Ανδριανός:Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων μέχρι 10 δωμάτια θα παραμείνουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός:Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων μέχρι 10 δωμάτια θα παραμείνουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ

Απρίλιος 16, 2013 - 23:19

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των μικρών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων – καταλυμάτων μέχρι 10 δωμάτια, αντιμετωπίζεται με ρύθμιση που περιέχεται στο άρθρο 58 του νόμου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» που ψηφίστηκε στη Βουλή και πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων- καταλυμάτων μέχρι 10 δωμάτια εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών, θα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και δεν θα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που λόγω της μικρής τουριστικής περιόδου που λειτουργούν τα συγκεκριμένα καταλύματα, δραστηριοποιούνται και στον αγροτικό τομέα για να επιβιώσουν,  να μην υπαχθούν στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε πρόσωπα που ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο να παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού τους φορέα και να μην υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Τα προβλήματα αυτά είχε επισημάνει επανειλημμένως ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στους αρμόδιους Υπουργούς και μέσω των διαδικασιών του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρατίθενται από το άρθρο 58 του νόμου, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, οι σχετικές παράγραφοι 2 και 6.

Παρ. 2. Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν.2160/1993 (Α’ 118) και του π.δ. 33/1979 (Α’ 10), όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωματίων, σε όλη την επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ.

Εάν τα πρόσωπα αυτά δεν είναι παράλληλα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ στην 1η ασφαλιστική κατηγορία αυτού, με την υποχρέωση της ανά τριετία μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του π.δ. 258/2005 (Α, 316).

Εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού τους φορέα και δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Παρ. 6. Για όσους, έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ, η ασφάλιση παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον ΟΑΕΕ. Αντίστοιχα, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον ΟΓΑ.