Τατούλης:Μειώστε τα δημοτικά τέλη για τα σκουπίδια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης:Μειώστε τα δημοτικά τέλη για τα σκουπίδια

Αύγουστος 27, 2013 - 09:47

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

«Ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αναμφίβολα το μεγάλο μας έργο και αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη χώρα, είτε το θέλουμε είτε όχι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αίσιο αποτέλεσμά του και την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2013.

«Σε 19 μήνες, οι 10 εκ των οποίων αφορούσαν τον ανταγωνιστικό διάλογο, ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό, κάτι το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ, και μάλιστα χωρίς ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές, γεγονός το οποίο καταρρίπτει τις ψευτοηθικιστικές αντιλήψεις που λειτουργούν ως επικοινωνιακό υποκατάστατο όσων δεν έχουν όραμα και σχέδιο για τον τόπο».
Αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου σχετικά με τη χωροθέτηση και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τα χαρακτήρισε μη ακριβή και αντίθετα με τις έγγραφες δεσμεύσεις της αναδόχου εταιρείας. Πρόσθεσε δε ότι μεγάλη καινοτομία του διαγωνισμού είναι η ιδιωτική χωροθέτηση των προβλεπόμενων μονάδων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης οι περιβαλλοντικοί όροι των μονάδων θα υπερκαλύπτουν κατά πολύ τους προβλεπόμενους από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πέραν τούτου, ενώ η υποχρέωση που απορρέει από τον ΠΕΣΔΑ είναι η κατά 50% ανακύκλωση  με διαλογή στην πηγή , θα υπάρξει ένα επιπλέον ποσοστό ανακύκλωσης από τον ανάδοχο που θα είναι ίσο με το 35% των ανακυκλώσιμων που θα εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του.
Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης και το γεγονός ότι δεσμεύεται ο ανάδοχος και όχι η Περιφέρεια και μάλιστα από πολύ σημαντικές ρήτρες έχοντας καταθέσει εγγυητική επιστολή.
Το κόστος μεταφοράς από τους σταθμούς μεταφόρτωσης στα εργοστάσια επεξεργασίας θα βαρύνει τον ανάδοχο και όχι τους Δήμους, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος, ιδίως μάλιστα μετά και τη ρητή υποχρέωση εγκατάστασης των σταθμών και των μονάδων επεξεργασίας σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων. Διευκρίνισε επίσης ότι στην τελική τιμή συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή των ΧΥΤΥ και η μεταφορά και διάθεση του υπολείμματος της επεξεργασίας σε αυτούς.
Ο Περιφερειάρχης διέψευσε επίσης τη φημολογία για την εγκατάσταση μονάδας στην περιοχή των Δερβενακίων, πρωτίστως γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον ΠΕΣΔΑ. 
Ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν πρόκειται να χρηματοδοτήσει περαιτέρω τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποδεχόμενος ότι το πρόγραμμα της Περιφέρειας πληροί όλες τις απαιτήσεις της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. 
Αναφερόμενος στο κόστος διαχείρισης ανά τόνο ο Περιφερειάρχης είπε ότι είναι περίπου 61 ευρώ μεσοσταθμικά, όταν μέχρι σήμερα διασπαθίζονται τεράστια ποσά με συνεχείς επί 3 έτη απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν σε κόστος τα 200 ευρώ/τόνο.
Ο χώρος των σκουπιδιών δήλωσε τέλος ο κ. Τατούλης λυμαινόταν μέχρι σήμερα από μεγάλη μαφία, «την οποία βάλαμε απέναντί μας και τη νικήσαμε» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και η οποία δεν δίστασε να ρυπαίνει περιοχές φυσικού κάλλους, αλλά και περιοχές μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.
"Καλώ τους Δήμους να προβούν σύντομα σε μείωση των δημοτικών τελών καθώς το κόστος που επιτύχαμε είναι σαφώς μικρότερο από το σημερινό, ενώ σύντομα θα τους ενημερώσουμε για το χρονοδιάγραμμα έναρξης των υπηρεσιών μεταβατικής διαχείρισης το οποίο και αυτό θα είναι συντομότερο από το αρχικώς προβλεπόμενο", δήλωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης.  

Δελτίο Τύπου