Μαζί αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου του 2014

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μαζί αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου του 2014

Μάιος 27, 2013 - 09:29

Κανονικά όπως όλα δείχνουν θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αφού οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της Κυβέρνησης κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση θεωρώντας ότι είναι το καλύτερο. Έτσι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr οι λόγοι που οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και δεν θα δοθεί παράταση ενός έτους σε δημάρχους και περιφερειάρχες είναι:
1) Η απόφαση για παράταση των εκλογών θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να «σηκώσει» το θέμα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι φοβούνται μία εκλογική αναμέτρηση.
2) Μπορεί να ικανοποιούσε ένα τμήμα των δημάρχων κυρίως της ΝΔ που επιθυμούν την παράταση της θητείας αλλά θα δημιουργούσε έντονη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικά στελέχη ΝΔ και ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάτι τέτοιο.
3) Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών η δυσαρέσκεια των πολιτών θα εκφραστεί κυρίως στην κάλπη για την ευρωβουλή με αποτέλεσμα να την «γλιτώσουν» οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων. Οι δύο προτάσεις που απορρίφθηκαν
Μετά από αυτή την (κοινή) απόφαση ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, εκμηδενίζονται το περιθώρια πιέσεων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Β. Βενιζέλου, που θα πρέπει να αρκεσθεί (αν τελικώς του δοθεί και αυτό) στο υπουργείο Εσωτερικών (μέσω Πάρι Κουκουλόπουλου), προκειμένου να επιχειρήσει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις προς ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχαν κατατεθεί ανεπισήμως δύο προτάσεις για την παράταση της θητείας των αιρετών:
-          Η πρώτη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο για διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2015 και
-          Η δεύτερη από τη ΔΗΜΑΡ που έκανε λόγο για παράταση ενός εξαμήνου, δηλαδή, για διεξαγωγή των εκλογών το Νοέμβριο του 2014.