ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: Η Καραθώνα δεν είναι για πούλημα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: Η Καραθώνα δεν είναι για πούλημα

Μάιος 28, 2013 - 14:51

Μετά από τους κατοίκους της Χαλκιδικής, ήρθε και η σειρά των κατοίκων της Αργολίδας να γνωρίσουν τους «λαμπρούς» δρόμους της νεοφιλελεύθερης «ανάπτυξης», στους οποίους μας οδηγεί η τρόικα εσωτερικού (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να μεταβιβάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το «Κτήμα Καραθώνα», συνολικής έκτασης 1911 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει, όχι μόνο το παραθαλάσσιο μέτωπο της Καραθώνας, αλλά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ, δηλαδή τους ήδη υφιστάμενους ΔΡΟΜΟΥΣ, τη ΔΕΞΑΜΕΝΗ, το ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ της Κατακεκρυμμένης, ΔΑΣΙΚΕΣ, χορτολιβαδικές και δημοτικές εκτάσεις!

Ο τρόπος της «αξιοποίησης» δεν είναι ακόμα γνωστός, αλλά το σίγουρο είναι ότι μέσω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, όποια και αν είναι η ακριβής μορφή της, οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα έχουν κανένα λόγο και κανέναν έλεγχο, αφού αυτή παραδίδεται εν λευκώ σε ένα Ταμείο που λειτουργεί αδιαφανώς, κυριολεκτικά σαν μια “μαύρη τρύπα”, με μοναδικό στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με τα αντίστοιχα έσοδα να πηγαίνουν κατ' ευθείαν στους δανειστές.

Αυτό σημαίνει ότι τίποτα από αυτά που έχουν καταγραφεί στη συνείδηση του λαού της Αργολίδας -και όχι μόνο- για την περιοχή της Καραθώνας δεν θεωρείται πια δεδομένο. Γιατί η Καραθώνα για την τοπική κοινωνία αποτελεί σημείο αναφοράς που έχει συνδεθεί, όχι μόνο με τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα και τη χρήση της παραλίας, αλλά και με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή (υπαίθρια γλέντια, Καθαρές Δευτέρες, Πάσχα, Πρωτομαγιές, συναυλίες, βόλτες, άθληση, κοινωνικές εκδηλώσεις...) και για το λόγο αυτό αποτελεί διαχρονικά λαϊκή περιουσία ανεκτίμητης αξίας. Με τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ χάνεται ο δημόσιος κοινόχρηστος χαρακτήρας της και το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτή. Αυτό δε μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί!

Ούτε μπορούμε να δεχτούμε ότι, με πρόσχημα τη σημερινή υποβάθμιση της περιοχής λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας της χωματερής, αλλά και λόγω του προβληματικού και άναρχου τρόπου ανάπτυξης και λειτουργίας των καταστημάτων της παραλίας -προβλήματα που εντοπίζονται από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους επισκέπτες της- η ιδιωτικοποίησή της θα αποτελέσει κάποιου είδους “λύση” και θα βελτιώσει την εικόνα και την κατάστασή της, όπως ίσως θέλουν να παρουσιάσουν κάποιοι.  Εξ' άλλου, η προβληματική αυτή κατάσταση αποδεικνύει τον τουλάχιστον ανεπαρκή τρόπο με τον οποίον έχουν διοικήσει τοπικά, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προωθούν κεντρικά το μοντέλο “ανάπτυξης” των επενδύσεων fast track και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ναυπλίου θεωρούμε ότι:

Η περιοχή της Καραθώνας, είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και πρέπει να παραμείνει δημόσια, προσβάσιμη σε όλους και ελεύθερη στην χρήση της, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον της και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να “υποστούν” τις υπηρεσίες των επιχειρηματιών - ”επενδυτών”.
Οι όποιες ενέργειες απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών για τους χρήστες της περιοχής της Καραθώνας (λουόμενους, περιπατητές, αθλητές και άλλους επισκέπτες) και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η όποια συζήτηση για ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και για την προσέλκυση επισκεπτών, ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΛΕΙ και η παράδοση στο ΤΑΙΠΕΔ για “αξιοποίηση” μέσω ιδιωτικοποίησης ΑΠΟΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ.
Στις σημερινές συνθήκες δεν παρέχεται κανένα “δίχτυ προστασίας” για την περιοχή μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων πολεοδομικού ή περιβαλλοντικού  χαρακτήρα, αφού, σύμφωνα με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙ και τις υποχρεώσεις των αρμόδιων υπουργείων στο πλαίσιο του Νέου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, η κυβέρνηση θα πρέπει να “εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση ακινήτων για ιδιωτικές επενδύσεις”, μέσω “κατάργησης περιττών ρυθμίσεων”, “μείωσης αριθμού εγκρίσεων για τη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων”, “απλοποίησης νομικών διαδικασιών”, κλπ. Επομένως, θα σπεύσει να άρει κάθε τέτοιου είδους “εμπόδιο” ενδεχομένως παρουσιαστεί στα σχέδια των αγοραστών - “επενδυτών”.
Ωστόσο θα συμβάλλουμε ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα με τη χρήση των ένδικων μέσων για να ακυρωθεί κάθε διαδικασία παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ και εκποίησης της περιοχής.
Ενόψει του μεγέθους της απειλής, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση ανθρώπων, πολιτικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συλλογικοτήτων και εν τέλει όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να υπερασπίσουμε το δημόσιο κοινόχρηστο χαρακτήρα της περιοχής της Καραθώνας και την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση της από όλους, καθώς και το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε τι θέλουμε για τον τόπο μας!

Μετά και την Απόφαση και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων, ελπίζουμε οι πρωτοβουλίες εκ μέρους του Δήμου να είναι ανάλογες των περιστάσεων, δηλαδή ΑΜΕΣΕΣ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ.

Δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα αναλάβουμε κάθε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ πρωτοβουλία και δράση (λαϊκές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, διενέργεια δημοψηφίσματος, κλπ) με στόχο την ακύρωση της απαράδεκτης υπαγωγής της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση και καλούμε το λαό όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το σκοπό αυτό.

Ναύπλιο, 28/5/13