Ανοικτή επιστολή των σχεδιαστών της Δ΄Ε.Π.Κ.Α. στους βουλευτές του νομού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανοικτή επιστολή των σχεδιαστών της Δ΄Ε.Π.Κ.Α. στους βουλευτές του νομού

Σεπτέμβριος 27, 2013 - 12:02

Πριν από τη δημοσίευση του ΦΕΚ για το υπαλληλικό προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και τη διαθεσιμότητα, οι σχεδιαστές της Δ΄ Ε.Π.Κ.Α. συναντήθηκαν με τους βουλευτές του νομού μας και τους κατέθεσαν το παρακάτω κείμενο.

 

 Αξιότιμοι κ. βουλευτές,

Με αφορμή την επικείμενη υπογραφή των Υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την κατάργηση θέσεων και κλάδων σε Υπουργεία, σας γνωστοποιούμε κάτι που ενδεχομένως γνωρίζετε, την κατάργηση του κλάδου μας, των Σχεδιαστών ΔΕ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ειδικότερα, στο Νομό μας το μέτρο αυτό εξειδικεύεται στην κατάργηση έξι (6) θέσεων Σχεδιαστών.

Όλοι πιστεύουμε και περισσότερο εσείς, που εκπροσωπείτε το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, ότι το μέλλον του νομού μας και της περιοχής μας είναι ο τουρισμός, σε συνάρτηση πάντα με τα σημαντικά μνημεία που έχουμε στο νομό μας.  Και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα τρία μνημεία της Unesco και τους δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους.  Η απουσία της ειδικότητας των σχεδιαστών από την Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την προβολή και ανάδειξη των μνημείων σηματοδοτεί την αλλαγή της πολιτικής στάσης σε σχέση με θέματα προβολής και παρουσίασης των σημαντικών ευρημάτων της περιοχής μας και ευρύτερα της χώρας μας. Ένας σχεδιαστής είναι ο κρίκος μιας σημαντικής αλυσίδας που προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες να αναδείξει τα μνημεία του νομού μας και της χώρας μας. Η έλλειψη σχεδιαστών από την Υπηρεσία δε σημαίνει απλά έξι απολύσεις. Σημαίνει ότι σταματάμε ουσιαστικά να αποτυπώνουμε την ιστορική μας μνήμη και μεταφέρουμε σημαντικό οικονομικό βάρος αυτής της δραστηριότητας στον πολίτη – ιδιώτη που θα ασκήσει την όποια οικοδομική δραστηριότητα. Ουσιαστικά η αρχαιολογική έρευνα που συμβάλει στην προβολή του  πολιτιστικού μας προϊόντος θα μείνει «ανάπηρη» γιατί δε θα υπάρχει ο κλάδος που θα αποτυπώσει τα σχέδια αυτών των μελετών.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό είναι η απαρχή της αλλαγής του τρόπου προστασίας και διαχείρισης των μνημείων μας έτσι όπως προβλέπεται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Θεωρούμε χρέος σας, όταν δημόσια έχετε τοποθετηθεί άπειρες φορές για το ρόλο των μνημείων στην ανάπτυξη της περιοχής μας, να πάρετε σαφή θέση για αυτό που σήμερα αρχίζει να υλοποιείται.

 

                                                                        Με τιμή,

                                                Οι εργαζόμενες σχεδιάστριες ΔΕ της Δ΄Ε.Π.Κ.Α.