Αναπτυξιακό συνέδριο για την υγεία 2014-2020- Ομιλία Λυκουρέντζου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αναπτυξιακό συνέδριο για την υγεία 2014-2020- Ομιλία Λυκουρέντζου

Μάιος 22, 2013 - 18:27

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Υγεία, 2014-2020», όπου παρουσιάστηκε ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Μάριος Σαλμάς, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Task Force.

Ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία του τόνισε ότι «Η Υγεία αποτελεί κορυφαίο αγαθό και δικαίωμα του πολίτη, όπως και η δημόσια υγεία κορυφαία ευθύνη της Πολιτείας», προσθέτοντας ότι «επιδίωξή μας αποτελεί η διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού, της απρόσκοπτης και ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τις επόμενες γενεές».
Στη συνέχεια ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε συνοπτικά τους θεμελιώδεις στόχους του Υπουργείου τα επόμενα έτη, δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπου ανέφερε ότι «χρειάζονται δράσεις, ανάλογες του Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης, μέσω σχεδιασμένων πολιτικών προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίχτυ ασφαλείας για την υγεία (health safety net) σε μακροπρόθεσμη βάση». Μάλιστα γνωστοποίησε ότι «την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο κ. Άντορ θα υπογράψω νέο σύμφωνο ψυχιατρικής μεταρρύθμισης το οποίο θα προσθέσει στον προϋπολογισμό μας 100 εκατ. Ευρώ έως και το τέλος του 2015».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η χώρας μας κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για τη μετάβαση από το σχεδιασμό στην υλοποίηση. Η χρηματοδότηση πρέπει να στοχεύει σε δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνοχής των πολιτικών, τη βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους-οφέλους στον τομέα της υγείας αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα.
Σε αυτό δύναται να συμβάλλει σημαντικά η ανάπτυξη διακριτού τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Τομέα της Υγείας, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην επιτάχυνση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, όσο και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων και συνεκτικών προγραμμάτων τα οποία θα επιφέρουν ουσιαστικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στον πολίτη και στον χώρο της υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Αναπτυξιακό Συνέδριο «Υγεία 2014-2020»
Αθήνα, 22 Μαΐου 2013
Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου.

Σας καλωσορίζω σε αυτήν τη σημαντική συνάντηση και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Η σημερινή μας συζήτηση αφορά το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.
Μόλις εχθές επέστρεψα από τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ, όπου υπογραμμίστηκε από όλους τους ομολόγους μου, ο καθοριστικός ρόλος της υγείας ως προϋπόθεση για  την ευημερία των λαών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των  χωρών. Η Υγεία αποτελεί κορυφαίο αγαθό και δικαίωμα του πολίτη, όπως και η δημόσια υγεία κορυφαία ευθύνη της πολιτείας.  Αυτή η παραδοχή αποτελεί και τη βάση της πολιτικής μας για το προσεχές μέλλον, δεδομένου ότι οι προκλήσεις θα αυξηθούν όχι μόνο λόγω της ανάγκης για δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του πληθυσμού που απορρέουν μεταξύ άλλων και από τις δημογραφικές εξελίξεις. 

