«Η επόμενη Μέρα» ταπώνει τη «Νέα Ελπίδα» ή η «Νέα Ελπίδα» κατατροπώνει την «Επόμενη Ημέρα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Η επόμενη Μέρα» ταπώνει τη «Νέα Ελπίδα» ή η «Νέα Ελπίδα» κατατροπώνει την «Επόμενη Ημέρα»

Νοέμβριος 07, 2013 - 18:59

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Μπάμπης Αντωνιάδης
(πολύ θα ήθελα να ήμουν συμμέτοχος σε μια ενεργή ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ)

Καθισμένος  στο απέναντι παγκάκι ή καλυτέρα καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή, παρακολουθώ τη δημόσια, όχι και τόσο πρωτότυπη επικοινωνία του κου Κωστούρου και του κου Γραμματικόπουλου για το σχεδιασμό των έργων και την υλοποίηση  τους στην πόλη του Ναυπλίου. Ο σκοπός τους είναι κατανοητός σε όλους:  Ποιος θα πάρει τα εύσημα ή αν τα εύσημα ανήκουν μόνο σ’ έναν ή ανήκουν και σ’ άλλους.  Στήνεται ένα πολιτικό σκηνικό μονομάχων που θα μπορέσει να μεταφραστεί σε ψηφαλάκια για τη μια ή την άλλη πλευρά. Και για να μιλάμε και με τα ονόματα των συνδυασμών που θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές:  «Η επόμενη Μέρα»  ταπώνει  την « Νέα Ελπίδα» ή η «Νέα Ελπίδα» κατατροπώνει την «Επόμενη ημέρα».
Όποια από τις δύο εκφράσεις και να δεχτείτε, αυτή είναι η άχαρη πραγματικότητα της πόλης μας.  
Ας μπλεχτούμε τώρα και στον καυγά, γιατί μάλλον σε αυτή την πόλη κάποιοι ηθελημένα έχουν επιλεκτική μνήμη.
Εμείς, οι ονειροπόλοι της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ…
Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, όλα αυτά τα χρόνια που συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο, έβαζε, μονότονα και κουραστικά θα έλεγα, το θέμα της προετοιμασίας του δήμου, ώστε να μπορεί να εντάξει έργα σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα,. με κύρια αιχμή την επερχόμενη τότε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Επί οχτώ χρόνια, σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα, προτείναμε σε προτεραιότητα μελέτες, που στην πορεία θα γίνονταν ολοκληρωμένες  μελέτες εφαρμογής, για να μπορεί ο δήμος να εντάξει έργα στο ΕΣΠΑ.  Εμείς βάζαμε για την πόλη προτεραιότητες και στόχους και προτείναμε έργα.
Αντιγράφω  μερικές από τις  προτάσεις που κάθε χρόνο, από το 2002 έως το 2010, υποβάλλαμε στο τεχνικό πρόγραμμα και δημόσια  (οι περισσότερες δεν έγιναν αποδεκτές ή αν έγιναν έμειναν στα συρτάρια.):  
Η συνολική μελέτη του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου.
Η διαμόρφωση της οδού Αμαλίας ώστε να αναδειχθεί η ιστορική εξέλιξη της πόλης.
Η μελέτη της Ακροναυπλίας για να γίνει ένα σημαντικό αρχαιολογικό πάρκο.
Η μελέτη για το Μπούρτζι ώστε να δούμε και τα θέματα χρήσεων, διαφωνώντας με τους πανηγυρισμούς του Δήμου Ναυπλίου γιατί θα είχε ένα μνημείο στην ιδιοκτησία του.
Η πρόταση για τη λειτουργία στο Τελωνείο μουσειακού χώρου για την ιστορία του λιμανιού.
Τη λειτουργία μουσείου πόλης και το πώς μπορεί να λειτουργήσει σε μια τουριστική πόλη.
Αναφέρομαι μόνο στις προτάσεις που σήμερα σχετίζονται με έργα που έχουν αναγγελθεί ή υλοποιούνται.   Σ’ αυτά δηλαδή που υπάρχει αυτός ο ιδιότυπος δημόσιος ανταγωνισμός.
Για να γίνει  συνολική μελέτη του  ιστορικού κέντρου και να ψηφιστεί από το  Δημοτικό Συμβούλιο (για να πειστεί εν προκειμένω ο κος Αναγνωσταράς να περάσει το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο) πέρασαν τρία χρόνια σταθερής αναφοράς.  Τελικά, δόθηκε η μελέτη στο ΕΜΠ.  Μέρος αυτής της μελέτης σήμερα υλοποιείται με καθυστέρηση. Μάλιστα τις περισσότερες φορές, οι παρεμβάσεις των δημοτικών παραγόντων έφεραν αλλαγές, κατά την γνώμη μου άστοχες (βλ. πεζοδρόμηση ιστορικού κέντρου, χρήση των υλικών επίστρωσης, πεζοδρόμια  στο λιμάνι, κ.λπ).
Όταν μάλιστα καταθέσαμε την πρόταση για τη Λ. Αμαλίας, οι περισσότεροι μάλλον γέλασαν.
Αν δεν το καταλάβατε καλά, σήμερα υλοποιούνται προτάσεις της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, με καθυστέρηση μερικών χρόνων και με άστοχες παρεμβάσεις.
Γιατί εμείς ονειρευόμαστε το μέλλον και δεν μοιρολατρούσαμε στο παρόν.
Γιατί πάντα καταθέταμε προτάσεις, και αν και χάναμε στις εκλογές, παραμέναμε ζωντανοί και δημιουργικοί. Εσείς απλά φτιάχνατε εκλογικούς και κομματικούς μηχανισμούς για να περάσετε τις εκλογές χωρίς πρόγραμμα. Αναγκαία, όχι μόνο σήμερα,  υλοποιείτε μέρος των προτάσεων της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, με καθυστέρηση και διαστρέβλωση. Έτσι δεν είναι Δημήτρη και Χρήστο;

Υ.Γ.1 Δυστυχώς για εμάς τους διαφορετικούς ονειροπόλους, η λογική των εκλογικών μηχανισμών έπεισε και κάποιους από την παρέα της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.
Υ.Γ 2 Σε επόμενο θα αναφερθώ για τα υπόλοιπα ενταγμένα ή μη έργα.