Το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Μάρτιος 07, 2013 - 09:22

Ερώτηση προς  τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Εσωτερικών με Θέμα: Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Πελοπόννησο: Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ερώτηση
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέβαλε την με αριθ. πρωτ.: 21017/ 8921/03.04.2012 πρόταση για χρηματοδότηση με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2020 -ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» και συνολικό προϋπολογισμό 120.000.000,00 ευρώ. Με την υπ' αριθμ. πρωτ: 21143/ΔΕ2062/04.05.2012 απόφαση της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εγκρίθηκε το Σύστημα Διοίκησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Πελοπόννησο με το διακριτό τίτλο «Πελοπόννησος 2020 - Ευρωπαϊκή Περιφέρεια». Βασικός σκοπός είναι η διαμόρφωση πλαισίου ολοκληρωμένης παρέμβασης με στόχο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω της υλοποίησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος στη βάση του Συστήματος Διοίκησης που ορίζεται στην Προγραμματική Σύμβαση.
Με βάση έγγραφο που απέστειλε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει «Η χρηματοδότηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τα Προγράμματα της περιόδου 2007-2013 και 2014-2020. Η παραπάνω απόφαση ελήφθη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π.ΔΕΠΙΝ στις 14/11/2012 στο Ναύπλιο ως εξής:
«Με βάση τους παραπάνω στόχους και τα προαναφερόμενα μέσα επίτευξης τους, η εφαρμογή του  Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2020: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» ξεκινάει άμεσα με την  χρηματοδότηση δράσεων και ώριμων έργων του από τα Προγράμματα της περιόδου 2007 - 2013 και με την προετοιμασία ωρίμανσης έργων και δράσεων για χρηματοδότηση τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014 - 2020, το οποίο θα πρέπει να είναι πολυτομεακό και πολυταμειακό προκειμένου να καταστεί ο κύριος αναπτυξιακός μοχλός της Περιφέρειας Πελοποννήσου.»»
Για την υποστήριξη την υποβολή προτάσεων  για ένταξη ώριμων αναπτυξιακών Έργων  των Δήμων και των Περιφερειακών  Ενοτήτων θα δημιουργηθεί Τεχνική Γραμματείας του προγράμματος, η οποία είναι υπεύθυνη για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης και της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΑΠ για την υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με τίτλο «Πελοπόννησος 2020 - Ευρωπαϊκή Περιφέρεια».
Η υποστήριξη της Τεχνικής Γραμματείας του  Προγράμματος αφορά τα παρακάτω:
Α) Υπηρεσίες  για την υποστήριξη του έργου  της Επιτροπής Συντονισμού και  Εξειδίκευσης.
Β) Υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Παρακολούθησης.
Γ) Λοιπές Υπηρεσίες Υποστήριξης της Τεχνικής Γραμματείας.
Δ) Τεχνική  και Διοικητική Υποστήριξη για την  Εξειδίκευση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, ένταξη πράξεων και  φορείς υλοποίησης των έργων, ενεργειών  και μελετών που θα χρηματοδοτηθούν  από αμιγώς εθνικούς πόρους.
Ο συνολικός  προϋπολογισμός της για τη χρηματοδότηση  της Τεχνικής Γραμματείας ανέρχεται στο ποσό των 720.000,00 € πλέον ΦΠΑ και για την χρηματοδότηση της ζητείται από τους δήμους το ποσό 20.000 € και από τις περιφερειακές ενότητες 40.000 €.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Είναι εγγεγραμμένοι οι απαραίτητοι πόροι (τα 120 εκ. ευρώ) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Αν όχι, με τι πόρους θα υλοποιηθεί;
Αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο ή στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ;
Εάν αφορά στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, ποιος ο ρόλος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
Πόσον καιρό προβλέπεται να λειτουργεί η Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος; Ποια η διαδικασία στελέχωσής της; Από ποιες δημόσιες υπηρεσίες πρόκειται να γίνουν μετατάξεις;
Ο προϋπολογισμός των 720.000 € περιλαμβάνει την ανάθεση μελετών και τις προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου;
Οι  ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Παπαδημούλης  Δημήτριος
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Κοδέλας Δημήτριος
Ουζουνίδου Ευγενία