Εκδήλωση ιδιαίτερης πνευματικής Βαρύτητας για την 25η Μαρτίου στο Λυγουριό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκδήλωση ιδιαίτερης πνευματικής Βαρύτητας για την 25η Μαρτίου στο Λυγουριό

Απρίλιος 03, 2013 - 11:49

Μια ιδιαίτερης πνευματικής βαρύτητας εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2013 το βράδυ στο Πνευματικό κέντρο του Λυγουριού στο Δήμο Επιδαύρου προκειμένου να τιμηθεί η εθνικοαπελευθερωτική επέτειος του 1821 με τρόπο αντάξιο της σπουδαιότητάς της ως ιστορικού γεγονότος. Επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου και επεράτωσε την εγκύκλια παιδεία. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Γερμανία Δυτική Θεολογία, Ιστορία και Κοινωνιολογία. Έγινε Διδάκτωρ Θεολογίας στην Αθήνα και Dr. Phil. στην Κολωνία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στη Γερμανία. Από το 1984 μέχρι το 2007 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Ιστορία και Πνευματικό Βίο της «καθ΄ημας Ανατολής»., Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας και Βυζαντινή Ιστορία. Κατά την τριετία 2004-2007 χρημάτισε Κοσμήτορας της θεολογικής Σχολής και έκτοτε είναι Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1975 αναπτύσσει ποιμαντικό έργο στον πανεπιστημιακό ναό «άγιος Αντύπας» της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει περί τα 70 βιβλία και πάνω από 500 μελέτες.
    Το κοινό που είχε κατακλύσει από νωρίς την αίθουσα  αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο εντυπωσιάστηκε από την ευρύτητα της σκέψης του ομιλητή αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το θέμα της συμμετοχής της Εκκλησίας και του κλήρου γενικότερα στα γεγονότα της Επανάστασης του ΄21.
     Επίσης ιδιαίτερη συγκίνηση προκλήθηκε και από την ερμηνευτική δεινότητα της Δημοτικής Χορωδίας Επιδαύρου, η οποία πλαισίωσε την εκδήλωση ερμηνεύοντας «Τη Υπερμάχω», «Το Θούριο του Ρήγα» και αποσπάσματα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού και «Από το Πατριωτικό Ορατόριο ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΙΙ» του Σικελιανού.
      Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σύσσωμος ο κλήρος του Δήμου, ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κος Ανδριανός, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Αργολίδας κος Γαληνός, ο πολιτευτής Αργολίδας κος Σιδέρης, ο Δήμαρχος Επιδαύρου και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων.