Ερώτηση Κοδέλα σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα του Ανάβαλου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ερώτηση Κοδέλα σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα του Ανάβαλου

Νοέμβριος 19, 2013 - 13:54

φωτο EUROKINISSI

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα του Ανάβαλου κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας. Αφού επισημαίνει από τη μια την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για τις εξελίξεις από τους αρμοδίους και από την άλλη τις επιζήμιες για τους αγρότες καθυστερήσεις των έργων επέκτασης του δικτύου του Ανάβαλου, ζητά από τον Υπουργό να ενημερώσει για τους σχεδιασμούς του υπουργείου, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στο έργο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τις πηγές χρηματοδότησης και την τεχνική μελέτη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Ανάβαλου

Σε προηγούμενες ερωτήσεις είχαμε αναλυτικά τοποθετηθεί στα προβλήματα σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων επέκτασης του δικτύου του Ανάβαλου. Η εξέλιξη του έργου δυστυχώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας και αυτούς που εδώ και χρόνια επεσήμαιναν τα προβλήματα και όχι αυτούς που διαβεβαίωναν ότι “όλα πάνε καλά”.

Αφού διακόπηκαν οι εργασίες και κινδύνευσε με λύση η εργολαβία, φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι όπου για ακόμη μια χρονιά ξεράθηκαν ή υποβαθμίστηκαν καλλιέργειες λόγω ανομβρίας και έλλειψης αρδευτικού νερού, σε περιοχές που σχεδιαζόταν να μεταφερθεί το νερό του  Ανάβαλου.

Οι αγρότες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και συνελεύσεις προκειμένου να πιέσουν την Πολιτεία για την άρτια ολοκλήρωση του έργου, εκφράζοντας την οργή τους για τις παλινωδίες τις οποίες συναντά ένα τόσο σημαντικό και ζωτικό έργο και τις διαρκώς διαψευδόμενες υποσχέσεις.

Στις 29/08/2013 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του πρωθυπουργού. Το πόσοι πρωθυπουργοί έχουν “ασχοληθεί” με το ζήτημα του Ανάβαλου και με ποιά αποτελέσματα, ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτής της ερώτησης.

Ωστόσο, από αυτή τη σύσκεψη δεν υπάρχει καμία επίσημη και συγκεκριμένη ενημέρωση προς τους αγρότες της Αργολίδας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι πλέον μιλάμε για περικοπή σημαντικού τμήματος του έργου από την υπάρχουσα σύμβαση και αναζητούνται πόροι για την υλοποίησή του.

Επειδή, ηαντίστροφη μέτρησηγια τους αγρότες της Αργολίδας έχει ήδη αρχίσει με βάση τα συνεχή αντιαγροτικά μέτρα (αύξηση κόστους παραγωγής, χαράτσια, νέο φορολογικό, κ.ά.) και η κάθε καθυστέρηση στην επέκταση των δικτύων άρδευσης από τον Ανάβαλο επιτείνει τόσο τις απώλειες εισοδήματος λόγω λειψυδρίας όσο και τις τάσεις εγκατάλειψης γης,

ερωτάται ο κύριος υπουργός,

  1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητήθηκε και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του υπουργείου;
  2. Ποιο κομμάτι του έργου θα περικοπεί από την τρέχουσα σύμβαση;
  3. Από ποια πηγή χρηματοδότησης και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί το τμήμα του έργου που θα περικοπεί;
  4. Με βάση ποια τεχνική μελέτη θα εκτελεστούν τα έργα;
  5. Εφόσον συνταχθεί νέα μελέτη, θα διασφαλιστεί ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις που θα καταστήσουν το έργο λειτουργικό και οικονομικό για τους αγρότες;
  6. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης όλων των τμημάτων των έργων;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κοδέλας