Αισιόδοξο το κλίμα για συνεργασία CERN-Πα.Πελ (photos&video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αισιόδοξο το κλίμα για συνεργασία CERN-Πα.Πελ (photos&video)

Νοέμβριος 14, 2013 - 19:13

To Tμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποίησε  ημερίδα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του συνεργασίας με το ερευνητικό κέντρο CERN.

Η ημερίδα διήρκησε περίπου δύο ώρες, και είχε να δώσει πολλά ενδιαφέρονται πράγματα στους φοιτητές σε επίπεδο γνώσης αλλά και περαιτέρω έρευνας.

Η συνεργασία του Τμήματος με το CERN ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013, με πρωτοβουλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΜΠ και μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος κας Θεοδώρας Παπαδοπούλου, η οποία εξασφάλισε τη δυνατότητα συμμετοχής δύο φοιτητών στις θερινές ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου. Κατόπιν επιλογής, εστάλησαν δύο φοιτήτριες της Σχολής Θετικών Επιστημών, οι οποίες έλαβαν μέρος σε υπό εξέλιξιν ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου, με μεγάλη επιτυχία.

Η συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το ερευνητικό κέντρο CERN θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί. Το Τμήμα θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το γεγονός και αγωνίζεται συνεχώς να διευρύνει τους ορίζοντες των φοιτητών του, ανοίγοντας διεξόδους στη γνώση, στην έρευνα, στην επιστημονική πρωτοπορία και στο μέλλον, στο οποίο άλλωστε ανήκουν.

Σήμερα λοιπόν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αλλά και όποιος ακόμα επιθυμούσε είχαν τη χαρά να απολαύσουν στο Αμφιθέατρο του κτιρίου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών τον καθηγητή φυσικής που εκπροσωπούσε τον CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελής, ο οποίος καθήλωσε με τις γνώσεις του άπαντες και έδωσε νέα ερεθίσματα στο δημιουργικό φοιτητικό πλήθος.

Όπως λοιπόν μας ενημέρωσε ο κος Τσεσμελής έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα το οποίο αφορά σε μια πρώτη αλλά και εξελίξιμη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι φοιτητές συζήτησαν μέσα στο αμφιθέατρο τα διάφορα σκεπτικά τους επί της εν λόγω επιστήμης καθώς και για θέματα που άπτονται σε εφαρμοσμένες τεχνολογίες και άλλα πολύ σημαντικά τεχνολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Η επιστήμη της Φυσικής υποδηλώνει την ανάπτυξη και την εξέλιξη και πάντα θα προέχει και θα πρωταγωνιστεί μαζί με μια σειρά επιστημών «αφρόκρεμα», που αφορούν τη βελτίωση συνθηκών ζωής συνολικά της ανθρώπινης οντότητας και ύπαρξης.

Τέλος, η ανακάλυψη που έχει συντελεστεί και για την οποία δηλώνει περήφανος ο κος Τσεσμελής, μιας και όπως τόνισε πρόκειται για μια αποκάλυψη που ουσιαστικά μετατρέπεται σε βραβείο Νόμπελ Φυσικής αφορά το σωματίδιο που υποδεικνύει από πού προέρχεται η μάζα αλλά και γιατί διαφέρει η μάζα από το ένα σωματίδιο στο άλλο.

DtE7lZGp_wQ