Ως εκ τούτου, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης και κατανομής των περιορισμένων δημόσιων πόρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων.
Παράλληλα, η υγεία παράγει, εκτός από δαπάνες, και πλούτο, αφ’ ενός ως μοχλός της οικονομίας και αφ’ ετέρου γιατί συμβάλλει στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Προϋπόθεση όμως για τα προαναφερθέντα, αποτελεί η υγιής λειτουργία του συστήματος υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχοντας πλήρη γνώση των υφιστάμενων αδυναμιών και των διαφαινόμενων προκλήσεων, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, και των ευκαιριών που αναδεικνύονται στο περιβάλλον της υγείας, έχει καταλήξει σε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τρεις πυλώνες:
• Τις Έξυπνες Επενδύσεις για Βιώσιμα Συστήματα Υγείας,
• Την Επένδυση στην Υγεία των Πολιτών καθώς και στην, και
• Την Άμβλυνση των Ανισοτήτων στον Τομέα της Υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει ένα ξεκάθαρο όραμα, το οποίο προσδιορίζει με σαφήνεια τους στόχους του τομέα Υγείας και αποτελεί για εμάς τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται τα επιχειρησιακά μας πλάνα για την περίοδο 2014-2020.
Όραμα μας αποτελεί η διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού, της απρόσκοπτης και ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τις επόμενες γενεές.
Οπωσδήποτε, η υλοποίηση του οράματός μας αποτελεί ένα σύνθετο και πολύπλοκο εγχείρημα. Συνδέεται με τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ και η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων, στους οποίους εμπλέκεται σημαντικός αριθμός εταίρων τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φορέων του κλάδου της υγείας.
Η πολιτική μας εξειδικεύεται στους ακόλουθους θεμελιώδεις στόχους:
• Τη διασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησης του συστήματος υγείας πρωτίστως μέσω της επάρκειας δημόσιων πόρων αλλά και της αναδιοργάνωσης και του επαναπροσδιορισμού του ρόλου των δομών του.
• Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Συστήματος Υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την αξιοποίηση θεσμών όπως ο Οικογενειακός Ιατρός.
• Την καθολική ψηφιακή λειτουργία του Συστήματος Υγείας με την προώθηση της πληροφορικής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας.
• Την αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων του Τομέα Υγείας μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.
• Τη βελτίωση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των πολιτών έναντι παραγόντων κινδύνου όπως  η Μη Μεταδιδόμενες Νόσοι.
• Τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
• Την αξιοποίηση προϊόντων έρευνας του Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου και τη θεραπεία νοσημάτων.
• Τις επενδύσεις σε υποδομές υγείας και άλλες κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων στον τομέα υγείας.
Είμαι ακόμη απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειάζονται δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην υγεία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια πάσχοντες και οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά, μέσω σχεδιασμένων πολιτικών προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίχτυ ασφαλείας για την υγεία (health safety net) σε μακροπρόθεσμη βάση.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι παραπάνω αναφορές αποτελούν το πλαίσιο ενός φιλόδοξου αλλά παράλληλα εφικτού συνεκτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα των λειτουργιών και διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μάλιστα σας ενημερώνω για πρώτη φορά ότι, κατόπιν συστηματικής προσπάθειας η οποία έγινε από το Υπουργείο Υγείας, την κα Σκοπούλη, τον Γενικό Γραμματέα και τον επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής, την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο κ. Άντορ θα υπογράψω νέο σύμφωνο ψυχιατρικής μεταρρύθμισης το οποίο θα προσθέσει στον προϋπολογισμό μας 100 εκατ. Ευρώ έως και το τέλος του 2015.
Το στρατηγικό σχέδιο 2014-2020 για την υγεία στοχεύει στην αναγκαία σε πολλούς τομείς αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας μέσω της εξάλειψης των βαθιά ριζωμένων παθογενειών, τον  εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αποδοτικότητας του προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και παράλληλα η αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.
Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί αναγκαία συνθήκη περισσότερο από ποτέ για οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία αλλά όχι και ικανή από μόνη της. Η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων του συστήματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η χώρας μας κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για τη μετάβαση από το σχεδιασμό στην υλοποίηση. Για το λόγο αυτό είναι  κρίσιμο όχι μόνο να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι κατά το μέγιστο δυνατό αλλά η αξιοποίηση αυτή να γίνει με  καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα αλλάξουν ουσιαστικά αλλά και με συνοχή τον κλάδο της υγείας.

Η χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύει σε δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνοχής των πολιτικών, τη βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους-οφέλους στον τομέα της υγείας αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα.
Σε αυτό δύναται να συμβάλλει σημαντικά η ανάπτυξη διακριτού τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Τομέα της Υγείας, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην επιτάχυνση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, όσο και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων και συνεκτικών προγραμμάτων τα οποία θα επιφέρουν ουσιαστικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στον πολίτη και στον χώρο της υγείας.
Υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης αποτελεί ίσως το μοναδικό ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο με στρατηγική κατεύθυνση, συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης. Η ορθολογική διαχείριση με διαφάνεια  και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, θα συμβάλλει ουσιαστικά στη πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκτασιν και στην ευημερία της πατρίδος μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου, το οποίο πιστεύω ότι θα συνδράμει σημαντικά στον αποτελεσματικό προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

 

Tags: