Μαρμάρινη επιγραφή για την σχολή Ικάρων στο Άργος (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μαρμάρινη επιγραφή για την σχολή Ικάρων στο Άργος (φωτογραφίες)

Μάιος 16, 2013 - 15:23

φωτογραφία EUROKINISSI Βασίλης Παπαδόπουλος

Τα αποκαλυπτήρια  μαρμάρινης επιγραφής σε ανάμνηση της λειτουργίας της σχολής Ικάρων στο κτίριο του 2ου δημοτικού σχολείου Άργους την περίοδο 1940 - 1941έκανε ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσος παρουσία Βετεράνων Αεροπόρων ,μαθητών και εκπαιδευτικών σήμερα σε μια όμορφη εκδήλωση, παρόντες ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Σιδέρης και ο αντιδήμαρχος Νίκος Νανόπουλος.

Η σχολή Ικάρων στο Άργος στον πόλεμο του 1940

Η έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επέβαλε τη μεταφορά της Σχολής στο Άργος, όπου λειτούργησε από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναγκάσθηκε να λάβει μέτρα άμυνας και πολεμικής προετοιμασίας. Έτσι, διέταξε την αραίωση των αεροπλάνων της διά της μετακινήσεώς των στα προβλεπόμενα αεροδρόμια, από τα οποία θα ήταν δυνατή η δράση αλλά και η εξασφάλιση μιας ενδεχόμενης αιφνιδιαστικής προσβολής. 

Στα πλαίσια αυτά επιβαλλόταν η προετοιμασία μετακίνησης της Σχολής Ικάρων σε άλλο αεροδρόμιο. Ως τέτοιο αεροδρόμιο ορίστηκε, από τα υπάρχοντα σχέδια, το αεροδρόμιο του Άργους.

Η μεταφορά της Σχολής  στο Άργος έγινε με όλα τα μέσα συγκοινωνίας. Η εγκατάσταση του προσωπικού, γραφείων, υπηρεσιών, συνεργείων, αποθηκών έγινε σε σχολεία, σπίτια, δημόσια κτίρια. Το Διοικητήριο εγκαταστάθηκε στο τότε δημοτικό σχολείο Άργους. Η γύρω περιοχή κατακλύστηκε από τα υλικά της Σχολής, αναγκαία για την εκπαίδευση. 

Ο ουρανός της Αργολικής γης έσφυζε κυριολεκτικά από τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα και η ευρύτερη περιοχή δονούνταν από το θόρυβο των κινητήρων. Επρόκειτο για πυκνή αεροπορική δραστηριότητα των νέων αεροπόρων, οι οποίοι στο βάθος χρόνου έθεταν τα θεμέλια της νέας αεροπορίας σ’ ένα χώρο κατάλληλο για πτητική δραστηριότητα.(φωτογραφίες eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος) www.argolidaportal.gr