ΠΑΜΕ Αργολίδας: Νέο φρούτο στα σχολεία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΠΑΜΕ Αργολίδας: Νέο φρούτο στα σχολεία

Φεβρουάριος 18, 2013 - 11:33

.. ΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ :
(Έγγραφο  Φ. 14/698/ 131744 /Γ1 - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ της Αργολίδας- Κώστας Παπαχρήστος Προϊστάμενος Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε- Τμήμα  Γ΄Μαθητικών Θεμ’ατων  Υπουργείου Παιδείας)
«Σας ενημερώνουμε ότι, η εταιρία ΝΤΟλ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς τους Έλληνες καταναλωτές, προτίθεται να υλοποιήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά και κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2012 έως Ιούνιος 2013, ένα πρόγραμμα διατροφής στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων στις ηλικίες 6-12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά τη σχολική χρονιά 2011-2012 στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Μέσω  του προγράμματος θα γίνεται παράλληλα, δωρεάν διανομή φρούτων (μπανάνα) στους  μαθητές των Δημοτικών Σχολείων καθώς και εντύπων ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου.
Επιπροσθέτως  σας ενημερώνουμε ότι, η ανωτέρω  εταιρία, ευαισθητοποιημένη από  τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προτίθεται να προβεί στην αποστολή φρούτων σε οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.
Παρακαλούνται οι οικείοι Σχολικοί Σύμβουλοι καθώς  και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων  όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των μαθητών... κλπ... κλπ."
Αυτό το «φρούτο» ποαγυατικά εξοργίζει, για τους εξής λόγους:
 
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η DOLE ΠΟΥ  ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑΪΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Η  ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
Το Υπουργείο  Παιδείας και όλοι όσοι υπογράφουν και προωθούν αυτό το πρόγραμμα ή  άλλα παρόμοια, είναι φανερό ότι  λειτουργούν ως ντίλερ και ατζέντηδες των εταιρειών. Κάνουν τα σχολεία  χώρους για «μπίζνες» και τους εκπαιδευτικούς από παιδαγωγούς  και επιστήμονες, πλασιέ των εταιρειών. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση».
Είναι απαράδεκτο οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρο διαφήμισης και κολυμπήθρα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Να δίνουν δηλαδή ένα ψίχουλο για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη φοροαπαλλαγή. Είναι φανερό ότι την πολυεθνική DOLE, όπως και όλες τις πολυεθνικές, δεν τις «έπιασε ο πόνος» για τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία. Φροντίζουν να παρεμβαίνουν στα σχολεία, ώστε να κατευθύνουν τη συνείδηση των μελλοντικών καταναλωτών και εργαζομένων, δηλ. των παιδιών.
Τέλος σε σχέση δε με την  επίκληση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών που υποτίθεται ότι αυτά τα προγράμματα θέλουν να εξυγιάνουν, αναρωτιόμαστε: α) Πόσο σωστή διατροφή μπορεί να έχει σήμερα ένα παιδί όταν το 79% των οικογενειών (στοιχεία ΓΣΒΕΕ) έχει περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής; β) Όταν μια οικογένεια έχει τους γονείς ανέργους, με ποιο τρόπο μπορεί να χορτάσει επαρκώς και υγιεινά τα παιδιά της; γ) Πώς μπορεί να υπάρξει διατροφική αγωγή με τις διαφημίσεις διαφόρων σκευασμάτων παιδικής - εφηβικής διατροφής να κατακλύζουν την τηλεόραση;
ΟΣΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ  ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ»
Είμαστε παιδαγωγοί, επιστήμονες  κι όχι πλασιέδες της …κάθε DOLE
Καλούμε κάθε συνάδελφο και Σύλλογο  Διδασκόντων, να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους.
Να σταματήσουμε αυτούς που θέλουν τα σχολεία χώρο επιχειρηματικής δράσης και διαφήμισης με το πρόσχημα της «κοινωνικής ευαισθησίας».
Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα, έκτακτο κονδύλιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη διάθεση ενός μικρογεύματος για όλα τα παιδιά των Σχολείων της χώρας.
Η θέση των εκπαιδευτικών  είναι πλάι στα μπλόκα των αγροτών, που αγωνίζονται για την επι -βίωσή τους. Γιατί ο αγώνας τους σχετίζεται  με την αγροτική οικονομία και την πλήρη τροφοδοσία του λαού με φτηνά και καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα.