Ανδριανός:αύξηση των δόσεων της καταβολής φόρου κληρονομιάς

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός:αύξηση των δόσεων της καταβολής φόρου κληρονομιάς

Απρίλιος 24, 2013 - 15:06

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, με θέμα την ανάγκη αύξησης των δόσεων της καταβολής φόρου κληρονομιάς σε πλέον των 48 με εγγύηση τα εν λόγω ακίνητα, των οποίων η αντικειμενική αξία σε πολλές περιπτώσεις είναι πολλαπλάσια της οφειλής.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με τις υπάρχουσες διατάξεις και ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες του Δημοσίου των οποίων οι οφειλές δημιουργήθηκαν από αποδοχή κληρονομιάς αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με οφειλέτες των οποίων η οφειλή μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε παράνομη  πράξη.

Δεδομένων και των συνεπειών της κρίσης, σήμερα κινδυνεύουν με κατάσχεση και προσωποκράτηση άνθρωποι που ενώ έχουν την πρόθεση να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από φόρο κληρονομιάς, λόγω του ύψους του ετήσιου εισοδήματός τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν μηνιαίως ποσό μεγαλύτερο του εισοδήματός τους.

Εφόσον τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι οφειλέτες αυτοί ύστερα από την αποδοχή κληρονομιάς διασφαλίζουν μακροχρόνια την απαίτηση του Δημοσίου, καθώς η αντικειμενική τους αξία είναι πολλαπλάσια της οφειλής, η δυνατότητα διευκόλυνσης στην καταβολή του φόρου, με περισσότερες των 48 δόσεις και με εγγύηση τα εν λόγω ακίνητα, θα έλυνε τα χέρια σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι, ενώ δεν έχουν όλες οι υποχρεώσεις οφειλής  προς  το  Δημόσιο  την ίδια αιτία, εντούτοις αυτές σήμερα αντιμετωπίζονται ενιαία και οριζόντια εξομοιώνοντας πολίτες που  επιθυμούν  την εξόφληση των οφειλών τους  με αυτούς  που συνειδητά δεν τις καταβάλουν, 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Αν εξετάζει την αύξηση των δόσεων της καταβολής φόρου κληρονομιάς σε πλέον των 48 με εγγύηση τα εν λόγω ακίνητα, των οποίων η αντικειμενική αξία σε πολλές περιπτώσεις είναι πολλαπλάσια της οφειλής».