αφιλοκερδώς την ομάδα μας προσφέροντας τις γνώσεις και το χρόνο του σε αυτήν. Η πρώτη εμφάνιση της χορευτικής μας ομάδας ήταν στην χοροεσπερίδα του συλλόγου μας στις 24 Μαρτίου 2011.
Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια του συλλόγου για την ανάδειξη και διατήρηση της παράδοσης της Πελοποννήσου. Μέσα από συνεχή συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, λαογράφους, χοροδιδασκάλους από κάθε νομό της Πελοποννήσου, καταφέραμε να συλλέξουμε ένα αρκετά σημαντικό λαογραφικό υλικό από παραδοσιακούς χορούς, ήθη, έθιμα και φορεσιές του τόπου μας. Σκοπός μας είναι η προβολή όλου αυτού του υλικού ώστε να αναδειχθεί και να διασωθεί η παράδοση της Πελοποννήσου.
Ο σύλλογος μας όμως ανέπτυξε και άλλες δραστηριότητες. Το εξωκλήσι των Ταξιαρχών στην περιοχή Τρείς της Ρόδου, «υιοθετήθηκε» από το σύλλογό μας και έγινε σημείο αναφοράς του συλλόγου και των μελών του. Φροντίσαμε τον εξωραϊσμό του εξωκλησιού και των γύρω χώρων και αναλάβαμε το πανηγύρι του στις 5 Σεπτεμβρίου, παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου.
Την 1η Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήσαμε μεγάλη συναυλία με το μεγάλο δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη και τη συνεργάτιδα του Νεκταρία Καραντζή. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Αηδονίδη για την τιμή που μας έκανε και αποδέχθηκε την πρόσκληση μας.
Ακολούθησαν και άλλες δράσεις. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά, μπαζάρ με παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, αλλά και η καθιερωμένη χοροεσπερίδα μας στις 24 Μαρτίου 2012. Η χορευτική μας ομάδα παρουσίασε χορούς της Πελοποννήσου όπου κάποιοι από αυτούς παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό της Ρόδου και ενθουσίασαν. Ακόμη η ομάδα μας εμφανίστηκε και στη γιορτή που διοργάνωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής «Το Αμπερνάλλι» παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 η χορευτική μας ομάδα, είχε την τιμή να λάβει μέρος σε εκδήλωση αφιέρωμα στη μνήμη της μεγάλης δασκάλας της παράδοσης Δόμνας Σαμίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θεατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» στη Ρόδο και η ομάδα του συλλόγου μας παρουσίασε χορούς της Πελοποννήσου.
Το Διοικητικό Συμβουλιο του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μοριάς» συνεχίζει ακούραστο να προσπαθεί να συμμετέχει σε ολους τους τομείς της ροδίτικης κοινωνίας και να είναι ένα ενεργό κομμάτι της.