«Πράσινο φως» στους δήμους για κάμερες σε Μνημεία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Πράσινο φως» στους δήμους για κάμερες σε Μνημεία

Μάιος 08, 2013 - 09:49

Το «πράσινο φως» έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση,από τους δήμους κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, καμερών προκειμένου να προστατευτούν από βανδαλισμούς μνημεία που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα, η Αρχή έλαβε από το Δήμο Πύργου Ηλείας,  ενημέρωση για τοποθέτηση κάμερας έξω από την πλατεία του δημαρχείου της πόλης, κατά τις νυκτερινές ώρες, η οποία εστιάζει στο Μνημείο Ηρώων που είναι στην άκρη της πλατείας.

Ο δήμος αποφάσισε την εγκατάσταση κάμερας, καθώς το επίμαχο Μνημείο είχε  κατ΄ επανάληψη δεχθεί βανδαλισμούς, παρά τις περιπολίες   της Δημοτικής Αστυνομίας. Ακόμη, ο δήμος αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του, ότι τα μνημεία και οι χώροι προστασίας που χρίζουν προστασίας είναι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, το σιντριβάνι του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου, η προτομή του Μητροπολίτη Ωλέτης Φιλάρετου, οι ορθομαρμαρώσεις της πλατείας και τα επίμαχα μαρμάρινα παγκάκια.

Η Αρχή υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 59/2013 απόφασή της ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα δεδομένα που μπορεί να συλλέγουν οι κάμερες πρέπει να μην είναι περισσότερα από όσα είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της»

Σύμφωνα με την Αρχή, τα Μνημεία αποτελούν αγαθά που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους σημασίας και συνακόλουθα «η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» καθιστούν επιτρεπτή τη χρήση συστήματος βιντεοσκόπησης των μνημείων. Παράλληλα όμως, η Αρχή υπογραμμίζει ότι «το πεδίο λήψης των καμερών θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα υπό προστασία μνημεία χωρίς να λαμβάνει εικόνα από παρακείμενους χώρους της πλατείας»,

Κατόπιν αυτών, η Αρχή κατέληξε ότι «η κάμερα θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα υπό προστασία μνημεία», ενώ οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα πρέπει να είναι γνωστοί μόνο σε συγκεκριμένο άτομο που θα οριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας και η πρόσβαση στα δεδομένα της εικόνας θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει υπάρξει συμβάν βανδαλισμού και κατόπιν σχετικής έγγραφης εντολής του δημάρχου.

Τέλος, ένα μέλος της Αρχής διατύπωσε αντίθετη άποψη, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να γίνει η τοποθέτηση καμερών.

Πηγή: aftodioikisi.gr