Ερώτηση Ανδριανού για τα διατηρητέα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ερώτηση Ανδριανού για τα διατηρητέα

Απρίλιος 20, 2013 - 09:28

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, την Υπουργό Τουρισμού κ. Ο. Κεφαλογιάννη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη, με θέμα την ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ανδριανός  στην Ερώτησή του αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων – όπως η ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ, η μείωση αντικειμενικών αξιών και φορολογίας, η κατάργηση των πολύπλοκων και αλληλοεπικαλυπτόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών – που θα συνέβαλλαν σημαντικά στη διάσωση του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερα πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας, αλλά και θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα γύρω από τις οικοδομικές εργασίες, έναν κλάδο που χειμάζεται από την κρίση.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

«Εξαιτίας της κρίσης, η αποκατάσταση και συντήρηση διατηρητέων κτηρίων έχει πλέον απαγορευτικό κόστος για ένα σημαντικότατο ποσοστό των ιδιωτών ιδιοκτητών τους, εξέλιξη που δημιουργεί τον κίνδυνο κτήρια με ιστορική και αισθητική αξία, που συμβάλλουν στην ιδιαίτερη ταυτότητα περιοχών της Ελλάδας, να αφήνονται στην τύχη τους ή και να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμη εντονότερος σε περιοχές που έχουν ολόκληρες ανακηρυχθεί διατηρητέες, όπως η παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων – όπως η ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ, η μείωση αντικειμενικών αξιών και φορολογίας, η κατάργηση των πολύπλοκων και αλληλοεπικαλυπτόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών - θα συνέβαλλαν σημαντικά στη διάσωση του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερα πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Αν προτίθενται να εξετάσουν την ένταξη των έργων συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων στο ΕΣΠΑ καθώς και τα υπόλοιπα παραπάνω αναφερόμενα μέτρα που θα συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση του ιστορικού, αρχιτεκτονικού και ευρύτερα πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, αλλά και θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα γύρω από τις οικοδομικές εργασίες, έναν κλάδο που χειμάζεται από την κρίση».