Σιδέρης: Ανάβαλος...ώρα μηδέν!!!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σιδέρης: Ανάβαλος...ώρα μηδέν!!!

Ιούλιος 24, 2013 - 10:30

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο αρχικός σχεδιασμός για το « Έργο της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό, Λέρνα και Μιδέα  Νομού Αργολίδας»  έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΑΑΓΗΣ Α.Ε. – ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. από 26 Ιουνίου 2011  με  προϋπολογισμό  8.204.760,07 € (έκπτωση 55%).
 

Η απόφαση ένταξης του στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (αριθμ 3329/16-4-2009) προέβλεπε 17.200.000 € με Φ.Π.Α. και η απόφαση έγκρισης των επικαιροποιημένων τευχών δημοπράτησης (Αρ 2062/21-9-2009) της Δ/νσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβλεπε συνολικά 17.500.000 € ( συμπεριλαμβανόμενου Φ.Π.Α.  – Απροβλέπτων κλπ) .

 

Το έργο εκτελείται με επιβλέπουσα υπηρεσία την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και περιλαμβάνει 3 νέα αντλιοστάσια επί της Κεντρικής Διώρυγας του Αναβάλου και της δεξαμενής Κουτσοποδίου (Μαλαχιά) , 14 μικρότερα  ενδιάμεσα , 12 δεξαμενές , 68.000 μέτρα σωλήνες διαφόρων διαμέτρων για την άρδευση περίπου  60.000 στρεμμάτων .

           Από το σύνολο του έργου έχει γίνει σήμερα μόνο το 10% περίπου, το έργο σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της μελέτης έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013.

 

Ο εργολάβος έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της εργολαβίας  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) (η οποία δεν έγινε δεκτή) επικαλούμενος προβλήματα σχετικά με την αρτιότητα της μελέτης  εφαρμογής  και προμετρητικές αστοχίες του προϋπολογισμού δημοπράτησης του έργου.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

Η υλοποίηση του έργου του Αναβάλου είναι έργο πνοής – από τα σημαντικότερα της περιοχής- και ουσιαστικής ανάπτυξης για την Αργολίδα.

 

Τα χρονικά πλαίσια τα οποία στενεύουν, πρέπει να τηρηθούν, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου.

 

Έχουν μεγαλώσει δύο γενιές Αργολιδών περιμένοντας και προσδοκώντας την ολοκλήρωση του έργου, αφού έχουν χορτάσει από τις ανέφικτες και ουτοπικές υποσχέσεις των «σωτήρων» της Αργολίδας, με τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τις φωτογραφίσεις.

 

Και επιπλέον, επειδή:

Το έργο χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικά συμφέροντα.

 

Οι αρμόδιοι φορείς (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και Υπουργείο Αργοτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία για ό,τι χάνεται στο νομό μας.

 

Ερωτώ:

 

Ποια μέτρα θα λάβουν και σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι φορείς (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ως επιβλέπουσα αρχή του έργου και η Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προϊστάμενη αρχή) προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου του Αναβάλου εντός των προβλεπόμενων από τη σύμβαση χρονοδιαγραμμάτων προς όφελος των αγροτών, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της μεγάλης λειψυδρίας στις αγροτικές εκτάσεις του νομού μας;

 

 Ενημερώνω όλους του αρμόδιους ότι θα είμαι παρών, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία εξέλιξης κατασκευής του έργου, μην επιτρέποντας για άλλη μια φορά επικοινωνιακά και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των αγροτών.

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΣΙΔΕΡΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