«Μαύρη τρύπα» στις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Μαύρη τρύπα» στις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Απρίλιος 19, 2013 - 09:29

«Φίλτρα» ελέγχου αποκτά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων (e- diagnosis) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 

Παράλληλα, καταρτίζεται και νέος «χάρτης» σε ό,τι αφορά στις ποινές των παραβατών γιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ, ώστε να μην μείνει κενό γράμμα ο έλεγχος.

Μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτή η δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής πορείας ενός παραπεμπτικού από τη στιγμή της έκδοσής του από τον γιατρό μέχρι την υποβολή του από το διαγνωστικό κέντρο που εκτέλεσε την εξέταση στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που αποκαλύπτει μια ακόμη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού φορέα.
 
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, συνδέεται το σύστημα e- diagnosis  με το σύστημα e -dapy  όπου καταχωρούνται όλα τα παραστατικά της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ  και πλέον θα είναι εφικτή η παρακολούθησή του σε πραγματικό χρόνο. Συνολικά, περί τα 7.000 διαγνωστικά κέντρα - πάροχοι υπηρεσιών υγείας είναι συνδεδεμένα με τον ΕΟΠΥΥ.
 
«Το σύστημα της συνταγογράφησης γενικότερα είχε αδυναμίες, κενά. Το θέμα είναι να τα κλείνουμε, όπως κάνουμε εμείς με το κομμάτι των  παραπεμπτικών για τις εξετάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.
 
Η διασύνδεση θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η εφαρμογή που θα δείχνει αυτόματα και την τιμή κάθε εξέτασης στον χρήστη του προγράμματος, δηλαδή τον γιατρό, αλλά και τον ασφαλισμένο.

Μ’ άλλα λόγια, όπως είπε ο υπουργός, μέχρι τώρα κανείς δεν γνώριζε εάν πράγματι είχε γίνει μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία που είχε συνταγογραφηθεί ή εάν είχε γίνει περισσότερες από μία φορές. Ο ΕΟΠΥΥ ωστόσο ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει τα ποσά που αντιστοιχούσαν στα παραπεμπτικά που υπέβαλαν κάθε μήνα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δική τους ευθύνη!

«Εξασφαλίζεται πλέον ότι αυτό που πληρώνεται είναι αυτό που εκτελέστηκε» είπε ο κ. Σαλμάς. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το ίδιο σύστημα ελέγχου θα ισχύσει το επόμενο δίμηνο και στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: protothema.gr