Τριστέτσα τώρα και σε φυτώριο εσπεριδοειδών στην Κορινθία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τριστέτσα τώρα και σε φυτώριο εσπεριδοειδών στην Κορινθία

Φεβρουάριος 28, 2012 - 11:48

Κίνδυνος για τα εσπεριδοειδή και της Αργολίδας λόγω προμήθειας δενδρυλλίων από την περιοχή Ξυλοκάστρου Κορινθίας

Ένα νέο στοιχείο προέκυψε στην ήδη άσχημη κατάσταση, αναφορικά με την  παρουσία του καταστρεπτικού ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών στην Πελοπόννησο, ο οποίος όπως είναι γνωστό, καταστρέφει τα δένδρα.
Δυστυχώς, η κατάσταση   δεν είναι καλή, δεν είναι καθόλου καλή, τόσο για ορισμένες περιοχές της Αργολίδας όσο και για άλλες περιοχές της χώρας που καλλιεργούν εσπεριδοειδή.

Έτσι, μετά τον εντοπισμό της τριστέτσας σε φυτώριο της Λακωνίας, (αριθ. Δελτίου Τύπου 8616/25-7-2011),    ένα νέο δεδομένο ήρθε να προστεθεί στην όλη κακή κατάσταση, σύμφωνα με το με αριθ. 17005/23-12-2011 Δελτίο Τύπου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κορινθίας, αφού εντοπίσθηκε τριστέτσα σε φυτώριο παραγωγής εσπεριδοειδών στην Κορινθία .
Το νέο αυτό δεδομένο είναι σημαντικό, επειδή η  περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία,  έχει μεγάλο αριθμό  φυτωρίων, τα οποία  τροφοδοτούν την Αργολίδα με μεγάλες ποσότητες δενδρυλλίων, χρόνια τώρα  και για το λόγο αυτό τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. 
Ακόμη, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε τόσο με το με αριθ. 1783/21874/23-2-2012 έγγραφο της Δ/νσης  Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπ.Α.Α.Τ, όσο  και με το με αριθ. 967/22-12-2011 έγγραφο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, που βρήκε τα θετικά δείγματα,  πρόκειται  για το φυτώριο με την επωνυμία «Σωτήριος Σαλής του Κων/νου», το οποίο βρίσκεται σε  περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου και ο ιός της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, εντοπίστηκε σε διετή δενδρύλλια μανταρινιάς ποικιλίας κλημεντίνης, τα οποία προορίζονταν για μητρική φυτεία.
Ήδη, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κορινθίας, σύμφωνα  με την με αριθ. 121285/665/5-9-2006 (β΄1416) ΚΥΑ, η οποία αναφέρεται στα «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών», έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλλει η ΚΥΑ αυτή.
Έτσι, καταστράφηκαν όλα τα μητρικά φυτά διάφορων ποικιλιών που βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο δικτυοκήπιο, ενώ οριοθετήθηκαν οι προβλεπόμενες ζώνες (Εστιακή, Ασφαλείας, Ουδέτερη) ώστε να συνεχιστούν οι δειγματοληψίες σε γειτονικές καλλιέργειες εσπεριδοειδών, προκειμένου  να αποτραπεί  η πιθανότητα διασποράς της ασθένειας.   
Για το λόγο αυτό, όποιος παραγωγός της Αργολίδας έχει προμηθευτεί δενδρύλλια από το παραπάνω φυτώριο, να ενημερώσει άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας (πρώην Δ/νση Γεωργίας ) στο Ναύπλιο, τηλ. 2752360301,4 προκειμένου να ελεγχθούν τα δενδρύλλια αυτά.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, τη μέγιστη σημασία που έχει  για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, οι καλλιεργητές να  μην αγοράζουν δενδρύλλια τόσο από φυτώρια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως είναι η Λακωνία, η Κορινθία, η Άρτα, όσο και από την Αργολίδα, αν αυτά δεν συνοδεύονται από  Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
Είναι προτιμότερο λοιπόν, να μην αγοράζει κανείς δενδρύλλια για τα κτήματά του, αν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό  Διαβατήριο, παρά να αγοράζει  δενδρύλλια ανώνυμα, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης και το κυριότερο να υπάρχει το ρίσκο να είναι μολυσμένα από τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών.
Η παρουσία του Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο που το έχει εκδώσει έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και  είναι πιο σίγουρη η καθαρότητα των δενδρυλλίων που διακινούν.
Το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο είναι μια ετικέτα λευκού χρώματος στην οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία, όπως είναι:  η Βοτανική ονομασία του εσπεριδοειδούς ,ο αριθμός εγγραφής του φυτωρίου στο Μητρώο, ο αριθμός παρτίδας, η ποσότητα του υλικού που διακινήθηκε. Τα στοιχεία αυτά  μας οδηγούν σε περίπτωση προβλήματος, στον εντοπισμό του φυτωρίου και του πολλαπλασιαστικού υλικού που διακινήθηκε από αυτό.
Σημειώνουμε ότι, ο αριθμός εγγραφής της παραπάνω επιχείρησης στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο είναι:   150 09 023.
Ακόμη,  χαρακτηριστικό υπόδειγμα Φ/Δ είναι το παρακάτω:      
                            

