ΙΚΑ: Μητέρες ανηλίκων περιμένουν μήνες για να πάρουν σύνταξη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΙΚΑ: Μητέρες ανηλίκων περιμένουν μήνες για να πάρουν σύνταξη

Μάιος 23, 2013 - 11:36

Με αναμονή έξι μηνών,αντί των 15 ημερών που προβλέπει ο νόμος, έρχονται αντιμέτωπες μητέρες ανήλικων παιδιών για λάβουν «προσωρινή» σύνταξη. 

Στα Υποκαταστήματα Παροχών Σύνταξης ΙΚΑ της χώρας εκκρεμεί πλήθος αιτήσεων συνταξιοδότησης, εξαιτίας οδηγιών που περιμένουν για πολλούς μήνες οι εισηγητές των υποθέσεων. Αποτέλεσμα είναι πλήθος δικαιούχων να στερούνται αδικαιολόγητα την σύνταξη τους.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» πριν από έξι μήνες Υποκαταστήματα του ΙΚΑ ζήτησαν διευκρινίσεις αναφορικά με τις περιπτώσεις λήψης σύνταξης από μητέρες ανήλικων τέκνων, που έχουν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό με το ίδρυμα, έχουν συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες εργασίας που θέτει σαν προϋπόθεση ο νόμος, έχουν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας, αλλά το παιδί τους ενηλικιώθηκε, όταν υπάγονταν στην ασφάλιση άλλου φορέα εκτός ΙΚΑ. 

Η πάγια, από το νόμο υπαγορευμένη ασφαλιστική πρακτική, που δεν την άλλαξε ως τώρα κανένας νόμος της διαδοχικής ασφάλισης, δίνει τη δυνατότητα σε όσες μητέρες έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, να λάβουν σύνταξη κανονικά, καθώς το ΙΚΑ -όταν είναι τελευταίος φορέας και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 1.500 ημέρες εργασίας γενικά στην ασφάλιση του, από τις οποίες 500 ημέρες εργασίας την  τελευταία  πενταετία πριν την αίτηση συνταξιοδότησης (ή 1.000 ημέρες εργασίας γενικά και 300 ημέρες εργασίας πριν την αίτηση καθ΄ ελάχιστο όριο)- θα θεωρήσει και τον χρόνο του άλλου ασφαλιστικού φορέα σαν δικό του και θα χορηγήσει σύνταξη.

Την παραπάνω άποψη έχει και το εποπτικό όργανο του Υπουργείου, το Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης  της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο απάντησε και ανάλογα σε ερώτημα της Διοίκησης του ΙΚΑ, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου 2013.

Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι με την Πρωτοβουλία του Διοικητή του ΙΚΑ, να αποσυρθεί η εγκύκλιος, θα έκλεινε οριστικά το ζήτημα, τα υποκαταστήματα ακόμη μέχρι σήμερα, δεν εκδίδουν αποφάσεις με την δικαιολογία ότι δεν τους έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες.

Πηγή: protothema.gr