Απάντηση Δένδια σε Ανδριανό για αστυνόμευση περιοχών Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απάντηση Δένδια σε Ανδριανό για αστυνόμευση περιοχών Αργολίδας

Μάρτιος 07, 2013 - 20:03

Στην 6952/8-2-2013 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα την αστυνόμευση των περιοχών Ερμιονίδας, Επιδαύρου και του οδικού Άξονα Ερμιονίδα – Επίδαυρος – Ισθμός απάντησε γραπτά ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας.
Ο Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
«Η πρόληψη και η καταστολή της εγκληματικότητας, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες αποτελεί βασικό στόχο και καθημερινή επιδίωξη του Υπουργείου μας και κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση του προσφερόμενου έργου, ώστε να εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες τάξης και ασφάλειας, να ενισχυθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής αυτών.
Για την αντιμετώπιση των αναφυόμενων προβλημάτων αστυνομικής αρμοδιότητας και την τήρηση της νομιμότητας, από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας εφαρμόζεται Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και την δραστική περιστολή της εγκληματικότητας στις περιοχές εδαφικής της αρμοδιότητας […]. Για τον σκοπό αυτό, πέραν των τοπικών αστυνομικών τμημάτων και σταθμών (ΑΤ Κρανιδίου και ΛΣ Π. Επιδαύρου, Λυγουριού, Ερμιόνης) η αστυνόμευση των υπόψη περιοχών ενισχύεται με συμπληρωματικές δράσεις, όπως η αύξηση των πεδών και εποχούμενων περιπολιών στην ευρύτερη περιοχή, έλεγχοι από κλιμάκια ελέγχων που πλαισιώνονται από αστυνομικούς διάφορων  Υπηρεσιών της εν λόγω Διεύθυνσης (ΟΠΚΕ, ΟΕΠΤΑ, ΔΙΑΣ κλπ) και προσαγωγές ύποπτων ατόμων, σε βάρος των οποίων εφαρμόζεται σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία. Ο χρόνος διενέργειας των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση και τις τοπικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες που συντρέχουν κατά περίπτωση σε συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς (οικείους Δήμους, εισαγγελικές Αρχές, κλπ). Σύμφωνα δε με τα τηρούμενα από την αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας στατιστικά στοιχεία, ενδεικτικά σας πληροφορούμε ότι κατά το έτος 2012 συνελήφθησαν 5 άτομα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης [λαθρεμπόριο τσιγάρων] επί του Οδικού Άξονα Ερμιονίδα – Επίδαυρος – Ισθμός και κατασχέθηκαν 3 φορτηγά οχήματα.
Περαιτέρω, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Τροχαίας των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αργολίδας και Κορινθίας, στο πλαίσιο επιβολής της νομιμότητας, διενεργούν αυστηρούς ουσιαστικούς και συστηματικούς ελέγχους σε οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους συμπεριλαμβανομένου σε αυτό και του Οδικού Άξονα Ερμιονίδα – Επίδαυρος – Ισθμός, επιβάλλοντας τις προσήκουσες από το νόμο ποινές σε βάρος των παραβατών. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι κατά το έτος 2012 από τις προρρηθείσες Αστυνομικές Διευθύνσεις βεβαιώθηκαν 5693 και 16366 «επικίνδυνες» παραβάσεις (προτεραιότητα, ταχύτητα, ζώνη, κράνος, κινητό κλπ) αντίστοιχα.
Όσο δε αφορά στην υπηρετούσα δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, σας ενημερώνουμε ότι από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 2012, κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις, για την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας προκηρύχθηκαν προς πλήρωση 5 θέσεις αστυνομικών κατώτερων βαθμών και 3 θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες καλύφθηκαν. Ακόμα, σε Υπηρεσίες της εν λόγω Αστυνομικής Διεύθυνσης τοποθετήθηκαν, επιπλέον, 1 Αξιωματικός εξερχόμενος από ΤΕΜΑ και 3 νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες.
Επίσης, για το τρέχον έτος (2013), προς πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των βαθμών τους, κατά τις τακτικές μεταθέσεις προκηρύχθηκαν 3 θέσεις για κατώτερο αστυνομικό προσωπικό και 1 θέση ειδικού φρουρού, οι οποίες και θα καλυφθούν μέχρι τέλος Αυγούστου. Περαιτέρω, θα καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της εν λόγω Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και τις λοιπές τοποθετήσεις αστυνομικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους, καθώς και με νέους αστυνομικούς μετά την έξοδό τους από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Επισημαίνεται δε ότι οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β’ και των ειδικών φρουρών, από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη, πραγματοποιούνται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (άρθρο 3, π.δ. 100/2003 και π.δ. 211/2005) και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία. Επισης, σύμφωνα με το άρθρο 19 του πδ 100/2003 και άρθρο 15 του π.δ. 211/2005 δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α’, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Υπηρεσίας.
Τέλος, δόθηκαν εκ νέου πρόσθετες εντολές και οδηγίες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση των σχεδίων δράσης και την αναδιάταξη με βάση αυτά των δυνάμεων, αυξάνοντας και πυκνώνοντας τις περιπολίες στις περιοχές που κρίνεται αυτό απαραίτητα, καθώς και για την περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού των Υπηρεσιών της και την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτων, ώστε να βελτιωθεί η αστυνόμευση στις υπόψη περιοχές. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας των αστυνομικών Υπηρεσιών με τις, κατά περίπτωση, συναρμόδιες Υπηρεσίες και άλλους φορείς, για την πρόληψη και εν γένει αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ώστε να ενισχυθεί και περαιτέρω  να παγιωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών των περιοχών της Αργολίδας».