Εμπορία οπωροκηπευτικών σε Λαϊκές Αγορές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εμπορία οπωροκηπευτικών σε Λαϊκές Αγορές

Μάιος 17, 2013 - 16:05

φωτο EUROKINISSI αρχείο

 

Από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε Λαϊκές Αγορές της περιοχής του Πειραιά, από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί παραγωγοί διακινούσαν εσπεριδοειδή χωρίς σήμανση στα μέσα συσκευασίας τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μέσα συσκευασίας (κλούβες) δεν ήταν καθαρά. Ορισμένοι μάλιστα δεν είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) για την απόκτηση κωδικού GR, όπως όφειλαν.

Οι παραγωγοί αυτοί, οι οποίοι έχουν έδρα το νομό μας, θα παραπεμφθούν στην οικεία Επιτροπή Κυρώσεων για την επιβολή προστίμων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η εγγραφή των παραγωγών και των πωλητών Λαϊκών Αγορών, στο ΜΕΝΟ, και η απόκτηση κωδικού GR. είναι υποχρεωτική. Εφιστούμε λοιπόν, την προσοχή στους παραγωγούς και πωλητές Λαϊκών Αγορών για την τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας των νωπών οπωροκηπευτικών, υπενθυμίζοντάς τους ότι, ειδικά για τα εσπεριδοειδή, ισχύουν ειδικές προδιαγραφές (ΚΑΝ 543/2011 ΕΕ).

Έτσι, τα εσπεριδοειδή θα πρέπει να τυποποιούνται κατά είδος, ποικιλία, κατηγορία και μέγεθος, να εκτίθενται προς πώληση σε συσκευασίες καθαρές, οι οποίες σε εμφανές σημείο τους θα φέρουν σήμανση με τα απαραίτητα στοιχεία:

Ταυτοποίηση (Ονομ/μο, Διεύθυνση, Κωδικός GR)
Φύση προϊόντος (είδος, ποικιλία)
Καταγωγή προϊόντος
Εμπορικά χαρακτηριστικά (κατηγορία, μέγεθος)

Επίσης, από τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002), υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η διακίνηση εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους. Έτσι, σε ελέγχους που διενήργησε η ΔΑΟΚ Πειραιά, βρέθηκαν 18 παραγωγοί με αυτή την παράβαση. Ακόμη, οι παραγωγοί πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι και στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο. Οι παραπάνω παραβάσεις έχουν συνέπειες οι οποίες “μεταφράζονται” σε χρηματικά πρόστιμα.

 

Ε.Π.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

 

 

Γεώργιος Π. Χαρμπής

Γεωπόνος