Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Μάρτιος 13, 2013 - 10:19

* Ώρα Μηδέν, για τη Δημόσια Υγεία, για το Φυσικό Περιβάλλον, για την ίδια την Κοινωνία μας !
* Να αποδοθούν οι διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους
Η Λύση
Πρόληψη δημιουργίας – Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων,
Με τοπικά επιχειρηματικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου (ΟΠΠ), με αφορμή την συσσώρευση των σκουπιδιών στην Τρίπολη, παρακολουθούμε με λύπη το γαϊτανάκι που παίζεται τον τελευταίο καιρό εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όχι μόνο στην Τρίπολη, αλλά σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι ΟΠΠ δεν έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε ότι τα απορρίμματα; ΔΕΝ είναι πρόβλημα για να τα ξεφορτωθούμε, αλλά χρήσιμα υλικά, αρκεί να τα δούμε όλοι, και οι πολίτες και οι άρχοντες πράγματι ως χρήσιμα υλικά.
Ποια λύση υπάρχει όμως σήμερα για τα απορρίμματα που μας δηλητηριάζουν στις μικρές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές μας, είτε στις παράνομες χωματερές με τις οποίες είναι σπαρμένη όλη η Πελοποννησιακή γη ;
Είναι εμφανές πια ότι δεν λείπουν τα λεφτά, αλλά λείπει η πολιτική βούληση σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, λείπει και το μυαλό (;) από όλους όσοι άσκησαν πολιτική για την διαχείριση απορριμμάτων τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια.
Πρέπει να το πούμε καθαρά στους πολίτες, ότι δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει λύση μαγική, δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τα σκουπίδια. Θα πληρώσουμε όλοι δυστυχώς, πλούσιοι και φτωχοί, μικροί και μεγάλοι, φταίχτες και αθώοι, το διαρκές έγκλημα που συντελείται στην Πελοπόννησο. Ήδη το πληρώνουμε με ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των πολιτών. Αν διαθέταμε μελέτες νοσηρότητας και θνησιμότητας για όσους κατοικούν κοντά σε χωματερές, ή ακόμη και σε όσους ζουν μακριά αλλά επηρεάζονται από την ρύπανση, θα καταλαβαίναμε το μέγεθος του προβλήματος.
Πως όμως φτάσαμε ως εδώ ; Μια απάντηση είναι ότι μπορεί στις σκέψεις κάποιων αρχόντων να στριφογυρίζει η εξής αφελής σκέψη <<αν οι πολίτες αγανακτήσουν τόσο πολύ, μπορεί να δεχτούν να πληρώσουν (;) όσο – όσο για να απαλλαγούν από τα σκουπίδια, δηλαδή να τα κάψουμε τα ρημάδια σε ένα εργοστάσιο καύσης για να τελειώνουμε επιτέλους>>!.
Που όμως θα χωροθετηθούν τα εργοστάσια καύσης; Που, οι χώροι αποθήκευσης των υπολειμμάτων της καύσης; Ας μας πει κάποιος ποια γωνιά του Μοριά είναι για πέταμα;
Εμείς από την πλευρά μας απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους λέμε :
• Δεν  πρέπει να εγκαταλείψουμε την ανακύκλωση. Ιδίως σήμερα, ας μειώσουμε τα τις συσκευασίες που αγοράζουμε. Όσα υλικά διαθέτουμε, ας τα ανακυκλώνουμε, ας μην τα αφήσουμε να γίνουν σκουπίδια. Ας δημιουργήσουμε μικρά/τοπικά επιχειρηματικά σχήματα (εταιρείες λαϊκής βάσης, κοινωνικές επιχειρήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική οικονομία) και ας απαιτήσουμε από τους ΟΤΑ να αναλάβουν τα επιχειρηματικά αυτά σχήματα την διαχείριση των υλικών. Ας απαιτήσουμε να τους παραχωρηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός των δήμων (φορτηγά ανακύκλωσης και σχετικός εξοπλισμός). Ας απαιτήσουμε να παραχωρηθεί στις επιχειρήσεις αυτές, τμήμα των δημοτικών τελών, που ως γνωστό είναι ανταποδοτικά.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους λέμε :
• Γνωρίζετε ότι η πολιτεία, η Περιφέρεια, οι ΟΤΑ, οι αιρετοί αλλά και τα όργανα της διοίκησης που έχουν αρμοδιότητα για τα απορρίμματα, έχουν ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις που έχουν ως αποτέλεσμα να βλάπτεται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον;  Οι πολίτες ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και ως νομικά πρόσωπα (σύλλογοι κλπ) μπορούν να στραφούν με αγωγές εναντίον κάθε υπεύθυνου και να ζητήσουν αστική ευθύνη και αποζημίωση για βλάβη της υγείας που έχουν υποστεί, αλλά και για βλάβη των στοιχείων της φύσης (αέρας, νερά υπόγεια και επιφανειακά, καλλιέργειες κλπ). Αν έστω και ένας αιρετός υποχρεωθεί να πληρώσει, τότε ίσως οι άλλοι να σκεφτούν εκατό φορές περισσότερο τι κάνουν και τι δεν κάνουν.
• Τέλος απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους λέμε «ας προσέχουμε τι ψηφίζουμε». Οι αιρετοί που μας έφεραν ως εδώ, ψηφίστηκαν δημοκρατικά από την πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως πολίτες για ποιους ψηφίζουμε.
Απευθυνόμαστε σήμερα στην Πολιτεία, στους ΟΤΑ και στην Περιφέρεια και ζητάμε τα εξής :
• Χρηματοδοτήστε μελέτες για την νοσηρότητα και την θνησιμότητα των πολιτών.
• Χρηματοδοτήστε την παρακολούθηση των δεικτών ρύπανσης από τα απορρίμματα.
• Ενθαρρύνετε την κοινωνική επιχειρηματικότητα των ανέργων μας, που θα είχαν την διάθεση να επιχειρήσουν στον τομέα της ανακύκλωσης που είναι δραστηριότητα εντάσεως εργασίας και όχι κεφαλαίου.
• Παραχωρήστε με προγραμματικές συμβάσεις ή νομοθετικές ρυθμίσεις τμήμα των δημοτικών τελών και τον εξοπλισμό σας σε κοινωνικά σχήματα που θα επιχειρήσουν στη διαχείριση των απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων.
Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου