ΠΕΔ Πελοποννήσου: Τελειωτικό χτύπημα για τους δήμους το πολυνομοσχέδιο (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΠΕΔ Πελοποννήσου: Τελειωτικό χτύπημα για τους δήμους το πολυνομοσχέδιο (video)

Ιούλιος 24, 2013 - 12:47

Στήριξη κάθε δυναμικής κινητοποίησης της ΚΕΔΕ και προσφυγή στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς

Για "δυνατό" χτύπημα κατά της Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε δηλώσεις του λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ στην Τρίπολη, χθες το βράδυ, για το πολυνομοσχέδιο και για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Ο κ. Νίκας τόνισε πως το Πολυνομοσχέδιο και οι απολύσεις από τους δήμους αίρουν σε μεγάλο βαθμό το αυτοδιοίκητο των δήμων τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Και οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου συντάσσονται με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και θα στηρίξουν κάθε δυναμική κινητοποίηση καθώς και τις προσφυγές που θα γίνουν στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς αφού όπως σημείωσε ο κ. Νίκας πλέον δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους αιρετούς και η προπαγάνδα για αδιαφάνεια στους δήμους και διαφθορά συνεχίζεται χωρίς αυτό, όπως είπε, να είναι αλήθεια, αφού το πρόβλημα ξεκινά από το κεντρικό Κράτος που διαχειρίζεται το χρήμα, ενώ οι δήμοι διαχειρίζονται μόλις το 1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Νίκας σημείωσε ακόμα πως οι απολύσεις των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στους δήμους πέραν της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης των ίδιων των απολυμένων, αφού θα υπάρξει δυσλειτουργία στους δήμους, τόσο στην ελεγχόμενη στάθμευση όσο και στη φύλαξη των σχολικών κτιρίων. Θέματα για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση και πόροι, ενώ οι δήμαρχοι κατευθύνονται προς την αναζήτηση συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ενώ δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα σχολικά κτίρια.

Για την κατανομή των ΚΑΠ η ΠΕΔ Πελοποννήσου θα στηρίξει την μελετημένη πρόταση της ΚΕΔΕ που είναι ρεαλιστική και μπορεί να υλοποιηθεί από το Υπουργείο.

Διαβάστε και το ψήφισμα της ΠΕΔ για το Πολυνομοσχέδιο και δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του κ. Νίκα.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου σε  έκτακτη συνεδρίαση του, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2013, κατά τη συζήτηση του θέματος «Θέσεις και Προτάσεις της  ΠΕΔ επί του ψηφισθέντος Πολυνομοσχεδίου», μετά από ενημέρωση του Πρόεδρου και τις τοποθετήσεις των μελών του, ομόφωνα ψηφίζει:

 

Διαπιστώνειότι με το πολυνομοσχέδιο παραβιάζονται Συνταγματικές διατάξεις (άρθρα 101 και 102)που καθιερώνουν την αυτοτέλεια και την αυθυπαρξία των Ο.Τ.Α. Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί την τελευταία έκφραση επιθετικότητας στον πυρήνα της αυτοδιοίκησης, πλήττει την αποκέντρωση και περιορίζει ασφυκτικά τις όποιες δυνατότητες είχαν απομείνει στους Δήμους .
Απαιτείνα σταματήσει άμεσα η επιθετική συμπεριφορά του κεντρικού κράτους κατά της αυτοδιοίκησης, να μην ξαναυπάρξουν φαινόμενα οριζόντιας κατάργησης δομών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δημοτικών δομών και του προσωπικού στο συντομότερο χρόνο. Μετά την αξιολόγηση, αν υπάρξουν περιπτώσεις πλεονάζοντος προσωπικού, αυτό, να κατευθυνθεί στους Περιφερειακούς Δήμους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της υποστελέχωσης τους.
Ζητείτην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει θεσμική διασύνδεση ΕΛΑΣ και Δήμων, τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας σε Δημοτικούς Υπαλλήλους και επιπλέον τη μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνόμων σε Διευθύνσεις ή Τμήματα της ΕΛΑΣ στις περιοχές που ήδη υπηρετούν, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν τα ίδια καθήκοντα και  να υποστηρίζουν τους Δήμους  της ευρύτερης περιοχής.
Ζητείνα υπάρξει πρόνοια για τη συνέχιση της απασχόλησης των Σχολικών Φυλάκων στους Δήμους και επιπλέον χρηματοδότηση όλων των Δήμων για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων τα οποία από την 1η Αυγούστου 2013 κινδυνεύουν από κάθε είδους βανδαλισμούς.

Εμμένειστο περιεχόμενο της προηγούμενης απόφασης του, για το θέμα του Πολυνομοσχεδίου (αριθμ. 86/10-7-2013) και στηρίζει κάθε απόφαση της ΚΕΔΕ για δικαστική προσφυγή σε Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ή συντονισμένη δράση των αιρετών σε οποιαδήποτε μορφή της, που θα έχουν ως σκοπό τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των αιρετών και τη στήριξη των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Ελένη Τράκα

LUlgBsZMopE