Οικογενειακό επίδομα 2013: Κάντε αίτηση από σήμερα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οικογενειακό επίδομα 2013: Κάντε αίτηση από σήμερα

Ιούλιος 24, 2013 - 10:44

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου, ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε 39.381 δικαιούχους για το έτος 2013, σε δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνει ανά κατηγορία δικαιούχων στις εξής ημερομηνίες:

- Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 για τους δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω.

- Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά.

- Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2013 για τους δικαιούχους με ένα παιδί.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος, που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου, παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως του αριθμού παιδιών.
Το ύψος του επιδόματος είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 23,7 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΕΔ αναφέρει ότι για τη χορήγηση του επιδόματος μέσω των υπηρεσιών του Οργανισμού, δεν απαιτείται, πλέον, η προσκόμιση Αποσπασμάτων Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αναζητούνται ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μέσω του συστήματος διασύνδεσης με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται με πίστωση σε λογαριασμό του δικαιούχου στην Εθνική Τράπεζα. Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η προσκόμιση του σχετικού βιβλιαρίου της τράπεζας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως το οικογενειακό επίδομα θα κατατίθεται στον λογαριασμό, μόνο εάν ο δικαιούχος εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος στο βιβλιάριο της Εθνικής Τράπεζας.
Σημειώνεται πως το ετήσιο επίδομα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών, και, για παράδειγμα, για δικαιούχο με ένα τέκνο είναι 98,64 ευρώ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει δύο παιδιά, το επίδομα είναι 295,8 ευρώ το χρόνο και αυξάνει ανάλογα με τα τέκνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης έτος (και να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ ΔΛΟΕΜ). Εναλλακτικά, απαιτείται τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή τουλάχιστον δίμηνη ανικανότητα για εργασία ή τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας-λοχείας.
Όπως τονίζεται από τον ΟΑΕΔ, η κατάθεση των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος πρέπει να γίνει πριν από την 31η Ιανουαρίου 2014.