Γιώργος Αναγνώστου : Η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, έργα σαν το νέο Βυζαντινό μουσείο αλλάζουν το Άργος.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιώργος Αναγνώστου : Η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, έργα σαν το νέο Βυζαντινό μουσείο αλλάζουν το Άργος.

Μάιος 18, 2013 - 12:03

Η 18η Μαΐου ορίστηκε το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Ο φετινός εορτασμός που φέρει τον τίτλο «Μνήμη και Δημιουργικότητα» έχει σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.
       Στο Άργος σε περίπου ένα χρόνο απο σήμερα θα έχουμε την έναρξη της λειτουργίας  του νέου Βυζαντινού Μουσείου της Αργολίδας στη δυτική πτέρυγα των Στρατώνων  Καποδίστρια. Ένα νέο μουσείο στο Άργος μετά απο 50 και πλέον χρόνια.
      Την διετία 2009-10,  ο δήμος Άργους στήριξε με κάθε τρόπο την δημιουργία και λειτουργία του νέου μουσείου και χρηματοδότησε την μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του νέου μουσείου, ενώ η 25η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ( 25η ΕΒΑ )  ετοίμασε και υπέβαλε το φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου «Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας – οργάνωση και λειτουργία μόνιμης Βυζαντινής μουσειακής έκθεσης» συνολικού προϋπ. δημόσιας δαπάνης 996.000,00€ στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Περ. Πελοποννήσου Π. Τατούλης,  υπέγραψε την απόφαση για την ένταξη για χρηματοδότηση του έργου.
      Στη συνέχεια ακολουθεί το αρχαιολογικό μουσείο του Άργους, του οποίου η μελέτη για τον  εκσυγχρονισμό του ολοκληρώθηκε απο την Δ Εφορία Προιστ κ Κλασ. Αρχαιοτήτων και εγκρίθηκε απο το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το έργο αυτό έχει ήδη προενταχθεί στο ΕΣΠΑ.        
      Συγχαρητήρια ανήκουν βέβαια στα στελέχη της Δ Εφορίας Προιστ κ Κλασ. Αρχαιοτήτων και της  25ης ΕΒΑ  και στους προισταμένους τους αυτή την τετραετία κ.κ.  Παπαδημητρίου Α,  Αθανασούλη και Μπανάκα Άννα   που πίστεψαν και στήριξαν τα έργα αυτά .  
     Το Άργος πράγματι μπορεί να αλλάξει   με τέτοια σημαντικά έργα πολιτισμού, μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του ανάμεσα στους πολιτιστικούς προορισμούς της χώρας. 
Τα νέα μουσεία θα αναβαθμίσουν σημαντικά  την ποιότητα ζωής των κατοίκων  παρέχοντας τους μια σύγχρονη πολιτιστική  υποδομή.
    Και είμαστε περήφανοι, γιατί στο μέτρο της δικής μας ευθύνης, δουλέψαμε πολύ, αθόρυβα και  αποτελεσματικά,   για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. 
Γιώργος Αναγνώστου
επικ. αξιωμ. αντιπολίτευσης 
δήμου Άργους - Μυκηνών.