Το Άργος ΑλλάΖει!!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Άργος ΑλλάΖει!!

Μάιος 16, 2013 - 10:23

Παρουσιάστηκε η μελέτη που θα αλλάξει προς το καλύτερο την πόλη μας.

Το Άργος ΑλλάΖει. Αλλάζει εικόνα, Αλλάζει εποχή. Προχωράμε στην υλοποίηση του οράματός μας για ένα Άργος διαφορετικό. Για ένα Άργος καλύτερο. Για ένα Άργος ανθρώπινο. Αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς. Στην ποιότητα ζωής, στην επισκεψιμότητα, στην εμπορικότητα, στην ασφάλεια κίνησης πεζών, στην ευταξία.

Το Άργος μπαίνει σε άλλη τροχιά η οποία θα είναι αναπτυξιακή και θα σημάνει την αλλαγή σε πολλούς τομείς.

Αυτό που διαπίστωσαν οι μελετητές είναι ότι το Άργος σήμερα παρουσιάζει την εικόνα πολλών άλλων Ελληνικών πόλεων, όπου μεταξύ των άλλων παρατηρούνται:

Έλλειψη οργανωμένων και μεταξύ τους συνδεδεμένων κοινόχρηστων χώρων.
Απουσία κοινής φιλοσοφίας χρήσης και σχεδιασμού.
Συσσώρευση παρεμβάσεων στα κτιριακά μέτωπα αμφίβολης αισθητικής.
Έλλειψη πρασίνου και γενικά βιοκλιματικής αντιμετώπισης.
Κυκλοφοριακές φορτίσεις, εκπομπές ρυπογόνων ουσιών και ηχορύπανση.
Αναξιοποίητοι κοινόχρηστοι χώροι.
Αδυναμία ανάδειξης των στοιχείων πολιτισμού και σύνδεση τους με την καθημερινότητα.

Γενικά δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός πραγματικού ποιοτικού κέντρου πόλης.

Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδος με σπουδαία ιστορική διαδρομή και η μεγαλύτερη πόλη του Νομού. Αποτελεί δε κέντρο εμπορικών και βιομηχανικών     δραστηριοτήτων.

Στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να συγκεντρώνονται πολλές σημαντικές   δραστηριότητες, όπως πολιτισμός, αναψυχή, εμπόριο, υπηρεσίες, χώροι εκδηλώσεων κτλ. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο,που οφείλει να εξασφαλίζει ενα κέντρο πόλης, είναι η επισκεψιμότητά του, από όλες ανεξαρτήτως τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Το Άργος γειτνιάζει με δύο σημαντικούς πόλους επισκεψιμότητας όπως οι Μυκήνες και το Ναύπλιο.

Και οι δύο αυτοί πόλοι, έχουν για διαφορετικούς ιστορικούς λόγους, μια πολύ έντονη αναγνωρισιμότητα όχι μόνον στον ευρύτερο χώρο αλλά και πέραν των συνόρων της Ελλάδας.

Το Άργος ωφείλει κάτω από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει , να παρουσιάζει  και να εκμεταλευτεί τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε να καταλάβει  τη θέση που του ανήκει. Να αποτελέσει το τρίτο δυναμικό πόλο στην Αργολίδα. Είναι προφανές ότι αυτό θα δώσει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Πολιτιστικές, οικονομικές, ποιότητα ζωής κλπ. για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της.

Ένα βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η δημιουργία ενός πραγματικού, με ενδιαφέρον δυναμικού κέντρου πόλης.

 

            Συμπερασματικά, στόχος της παρούσας ανάπλασης, είναι η δημιουργία ενός κέντρου, όπου ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα μπορούν:

Να μετακινούνται ευχάριστα και με ασφάλεια
Να χρησιμοποιούν όλους τους κοινόχρηστους χώρους
Να συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες
Να απολαμβάνουν ποιοτικές εξυπηρετήσεις
Να έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης
Να επωφελούνται των εγκαταστημένων στο κέντρο υπηρεσιών και της αγοράς, διανύοντας ποιοτικές διαδρομές .

Τα ανωτέρω αποτελούν τους άξονες σχεδιασμού της πρότασης ανάπλασης.

            Για την δημιουργία αυτού του κέντρου πόλης, οι προτάσεις  περιλαμβάνουν την ριζική ανάπλαση και ενοποίηση των κοινοχρήστων χώρων του κέντρου, με στόχο την συνέχεια τους με τους Αρχαιολογικούς χώρους στο άμεσο μέλλον.

            Η ανάπλαση που προτείνεται,εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός κέντρου πόλης με συγκεκριμένη ταυτότητα, που θα σηματοδοτήσει και θα χαρακτηρίσει την πόλη του Άργους. Τα δυναμικά δε χαρακτηριστικά αυτού του κέντρου, θα καλύψουν, όχι μόνο, τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και θα ωθήσουν τους  επισκέπτες στην πόλη. Έτσι, το Άργος θα αποκτήσει μια δυναμική, που θα φέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την επισκεψιμότητα και θα συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Διαβούλευση

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών εγκαινίασε μια ευρύτατη διαδικασία διαβούλευσης η οποία ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα παρουσίασης της μελέτης και θα συνεχιστεί έως τις 24-5-2013. Στην ιστοσελίδα toargosallazei.newargos.gr μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να καταθέτει τις προτάσεις και παρατηρήσεις του οι οποίες θα ληφθούν υπόψη.

Το Άργος ΑλλάΖει. Προχωράμε στην υλοποίηση του οράματός μας για ένα Άργος διαφορετικό. Για ένα Άργος καλύτερο.

Ο λαός το ζητούσε και εμείς το κάναμε ΠΡΑΞΗ!

 

toargosallazei.newargos.gr