«Χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2014 σκέφτεται η κυβέρνηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2014 σκέφτεται η κυβέρνηση

Νοέμβριος 09, 2013 - 16:35

Η τρόικα πιέζει για παράταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παρά την επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα για αντικατάσταση του από τον Ενιαίο Φόρο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πιο "σίγουρη" την είσπραξη των 2,9 δισ. μέσω των λογαριασμών του ρεύματος παρά από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα διαχειρίζονται οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικων.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο δίνει την δυνατότητα παράτασης του "χαρατσιού", πράγμα που όπως αναφέρει η εφημερίδα θα "αφοπλίσει" και τις αντιδράσεις των βουλευτών Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί είναι οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της μη εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ζητώντας την παράταση για ένα χρόνο του ΕΕΤΑ ή αλλιώς χαρατσιού, το οποίο επιβάλλεται στα ηλετροδοτούμενα κτίσματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβαρύνει μόνο όσους έχουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεων οικόπεδα άνω των 200.000 ευρώ.

Το μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2013 από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δεν δεσμεύει την ελληνική πλευρά να επιβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων πράγμα που δίνει την εναλλακτική δυνατότητα στη χώρα μας να διατηρήσει το «χαράτσι», που αποφέρει ετησίως έσοδα ύψους 2,4 δισ. ενώ μαζί με τα 500 εκατ. που εισπράττονται από το ΦΠΑ συμπληρώνεται το ποσό των 2,9 δισ.

Από το protothema.gr