Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος ¨Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου¨

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος ¨Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου¨

Μάιος 29, 2013 - 09:32

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος ¨Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου¨ στην αίθουσα Ιώ στις Στρατώνες Καποδίστρια.

 

«Τραγούδια και λόγια της ξενιτιάς» άκουσε το κοινό που είχε κατακλύσει το χώρο της εκδήλωσης, από το μουσικό σχήμα ¨Ταξιδευτές του χθές¨ το οποίο αποτελούν οι: Γιώργος Δαμάλας,  κρητική λύρα – σάζι – φλογέρα, Γιώργος Καραμούντζος,  ούτι – λαούτο – τραγούδι,  Ράνια Κουτρούλη-Μολέ, κρουστά – τραγούδι. Αφηγητής της βραδιάς ήταν ο καθηγητής κ. Γιώργος Τασσιάς και την επιμέλεια του οπτικού υλικού είχε η καθηγήτρια κα Χριστίνα Σιδέρη.

 

Τα τραγούδια καθώς και τα κείμενα της παράστασης ταξίδεψαν το κοινό  στην περίοδο της ξενιτιάς, από την αναχώρηση μέχρι την επιστροφή, με τη γενικότερη έννοια του ξενιτεμού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

Τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς αποτελούν μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες κατηγορίες της νεοελληνικής ποίησης.

Η ιστορική περίοδος της δημιουργίας των περισσοτέρων τραγουδιών της ξενιτιάς συμπίπτει με την τουρκική εισβολή και τουρκοκρατία και της δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις για τον ελληνισμό.

 

Μετά το τέλος της συναυλίας, ακολούθησε μπουφές στον αύλειο χώρο των Στρατώνων, με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, προσφορά φίλων του συλλόγου και της ποτοποϊίας Χ. Β. Μαυράκης.

 

 

                                                                                     Η Πρόεδρος

 

                                                                                 Ελένη Κονομάρα