Ερώτηση Ανδριανού για τους αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ερώτηση Ανδριανού για τους αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά

Ιούνιος 05, 2013 - 16:49

φωτογραφία eurokinissi-Θανάσης Καλιάρας

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτο με θέμα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά.

 Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Οι αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, εμπιστευόμενοι τις σχετικές διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις της πολιτείας, βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση εξαιτίας μιας σειράς λόγων. Συγκεκριμένα:
Πέραν του 30% της έκτακτης φορολόγησης για τρία χρόνια, το ποσόν αυτό επιβαρύνεται και με φορολόγηση εισοδήματος.
Υποχρεώνονται να καταβάλουν ανά τρίμηνο τον ΦΠΑ ύψους 13%, την ώρα που οι πληρωμές από τον αρμόδιο φορέα (ΛΑΓΗΕ) γίνονται με καθυστέρηση επτά και οκτώ μηνών.
Λόγω των φωτοβολταϊκών έχουν ανέβει στις σχετικές κλίμακες με αποτέλεσμα οι εισφορές του ΟΓΑ να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Επισημαίνεται ότι οι αγρότες αυτοί, εμπιστευόμενοι την πολιτεία, εκτός των άλλων κατέστρεψαν καλλιέργειες και ξερίζωσαν δέντρα με αποτέλεσμα να χάνουν το αγροτικό τους εισόδημα  και επιβαρύνθηκαν με δανεισμό από τις Τράπεζες  για τον οποίο υποθήκευσαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί και οδηγεί τους ως αγρότες στην απόγνωση και την εξαθλίωση,

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1.Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα αντιμετωπιστούν τα ως άνω σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά».