Νέα κυβέρνηση με ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέα κυβέρνηση με ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Ιούνιος 21, 2013 - 09:33

Μετά τον τορπιλισμό της τρικομματικής από τον Φώτη Κουβέλη- Θα στηρίζεται σε 157 βουλευτές (153 από τα δύο κόμματα + 4 ανεξάρτητους)- Ορίζοντα τριετίας θέλει ο Σαμαράς- Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός- Πιθανότατα θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης- Ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ
Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε η υπαναχώρηση του κ. Φώτη Κουβέλη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε άμεσα και έβαλε το νέο πλαίσιο της λειτουργίας της κυβέρνησης με την στήριξη μόνο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας με όσους στηρίξουν την κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ ή χωρίς.

Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς εκκρεμεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Όταν κρυσταλωθεί η καινούργια κατάσταση ο κ. Σαμαράς θα κάνει ανασχηματισμό που θα συναποφασίσει πια με τον κ. Βενιζέλο και ακολούθως θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Θεωρείται πιθανό στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχει και ο κ. Βενιζέλος όπως άλλωστε είθισται στις κυβερνήσεις συνεργασίας του Εξωτερικού και βέβαια θα συμμετάσχει με περισσότερα και αυτή την φορά πολιτικά στελέχη του.

Ο ακριβής χρόνος των κινήσεων ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στα κόμματα και αφού θα αφουγκραστούν την κοινωνία. Εκείνο που θέλησε να προβάλλει μετ επιτάσεως ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του που εκλήθησαν τη νύχτα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και δεν θα αποσταθεροποιηθεί όποια κι αν είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ. Φυσικά έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα και προς τους δανειστές ότι τόσο το δημοσιονομικό πρόγραμμα όσο και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Δεν είναι δίχως σημασία ότι χθες ο κ. Σαμαράς βρισκόταν στην Σύνοδο του ΕΛΚ και είχε συνάντηση και συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκέλα Μέρκελ η οποία διέρρευσε ότι στηρίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην σύσκεψη της Τετάρτης όπως δήλωσε και δημοσίως ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί ο συμβιβασμός για να ξεπεραστεί η κρίση που προκάλεσε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Η λύση αυτή προβλέπει την σύσταση  μεταβατικού φορέα που θα εκπέμψει πλήρες πρόγραμμα μέχρι να συσταθεί η νέα δημόσια τηλεόραση. Θα οριζόταν υφυπουργός για την συγκρότηση και λειτουργία της που θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ενώ θα συγκροτείτο και επιτροπή προσωπικοτήτων ενώ θα ζητείτο και η τεχνογνωσία ξένων φορέων. Οι προσλήψεις για την νέα τηλεόραση θα γίνουν είπε ο κ. Σαμαράς με αξιοκρατία ενώ οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ θα πριμοδοτούνταν με επιπλέον μόρια.

Όσο για το μεταβατικό σχήμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τις οθόνες είχε αποφασιστεί να προσληφθούν όσοι εργαζόμενοι ήταν απαραίτητο. Ο κ. Σαμαράς μιλούσε για 700 με 800, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να υπογράψουν προσωρινές συμβάσεις έργου όλοι. Στην σύσκεψη της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς δέχθηκε να φθάσει ο αριθμός στους 2000 εργαζόμενους από την ΕΡΤ. Παρόλα αυτά ο κ. Κουβέλης διαφώνησε και αποχώρησε από τη σύσκεψη των αρχηγών.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς του, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα στελέχη του στην Βουλή, παρακολούθησαν μαζί τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν όπως δήλωσαν βγαίνοντας αρκετοί από αυτούς.

Περισσότερα στο protothema.gr