Υπόδειγμα Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου

1.Ε.Κ-Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο/  2. GR

Ec- Plant Passport

  1. 3. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Αργολίδας

4. Αριθμός Μητρώου:

 

5. Ατομικός αύξων αριθμός ή αριθμός της εβδομάδας ή αριθμός της παρτίδας ή αριθμός τιμολογίου :

 

 

6. Βοτανική ονομασία:

 

7. Ποσότης:

 

 

8. «ZP» (zona protecta): ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV, Kεφ. ΙΙ, Σημείο 10, Περίπτωση α

9.«RP» (Διαβατήριο αντικατάστασης)

Αριθμός μητρώου:

 

10. Τρίτη χώρα καταγωγής ή αποστολής:

 

 

 

 

 

Επισημαίνουμε ακόμη ότι, οι παραγωγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή δενδρύλλια ή εμβόλια νέων ποικιλιών ή γνωστών ποικιλιών, που διακινούνται  άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Έτσι, στην Αργολίδα δύο φορές εντοπίσθηκε πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια) από την Ισπανία να είναι μολυσμένα από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών.
Ακόμη, οι παραγωγοί πρέπει να είναι υποψιασμένοι σε όσα «σπουδαία χαρακτηριστικά» συνοδεύουν μια νέα ποικιλία, γιατί στην πράξη μπορεί να αποδειχθούν ένα μεγάλο μηδενικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ποικιλίας μανταρινιάς Clemenpons η οποία «έφθασε» από την Ισπανία το 2001 και εκτός του γεγονότος ότι από την  παρτίδα  των 1038 που ελέγχθηκαν,  8 από αυτά τα δενδρύλλια  ήταν μολυσμένα από τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών, τελικά   τα χαρακτηριστικά της  ποικιλίας  δεν ήσαν αυτά που αναφέρονταν    μάλιστα και σε περιοδικό γεωργικού ενδιαφέροντος ότι δηλαδή, η ποικιλία αυτή, είναι το μέλλον της μανταρινοκαλλιέργειας !!!
Το αποτέλεσμα ήταν, η ποικιλία να διαδοθεί τόσο στην  Πελοπόννησο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας και  τώρα να εκριζώνεται η να επανεμβολιάζεται με άλλες ποικιλίες, αφού τα χαρακτηριστικά της δεν παρουσίαζαν κανένα ενδιαφέρον για την αγορά. 
Επίσης, για μια ακόμη φορά ενημερώνουμε ότι απαγορεύεται η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα και ότι στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52 (Α’ 155).
Τέλος, πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων και για την κατάσταση που βρίσκεται η Αργολίδα, η οποία σημειώνουμε ότι δεν είναι καθόλου καλή, τόσο που φαίνεται ότι «το παιχνίδι τελικά χάνεται…» τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές.